Szezonális étkezés – Mit kapunk a részünkért?
Légy a részese! Közösségépítés programunk a közösségi gazdaságok tagjainak szól és azoknak, akiket érdekel ez a helyi élelmiszerbeszerzési lehetőség. Tizenkét részes cikksorozatunkban nekik mutatjuk be a közösségi gazdaságok működését és sajátosságait. Ebben a részben a szezonalitással foglalkozunk.
A közösségi gazdaságok szezonális élelmiszerrel látják el tagjaikat, ami sokszor eltér a szupermarketek vagy a helyi piacok kínálatától. Ha csatlakozol, ne számíts paradicsomra télen, és az eperre is várnod kell majd a tavasz végéig. Sőt, a csirkék sem tojnak egyenletesen egész évben.
Megtapasztalhatod, hogy a természet tavasszal még kevesebbet ad, míg nyáron és ősszel kihívást jelenthet, hogy mindent elfogyassz, vagy feldolgozz. Előbbutóbb te is biztosan kipróbálsz majd valamit, amit eddig még nem. Mondjuk elkészítesz egy csicsókás receptet, felkutatod hány féle lecsó létezik a világon, vagy épp észre sem veszed, máris fermentálni tanulsz.
Egy biztos, ha nem szeretnéd, hogy kárba vesszen, amit nem tudsz frissen elfogyasztani, meg kell tanulnod feldolgozni és eltárolni a felesleget. Így a szűkösebb hónapok részesedéseit is könnyedén kiegészítheted a saját kamrádból. Segítünk, hogy könnyebben felvedd a ritmust!
A gyümölcsöket megfőzheted lekvárnak és kompótnak,
A zöldségeket alaplének, a fűszereket pestonak.
Paradicsomból lehet lé, leves, szósz és pizzakrém,
Ha jól pakolod, mind elfér a kamrapolc tetején.
Savanyítsd, vagy kovászold és rakd mellé az uborkát,
Ha kedved szottyan a káposztát, a céklát, vagy a paprikát.
A zöldfűszer olajban és szárítva is értékes,
nem kell sok, hogy pecsenyéd később is finomra süthesd.
Aszald meg a bogyósokat, gombát és paradicsomot,
Így egy darab papírban is sokáig eltarthatod.
Hogyha mindez nem fekszik, még mindig ott a fagyasztó,
S ha így van, elkél majd egy jó gyalu és aprító.
Színpompás kosarak
A közösségi gazdaságok heti részesedéseiben idényzöldségek kerülnek, amelyek gazdaságonként eltérőek lehetnek, de az alábbi ábra szemlélteti, hogy körülbelül mit kap egy tag az adott évszakban.
A Food & More projektet az Európai Bizottság támogatta. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.