fbpx

| Kása Enikő

Moss kezet a WC vízben!

A városi vízfogyasztás csökkentésére jelent megoldást a kézmosóval felszerelt WC tartály használata. Kiszámoltuk, hogy egy négytagú család mennyi vizet spórolhat így. 

Sokaknál kiveri a biztosítékot a vízpazarlásnak az a műfaja, hogy a WC-t ivóvízzel öblítjük. Az igazán elszántak találhatnak környezetbarát megoldást erre, ha családi házban laknak, hiszen ott kialakítható alomszék vagy más néven komposztvécé. A társasházban lakóknak, viszont nincs erre lehetőségük.

Nekik nyújt a „hagyományosnál” egy fokkal környezettudatosabb, víztakarékos megoldást a kézmosóval egybeépített WC tartály. Mivel itt a WC öblítés után, a tiszta víz egy kis csapon keresztül folyik a tartályba, a töltődés ideje alatt a csapnál megmoshatjuk a kezünket. Így a kézmosáshoz szükséges víz teljes egészében megtakarítható. Öblítésnél itt is lehetőségünk van választani a fél- és a teljes öblítés között. Mennyit spórolhatunk meg a használatával?

 Ilyen WC tartályt többek között a Zöldpolcnál is vehetsz, ahol Tudatos Vásárló  Kedvezménykártyádra engedményt kapsz az árból.  

 

Kipróbáltuk, kiszámoltuk

Egy kézmosásnál kb. 2 dl vizet használunk el. Egy négyfős család, ha fejenként négyszer használja a WC-t egy nap, 3,2 liter tiszta vizet használ el a kézmosáshoz.  Figyelembe véve a kisgyerekek pancsolós kézmosási szokását, az egyszerűség kedvéért 4 literrel számolunk naponta.

Ez éves szinten mintegy 1.460 liter vízhasználatot jelent 4 fő esetén, ami már nem elhanyagolható mennyiség.  Csak hogy jobban el tudjuk képzelni: ez mintegy 970 darab másfél literes PET palackos vizet jelent.

Jelenleg a piacon kapható WC tartályok ára kb. 7.000Ft-tól 40.000 Ft-ig terjed (a falba építhető változatokkal együtt). A kézmosós változat árát tekintve (26.000Ft) a felső középkategóriához tartozik, ami kb. 0,5 Ft/liter budapesti víz-és csatornahasználati díjjal számolva igen lassan térül meg, így pusztán az anyagi motiváció kilőve. Viszont egy lakásfelújításnál vagy amúgy is esedékes tartálycserénél életszerű választás, ha szeretnénk csökkenteni a vízfogyasztásunkat.

 

A cikket köszönjük Kása Enikőnek, a TVE gyakornokának!

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás