fbpx

Tarts velünk, legyéla tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz!

Most kell vetni, szedni: júniustól augusztusig

| Tudatos Vásárló

Tennivalók kertészkedőknek júniustól augusztusig. Balkonon, ablakban és kertben is próbálkozhatunk velük: bimbóskel, rukkola, tárkony és társaik.

Vetnivalók

 

Kertbe: nyurga bimbóskel

A bimbóskelpalántákat június közepétől ültethetjük a kertbe. Otthonosan belakják a letermett retek, zöldborsó vagy saláta helyét. A minikáposztákat növesztő nyurga növény sok fényt igényel, ezért a palántákat 40-60 centiméterre ültessük egymástól. A kel napfényes helyen fejlődik legjobban, és rendszeres öntözést kíván.

Az érett bimbókat folyamatosan szedhetjük, alulról felfelé haladva. Sietnünk nem kell, mert a bimbók cukortartalma a hideg beálltával növekszik, ezért érdemes az első fagyot megvárni a szedéssel. A kelbimbóból főzve vagy párolva köret készülhet, de akár levesnek is elkészíthető. Rostjai segítik az emésztést, folsav- és tápanyagtartalma miatt kifejezetten ajánlott kismamáknak. Próbáld ki reszelt bio citromhéjjal.

 

Balkonra: igénytelen rukkola

 A rukkola az egyik legigénytelenebb salátaféle, cserépben is könnyen nevelhető. Vetését nyár elején kezdhetjük, a magokat szórjuk ki a föld felszínére, majd vékonyan takarjuk be őket. A kezdő kertészeknek sem kell aggódniuk, hiszen tápanyagban gazdag talajon és nem túl napsütéses helyen gyorsan növekszik. A fiatal leveleket szedjük folyamatosan, így mindig frissen kerülnek az asztalra.

Ha a család lelegelte a kiskertet, az ősz beálltáig akár havonta újravethetjük a magokat. A borsmustár nevet is viselő mediterrán növény borsos, mustáros ízével feldobja a salátákat, de használhatjuk levesek és tészták ízesítésére is. Az idősebb levelek csípősebbek, rostosabbak. Nyersen fogyasztva étvágyjavító, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. 

 

 

Szednivalók
 

Tárkony

Az erdélyi konyha egyik kedvence a méteres, bokrosodó tárkony. Hosszúkás, keskeny levelei vannak, és Szibériából érkezett hozzánk. Hatóanyagai jótékonyan befolyásolják az étvágyat, csökkentik a vér cukorszintjét, valamint a vérrögök kialakulásának kockázatát az agy és a szív ereiben. Az illatos fűszernek nemcsak az A-, B- és C-vitamin-tartalma magas, de gazdag az anyagcserét javító mangánban, fitté tevő vasban és rézben, az ideg- és izomműködést segítő magnéziumban, káliumban és kalciumban is. Teáját álmatlanság ellen javasolják. A piacon májustól októberig árulják. Illatos, élénk színű növényt válasszunk, kerüljük a hervatag, régebbi szedést. Mosás után alaposan szárítsuk meg. A hűtőben kendőbe csavarva egy hétig eltartható. Felhasználás előtt levelezzük le.

Nyersen kitűnő ízzel gazdagítja a burgonya- vagy tojássalátát. Barátja a petrezselyemlevél és a metélőhagyma is. Remek fűszere burgonyás, halas, zöldbabos és gombás ételeinknek. Aromája savanyítás (ecet, tejföl) mellett is jól érvényesül. Megszárítva légmentes, sötét dobozban fél évig tárolható. Ízesíthetünk vele olajat, ecetet.

 

Áfonya

A hűvösebb erdőkben termő savanykás áfonya tele van öregedést lassító antioxidánsokkal, a jó látásért és a szép bőrért felelős A-vitaminnal, jótékony hatású a látóidegekre, és még a C-vitamin hatását is erősíti. A bogyójából kivont hatóanyagokat sikeresen használják vastagbél- és petefészekrák ellen. A vadon termő bogyók kisebbek, fanyarabbak, a termesztett fajták nagyobbak, édeskésebbek.

A piacon árult kis dobozkát óvatosan rázogassuk meg: a frissen szedett gyümölcsök gurulnak, az összetapadt bogyók régebbi szedésre és penészesedésre utalhatnak. A friss és érett gyümölcs felszíne hamvas, tapintása kemény, és csak úgy illatozik! Szobahőmérsékleten 1, hűtve 3-4 napig tárolható. Csak fogyasztás előtt mossuk meg. Jól fagyasztható. Először egy tepsibe vagy tálcára téve tegyük a fagyasztóba, így gurulósak maradnak. A keményre fagyott bogyókat később dobozokba tölthetjük: dolgozzunk gyorsan, ne olvadjanak ki.

Nyersen tehetjük gyümölcssalátába, joghurthoz, tejfölös-túrós krémbe, édes kásákhoz. Izgalmas párost alkot a gyömbérrel, fahéjjal, csokoládéval. A sütéskor mutatkozó zöldes elszíneződéssel ne törődjük, természetes.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 23. számában.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek