fbpx

| Tudatos Vásárló Nagy Melinda

Mit gyűjt az Ikea, az Aldi, a Spar a tetőn?

Hogyan teljesítenek a hazai nagy kereskedelmi láncok, ha megújuló energiáról van szó. Vannak-e zöld megoldások az CBA, Spar, Metro, Aldi áruházakban? A 15 legnagyobbnak tettünk fel kérdéseket.

Az ALDI nyáron bejelentette, hogy júliusban naperőművet telepítettek soproni áruházuk tetejére. A cég számításai szerint a soproni naperőmű éves szinten a soproni üzlet 2-3 havi villamosenergia fogyasztását termeli meg. Felkaptuk a fejünket, és gyorsan kiderült, fogalmunk sincs, mennyire gyakori vagy épp ritka, hogy hazánk áruházai megújuló energival üzemelnek.

Kíváncsiak lettünk, mi van, vagy persze az is kiderülhet, hogy mi nincs az Örs vezér téri Ikea, a budaörsi Dechatlon, a győri Obi, a vecsési Praktiker vagy épp a szerencsi Penny Market tetején. Emailt küldtünk az Aldi, Lidl, Decatlon, Ikea, Tesco, IKEA, Praktiker, CBA, Metro, Kika, Obi, Bauhaus, Penny Market, Spar és a Hervis áruháznak. Talán jobban jártunk volna, ha drónnal körülnézünk az áruházak fölött, mert csupán az IKEA, CBA, Decathlon, Praktiker, ALDI, Lidl, SPAR válaszolt érdemben, a Penny Market konkrétan azt jelezte, hogy nem szeretne tájékoztatni bennünket a témában.

 

IKEA: a zöld megoldások zászlóshajója

Magyarország szén-dioxid kibocsátásának 73 százalékát az energetikai szektorhoz kötődik. Ez annyit jelent, hogy a villamosenergia-termelés és felhasználás, a hőtermelés és hűtés, az épületek kibocsátása, valamint a közlekedés, a mezőgazdasági és ipari tüzelőanyag felhasználás következtében kibocsátott üveghatású gáz mennyisége magas – olvasható a WWF 2016-os jelentésében. Az áruházak szén-dioxid kibocsátásának csökkentését EU-s előírások szabályozzák, de a megoldásokban a cégek egyéni felelősségvállalásának is szerepe van. A kereskedelmi láncok emiatt különböző zöld megoldásokkal igyekeznek csökkenteni az épületeik szén-dioxid kibocsátását. 

Zöld tető az Örs vezér téri Ikea tetején

A többi lánchoz képest az IKEA könnyebb helyzetben van, hiszen csak 3 áruházzal rendelkeznek az országban, ettől függetlenül példaértékűek a zöld megoldások használatában, és abban is, ahogyan erről információkat adnak. Sokat elmond a hazai helyzetről már rögtön az is, hogy az összes megkeresett cég közül egyedül nekik vannak külön a fenntarthatóságra dedikált sajtósuk.

A budaörsi áruház tetején 110 m2 napkollektor található, nyáron az itt termelt energia 100%-át, télen 25-30%-át hasznosítja az áruház melegvíz előállítására. A soroksári áruház tetején 44 m2 napkollektor található, az áruház emellett 2019 márciusáig tervezi további napelemek telepítését, amelyek már az áramellátásban is segítenek majd: a tervek szerint az 500 kW-os egységek az áruház áramfogyasztásának 70%-át fedezik majd, illetve nagyobb mértékben járulnak hozzá a melegvíz előállításhoz.

Geotermikus energiát is a soroksári áruház használ, ami nyáron 60%-ban lefedi a hűtés, télen ugyanennyiben a fűtés energiafelhasználást.

Bécsben 2021-re készül el az Ikea új “zöld” áruháza a belvárosban:
teljesen autómentes lesz, megközelíthető lesz tömegközlekedési eszközökkel, gyalog és biciklivel

Az áramfelhasználás csökkentését épületfelügyeleti rendszer látja el mindhárom áruházban, ami a világításvezérlést és a légkezelők optimális beállítását vezérli. Emellett mindhárom áruházban LED-izzók működnek.

A természetesen fény beengedése mindhárom áruház tervezésekor fontos szempont volt: felülvilágítók, üvegezett vészkijáratok, homlokzati üvegfelületek mindegyik IKEA áruházban megtalálhatók, a soroksári áruház azonban úgynevezett fénycsatornával is fel van szerelve, az irodák területén a beáramló fénynek köszönhetően 50%-kal kevesebb az áramfogyasztás – tájékoztatta a TVE-t az IKEA.

 

Energiacsökkentés – leginkább LED-es izzókkal

Az energiatakarékos LED-technológia a válaszadók közül több áruházban is jelen van. Az újonnan nyíló ALDI-üzletek összes fényforrása ilyen, a Lidl-áruházak felében a külső-belső világítást kizárólag LED-technológiával alakították ki, illetve folyamatban van a kiépítése az eladótérben. A budapesti Hungária körúti áruház világítása teljes egészében LED-technológiával működik. Emellett minden hűtő- és fagyasztóládájuk LED-világítású.

Hasonlóan fejlesztések zajlanak a Praktiker üzletekben is: az eladóteret ledesítették, most a polcvilágítás van soron. A 2015 óta megnyíl Decathlon-áruházakban kizárólag LED-világítás van, és a régebbi áruházaikban is folyamatosan térnek át az energiatakarékosabb világítási módokra. A LED-világítást a parkolóikban és a homlokzati poszterek, logók megvilágításában is használják, ahol nagyságrendileg 50%-os energiamegtakarítást értek el – tájékoztatott a Decathlon. Hozzáteszik: A világítás épületfelügyeleti rendszer általi kapcsolásával további 20%-os a megtakarítás. Az automatizálási rendszer a világításon kívül a hűtés-fűtést is szabályozza, ahol hasonló megtakarítást sikerült elérni.

A CBA annyit árult el, hogy a világításban „egyre nagyobb arányban használnak LED-es megoldásokat”.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek Hírlevélre, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő termék- és szolgáltatástesztekről.

* indicates required


 

Megújuló energiaforrások – szinte alig

Az áruházak tájékoztatása szerint az IKEA mellett a Decathlon több áruházában is telepített napkollektoros rendszert, ami akár teljes egészében fedezni tudja az áruház éves melegvíz előállításhoz szükséges energiát. Ígéretük szerint idén fogják először tesztelni a napelemes megoldásokat is: a budaörsi áruház parkolójába telepítenek egy 50kW-os napelem rendszert, ami azon kívül, hogy kb. egy-másfél hónapnyi elektromos áramot megspórolhat az áruháznak, a nyári hónapokban árnyékot is ad a parkoló autók számára. A megtakarítás az összes saját épületek áramfogyasztásának 0,87%-a lesz – mondták. 

Az ALDI 2017-től teljes üzlethálózatával és logisztikai központjával zöldáramra állt át, és 2018 nyarán telepítette az első naperőművét. Legközelebb a budaörsi Kandó Kálmán utcában található üzletük kap ilyet. Az áruházlánc tájékoztatása szerint a saját tulajdonban lévő mind a 136 üzlet, a biatorbágyi logisztikai központ és az igazgatósági épület is zöldárammal működik.

Áruház Napelem/napkollektor Geotermikus energia Zöld tető Hőszivattyú Vízcsökkentés LED Egyéb
Ikea igen igen igen   esővíz/perlátor igen  
Spar részben (Érd)   részben   mosogatógépek igen  
CBA részben     részben   igen zöldáram 60 Príma üzletben
Aldi részben         igen  zöldáram
Dechatlon részben       esővíz locsoláshoz igen  
Praktiker   részben (Esztergom)       igen  
Lidl       részben   igen  

A megújuló energiaforrás a CBA üzletek üzemeltetésnél sem ismeretlen: 60 Príma üzlet zöldáramot használ, tudtuk meg, azt viszont, hogy ez milyen százalékban fedezi a szükségleteiket és az üzletek mekkora részét érinti, nem árulták el.

 

Megújuló hűtés és fűtés – elenyésző arányban

A geotermikus energiát az IKEA-soroksári áruházán felül a Praktiker esztergomi egysége használja – ez az IKEA esetében az áruházaik harmadát, a Praktikerek huszadát jelenti.

A Lidl üzletek egy része – szintén nem derült ki, mekkora része – hőszivattyús hűtés-fűtési rendszerrel üzemel. A vállalat, elmondásuk szerint folyamatosan modernizálja a hűtéstechnikai berendezéseit. A komfort hűtési igények ellátására a cég változó hűtőközegű hőszivattyút telepített, a friss levegő ellátását hővisszanyerős szellőztetéssel biztosítja. A hőszigetelés, világítás, hűtő-fűtő berendezések és a szellőztetés kialakításának köszönhetően mintegy 120 tonnával csökken az áruház szén-dioxid kibocsátása a következő 10 évben” – mondák el.

A SPAR-t is megkérdeztük, akik válaszukban elmondták, hogy ugyanezen az elven fűtik az érdi Interspar áruházat is. A fűtési energia nagy részét a kereskedelmi hűtésből keletkező hulladékhő biztosítja, a hűtési energiát pedig hőszivattyús rendszer adja. A fellelhető adatok szerint a SPAR 344 szupermarketet, 33 INTERSPAR hipermarketet és 142 SPAR franchise egységet üzemeltet országosan, ezért ha tényleg egyetlen boltjukról tudnak hasonló adatokat közölni, akkor még van hova fejlődni.

Képek: Ikea, pixabay.com

Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

Köszönjük a támogatást!


A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18) támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás