fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mit keresett a Greenpeace a CeBIT-en?

| Tudatos Vásárló

A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint az elektronikai iparnak nagy utat kell még megtennie a környezetvédelmi normák betartásáig.

A Greenpeace a környezetvédelem jegyében megrendezett hagyományos hannoveri számítástechnikai kiállítás, a CeBIT alkalmából tette közzé a legkörnyezetbarátabbnak számító elektronikai cikkekről készített felmérésnek az eredményét. A vizsgált kritériumok (pl. veszélyes vegyi anyagok használata, energiahatékonyság, hulladékhasznosítási képesség) alapján a 37 vizsgált termékből (asztali és hordozható számítógépek, mobiltelefonok és PDA-k) csupán három haladja meg némileg az átlagot – mutat rá a környezetvédő szervezet. Ezek a Sony Vaio TZ11 notebook, a Sony Ericsson T650i maroktelefon és a Sony Ericsson P1i PDA készüléke. A lista elején szerepel a Dell két irodai számítógépe és a Nokia N95-ös mobiltelefonja is.

Bár a március 9-ig nyitva tartó nagy európai számítástechnikai szalonban “zöld” informatikai pavilon is van, a tizennégy gyártónak, amely vállalta a felmérésben való részvételt, még hosszú utat kell megtennie a környezetvédelmi normák terén – vélte Yannick Vicaire, a Greenpeace toxikus anyagokkal kapcsolatos kampányának egyik vezetője. Vicaire szerint ugyanakkor haladás is tapasztalható a cégek gyakorlatában, akik „egyre komolyabban veszik termékeiknek a környezetre gyakorolt hatását”.

A Greenpeace 2006 augusztusa óta jelenteti meg „Felelős high-tech útmutatóját”, amelyben rangsorolja a világ legnagyobb PC-, mobiltelefon-, televízió- és játékkonzolgyártóit. A szervezet sajnálatára azonban egyes cégek nem vettek részt a felmérésben, különösen a konzol kategóriában. A Nintendo és a Microsoft igen rossz helyezést kapott a kézikönyv legutóbbi kiadásában és a Greenpeace külön kampányt is indított a játékkonzolok zöldítésére.

 

Forrás: MTI

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok