
| Benda Judit
Mit tegyünk, ha tejallergiás a gyerek?
Egyes szakértői vélemények szerint tévhit, hogy bizonyos ásványi anyagok, vitaminok csak tejjel juthatnak a szervezetbe. Teljes értékű táplálkozással pótolható a tejallergia miatti tejmegvonás hatása.
A tej élet, erő, egészség – hirdeti a tejipar az
orvostudománnyal karöltve évtizedek óta. Ugyanakkor a tej a gyerekek közel egyharmadánál
allergiát
okoz. Ennek felismerése és a tejallergia létének elismerése talán azért
esik olyan nehezünkre, mert mélyen meg vagyunk győződve arról, hogy a tej
nélkülözhetetlen része a csecsemők és kisgyerekek táplálékának.
Az anyatej valóban élet, erő és egészség a csecsemő számára.
A tehéntej, a kecsketej vagy bármely más faj tejének fogyasztása azonban
Földünknek csak viszonylag kis területén szokás. A csecsemők természetes
tápláléka az anyatej, a kisgyerekeké pedig – az anyatej mellett és után – a
felnőttek tápláléka. Jó esetben ez bőven tartalmazza a szükséges ásványi sókat,
nyomelemeket, vitaminokat, így kalciumot is, kivéve, ha a nyugati
civilizációban elterjedt finomított liszt, finomított cukor és egyéb finomított
alapanyagból áll.
A teljes értékű táplálék – gyakorlatilag dédanyáink konyhája
– még megfelelően táplált. A gabona ásványianyag-tartalma nagyon magas,
zöldségekkel és gyümölcsökkel kiegészítve elegendő úgynevezett vitálanyagot
szállít a szervezetnek.
Nem szükségesek a tejtermékek ahhoz, hogy kalcium vagy
fehérje szükségletünket kielégítsük. A bioélelmiszerekre ez fokozottan igaz,
mivel ásványi só-, vitamin- és nyomelem-tartalmuk messze felülmúlja a
konvencionális élelmiszerekét.
A tehéntej a fajidegen fehérjék miatt a szervezet
védekezését válthatja ki. A védekezés többféle formában nyilvánulhat meg: a
leggyakoribb a kiütés, azaz ekcéma, de ingerlékenységet vagy hiperaktivitást is
kiválthat, továbbá fertőző betegségek iránti fogékonyságot. A tejérzékeny
gyerekek egy része feltűnően vékony, hasuk felpuffadt. A gyerekek gyakran
szellemileg is kicsit le vannak maradva, de ha abbahagyják a tejivást,
észrevehetően javul iskolai teljesítményük.
Az ekcéma néha már néhány hónapos korban megjelenik,
ilyenkor a szervezet világosan jelzi, hogy valami nem stimmel a táplálékkal. A
gyerekkori ekcéma leggyakoribb oka a tehéntej, ezért a tejet teljesen le kell
venni az étlapról. Mivel többnyire nem konkrétan a tej, hanem a tejben lévő
fehérje okozza a tüneteket, a tejjel együtt valamennyi tejterméket is szüneteltetni
kell, azaz a sajtot, a túrót, a joghurtot, a kefirt.
Más állati fehérjével szemben is érzékennyé válhatunk
A szója szintén nem ajánlott – magas fehérjetartalma miatt
ugyanolyan tüneteket válthat ki, mint a tej. A vaj, a tejföl és a tejszín
megmaradhat a palettán, mivel ezek fehérjetartalma igen alacsony, és csak
nagyon ritkán, különösen érzékeny gyerekeknél okoznak panaszokat. A vaj
fehérjetartalma 0,5% közül mozog, a tejfölé és a tejszíné valamivel magasabb.
Mindhármat a tej lefölözésével nyerik, tehát főleg zsiradékot tartalmaznak, nem
kevés zsírban oldódó vitaminnal. Ezek a zsiradékok kifejezetten ajánlottak
bőrbetegségben szenvedőknek, mert az A-, E- és D-vitaminok a hámszövet
fejlődését segítik elő.
A tejtermékeken kívül többnyire a tojás, a hal és a hús
fogyasztása sem ajánlott, mert a szervezet a testidegen állati fehérjével áll
hadilábon függetlenül attól, hogy a tejben van-e vagy a virsliben.
Ha a bőrtünetek megjelenése után a kisgyerek nem hagyja abba
a tejivást, további tünetként jelentkezhet a felsőlégúti megbetegedések iránti
fogékonyság nátha, torokgyulladás, mandulagyulladás, bronchitis, köhögés
formájában. Más esetekben a tejallergia a bőrön egyáltalán nem okoz tünetet,
hanem a gyakori felsőlégúti megbetegedések jelzik, hogy valami nem működik
megfelelően.
Idővel kialakulhat a tejjel szembeni tolerancia
indokolatlan esetekben is késztetést éreznek a mandulák eltávolítására, jól
illusztrálja egy kísérlet. Gyermekorvosok egy csoportját felkérték, hogy
vizsgáljanak meg 1000 gyermeket – az orvosok 611 esetben mandulaműtétet
javasoltak. A maradék 389 gyermeket ezután egy másik gyermekorvosokból álló
csoporthoz vitték, akik azt tanácsolták, hogy 174 gyereknek vegyék ki a
manduláját. Az eredeti 1000 fős mintából ily módon hátramaradt 215 gyermeket
egy harmadik csoport gyermekorvos vizsgálta meg, akik újabb 89 esetben
javasoltak mandulaműtétet.
A tejallergiás gyerekek orr- és torokmandulája duzzadt,
gyakran csak a szájukon át tudnak levegőt venni, mintha mindig náthásak
lennének. A torok- és orrmandulák tulajdonképpen nyirokszervek, a
nyirokrendszer részei, elsődleges helyei a szervezet védekező tevékenységének.
Mivel a mandulák felfogják a gyermek torkába kerülő baktériumokat,
elkerülhetetlen, hogy megfertőződjenek, megduzzadjanak és begyulladjanak. Ha a
mandulákat eltávolítják, a gyermek elveszíti a védelem első állomását a
fertőzésekkel szemben. – írja dr. Robert Mendelsohn amerikai gyermekorvos Gyermekorvos nélkül
című gyermekgyógyászati tanácsadójában.
„Régóta úgy gondolom, a Teremtő talán egyetlen hibája az
volt, hogy a mandulákat olyan helyre teremtette, ahol könnyen elérheti őket a
sebészkés” – írja dr. Mendelsohn. Ha a gyerekek nem isznak tejet, és nem esznek
tejterméket, a mandulák egy év alatt vissza tudnak fejlődni normális méretekre.
A tejallergia, a tej és az egyéb állati eredetű fehérjét
tartalmazó élelmiszerek iránti érzékenység idővel javulhat. Az azonban mindig
az adott gyerektől függ, hogy a diéta betartásának hatására a későbbiekben
szervezete mennyire tudja tolerálni a tejet, a sajtot, a tojást és egyebeket. Lesznek,
akik teljesen kinövik a tejallergiát, míg mások például a sajtra nem reagálnak allergiás
tünetekkel, de a tojásra igen.
A szerző egészségtanácsadó, a Kétezeregy Kiadó vezetője.
Kép [cc] bitzelt