fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Moss kezet a WC vízben!

| Kása Enikő

A városi vízfogyasztás csökkentésére jelent megoldást a kézmosóval felszerelt WC tartály használata. Kiszámoltuk, hogy egy négytagú család mennyi vizet spórolhat így. 

Sokaknál kiveri a biztosítékot a vízpazarlásnak az a műfaja, hogy a WC-t ivóvízzel öblítjük. Az igazán elszántak találhatnak környezetbarát megoldást erre, ha családi házban laknak, hiszen ott kialakítható alomszék vagy más néven komposztvécé. A társasházban lakóknak, viszont nincs erre lehetőségük.

Nekik nyújt a „hagyományosnál” egy fokkal környezettudatosabb, víztakarékos megoldást a kézmosóval egybeépített WC tartály. Mivel itt a WC öblítés után, a tiszta víz egy kis csapon keresztül folyik a tartályba, a töltődés ideje alatt a csapnál megmoshatjuk a kezünket. Így a kézmosáshoz szükséges víz teljes egészében megtakarítható. Öblítésnél itt is lehetőségünk van választani a fél- és a teljes öblítés között. Mennyit spórolhatunk meg a használatával?

 Ilyen WC tartályt többek között a Zöldpolcnál is vehetsz, ahol Tudatos Vásárló  Kedvezménykártyádra engedményt kapsz az árból.  

 

Kipróbáltuk, kiszámoltuk

Egy kézmosásnál kb. 2 dl vizet használunk el. Egy négyfős család, ha fejenként négyszer használja a WC-t egy nap, 3,2 liter tiszta vizet használ el a kézmosáshoz.  Figyelembe véve a kisgyerekek pancsolós kézmosási szokását, az egyszerűség kedvéért 4 literrel számolunk naponta.

Ez éves szinten mintegy 1.460 liter vízhasználatot jelent 4 fő esetén, ami már nem elhanyagolható mennyiség.  Csak hogy jobban el tudjuk képzelni: ez mintegy 970 darab másfél literes PET palackos vizet jelent.

Jelenleg a piacon kapható WC tartályok ára kb. 7.000Ft-tól 40.000 Ft-ig terjed (a falba építhető változatokkal együtt). A kézmosós változat árát tekintve (26.000Ft) a felső középkategóriához tartozik, ami kb. 0,5 Ft/liter budapesti víz-és csatornahasználati díjjal számolva igen lassan térül meg, így pusztán az anyagi motiváció kilőve. Viszont egy lakásfelújításnál vagy amúgy is esedékes tartálycserénél életszerű választás, ha szeretnénk csökkenteni a vízfogyasztásunkat.

 

A cikket köszönjük Kása Enikőnek, a TVE gyakornokának!

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok