fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mosható pelenka: Ez biztos nagyon macerás lehet

| Kása Enikő

Így indult Bécsy-Nemes Anikó a Bolyhoska, Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyünk tulajdonosának ismerkedése anyukaként a mosható pelenkával. Azóta azon dolgozik, hogy minél több anyukát meggyőzzőn: van élet az eldobható peluson túl is. 

Neked mit jelent a tudatos, fenntartható életmód?

Egy igazán idilli környezetben, a Velencei-tó tó mellett élünk gyermekeinkkel, ahonnan minden reggel látjuk a gyönyörű hattyúkat és a sirályokat. Ez a környezet kiváló motiváló erő a környezettudatos életmódhoz. Közlekedésünket, táplálkozásunkat, otthonunkat klímabarát szellemben igyekszünk alakítani.

 

Hogyan járulsz hozzá ehhez a hétköznapok során? Mondj 3 konkrét példát!

A gyerekeket bevonva kialakítottunk egy kis konyhakertet. Most éppen a komposztálónkat tettük rendbe, mert itt volt az ideje a dísztök szüretnek.(Az interjú 2016 nyarának végén készült).  A szelektív hulladékgyűjtésben már a pici lányunk is aktívan segít, gyakoroljuk a színek szerinti válogatást. Görkorival és rollerrel megyünk oviba, ha az idő is megengedi.

A vállalkozás hogyan járul ehhez hozzá a hétköznapok során?

Már ötödik éve elektronikusan számlázunk kéziszámla helyett. Minden e-mailünk végén ott van a szöveg: „Gondold át, mielőtt kinyomtatod ezt az e-mailt!”. Rengeteg papírdoboz érkezik hozzánk, amit igyekszünk újragondolni, legutóbb egy székesfehérvári zöldszemléletű családi napközinek ajánlottuk fel, ahol a gyerekek hatalmas várat építettek belőle.

Az elemet, izzót, tintapatront is szelektíven gyűjtjük az irodánkban. A csomagolóanyagaink pedig újrahasznosítható anyagból készülnek. Ugyan egyenlőre csak online webshopként működünk, de nekünk nagy boldogság, ha  találkozhatunk a vásárlóinkkal személyesen is.

Szorgalmazzuk, hogy a vevőink ne költsenek pénzt szállításra. Emiatt több ingyenes, családbarát átvevőhelyet létesítettünk Budapesten és igyekszünk kitelepülni babás rendezvényekre, ahol közvetlenül megismerhetjük a vevőkörünk igényeit.


 

Mi a kedvenc terméked (a saját árukínálaton belül) miért?

Személyes kedvencem a kendert is tartalmazó mosható pelenka betét. A “piros popsi” probléma ugyanis sok babát érint, főleg a babafogzás idején, és erre jó megoldás lehet ez a fajta betét. Amikor megismerkedtem vele, először túlságosan alternatív megoldásnak gondoltam, de antibakteriális tulajdonsága miatt nálunk mégis bevált. Nagyon jó a nedvszívó képessége, sokkal jobb, mint a tisztán pamut pelenkának.

 

Honnan jött az ötlet, hogy ilyesmivel foglalkozz?

Több oka is van, hogy ezzel foglalkozom. A fiamnál évekig küzdöttünk a pelenkadermatitisszel és az éjszakai szobatisztasága is kitolódott az eldobható pelenkával. Másrészt óriási pelenka szemét keletkezett az eldobható pelenkák révén, már nem fért bele a kukába. Innen jött a mosható pelenka ötlete. 

Egy ideig csak szemeztem velük, mert nem tartottam magam kifejezetten környezettudatos anyának. Azt gondoltam, hogy ez biztosan egy nagyon macerás procedúra lehet. Majd megszületett a lányom. Amikor kitettük a kuka mellé az eldobható pelenkákkal teli hatalmas fekete zsákokat, nem akarták elvinni a szemétszállítók.

Ekkor jött a gondolat, hogy sürgősen mosható pelenkát kell beszereznem. A környezeti előnyök mellett költséghatékony is, hiszen kiszámoltuk a weboldalunkon levő kalkulátorral, hogy kb. 200 000 forinttal olcsóbb a mosható pelenka az eldobható pelenkához képest a szobatisztaságig. Ráadásul nemcsak a baba bőrének, da az anya lelkének is jót tesz.


 

A Tudatos Vásárló kedvezménykártya elfogadóhelyek közé, olyan üzletek csatlakozását fogadjuk el, amelyek legalább egy lépéssel a többiek előtt járnak fenntarthatóság szempontjából. Ti mitől vagytok különlegesek?

Ha valaki eldobható pelenkát használ, akkor a baba szobatisztaságáig 1 tonna szemét keletkezik, ami 50-500 év alatt bomlik le. Összehasonlítva a mosható pelenkákkal, az eldobható pelenkák készítéséhez kétszer annyi víz szükséges. Ezt a környezettudatos személetet igyekszünk továbbadni vásárlóink felé minden e-mailünkben, a honlapunkon és rendezvényeinken.

 

Milyen elvek mentén döntitek el, hogy mi kerül a kínálatba?

Csak olyan gyártóktól szerezzük be a termékeket, akik leinformálhatók, etikusak és fenntartható körülmények között készítik vagy készíttetik a pelenkákat. Fontos szempont, hogy minőségi árut kínáljanak és adjanak gyártói garanciát. Mi fél-1-2 év garanciát adunk a megvásárolt pelusokra. Rápróbálási garancia is jár a bolyhos pakkokhoz: ha nem passzol a babára, a pelenkát eredeti állapotában 21 napig visszavesszük.

 

A termékkínálaton felül nyújtotok-e bármilyen szolgáltatást, képzést vagy foglalkozást?

Üzemeltetünk egy S.O.S. vonalat, amin keresztül szívesen segítünk az érdeklődőknek a problémájuk megoldásában.

Az oldalunkon működik egy remek mosható pelenka költség kalkulátor, amellyel kiszámítható, hogy érdemes-e mosható pelenkára váltani. A közösségi oldalon biztosítunk egy zárt csoportot, ahol szintén segítséget nyújtunk, itt az anyukák egymás közt tapasztalatokat cserélhetnek.

Ezen kívül próbálunk offline módon is találkozni, például vásárokon, ahol az anyukák megoszthatják velünk a véleményüket. Havi rendszerességgel tartunk összejöveteleket a gárdonyi Tavi Mami Klubban. A jövőben pedig Budapesten is szeretnénk csoportos képzéseket tartani.

 

 

Köszönjük a cikket Kása Enikőnek, a TVE gyakornokának!
 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok