fbpx
FM csa grafika zöldségdoboz

Szezonális étkezés – Mit kapunk a részünkért?

Légy a részese! Közösségépítés programunk a közösségi gazdaságok tagjainak szól és azoknak, akiket érdekel ez a helyi élelmiszerbeszerzési lehetőség. Tizenkét részes cikksorozatunkban nekik mutatjuk be a közösségi gazdaságok működését és sajátosságait. Ebben a részben a szezonalitással foglalkozunk.

A közösségi gazdaságok szezonális élelmiszerrel látják el tagjaikat, ami sokszor eltér a szupermarketek vagy a helyi piacok kínálatától. Ha csatlakozol, ne számíts paradicsomra télen, és az eperre is várnod kell majd a tavasz végéig. Sőt, a csirkék sem tojnak egyenletesen egész évben.

Megtapasztalhatod, hogy a természet tavasszal még kevesebbet ad, míg nyáron és ősszel kihívást jelenthet, hogy mindent elfogyassz, vagy feldolgozz. Előbbutóbb te is biztosan kipróbálsz majd valamit, amit eddig még nem. Mondjuk elkészítesz egy csicsókás receptet, felkutatod hány féle lecsó létezik a világon, vagy épp észre sem veszed, máris fermentálni tanulsz.

Egy biztos, ha nem szeretnéd, hogy kárba vesszen, amit nem tudsz frissen elfogyasztani, meg kell tanulnod feldolgozni és eltárolni a felesleget. Így a szűkösebb hónapok részesedéseit is könnyedén kiegészítheted a saját kamrádból. Segítünk, hogy könnyebben felvedd a ritmust!

közösségi gazdaság tag főz grafika hosszúkás

 

A gyümölcsöket megfőzheted lekvárnak és kompótnak,
A zöldségeket alaplének, a fűszereket pestonak.
Paradicsomból lehet lé, leves, szósz és pizzakrém,
Ha jól pakolod, mind elfér a kamrapolc tetején.
Savanyítsd, vagy kovászold és rakd mellé az uborkát,
Ha kedved szottyan a káposztát, a céklát, vagy a paprikát.
A zöldfűszer olajban és szárítva is értékes,
nem kell sok, hogy pecsenyéd később is finomra süthesd.
Aszald meg a bogyósokat, gombát és paradicsomot,
Így egy darab papírban is sokáig eltarthatod.
Hogyha mindez nem fekszik, még mindig ott a fagyasztó,
S ha így van, elkél majd egy jó gyalu és aprító.

 

Színpompás kosarak
A közösségi gazdaságok heti részesedéseiben idényzöldségek kerülnek,  amelyek gazdaságonként eltérőek lehetnek, de az alábbi ábra szemlélteti, hogy körülbelül mit kap egy tag az adott évszakban.

FM CSA grafika szezonális zöldségdobozokA Food & More projektet az Európai Bizottság támogatta. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás