fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mit főzzünk a babának? – Az első receptek

| Kalas Györgyi

A babák hozzátáplálása nem csak a baba szempontjából lehet jó. Mi magunk is felfedezhetünk új zöldségeket, gyümölcsöket, és ínyenc receptekkel gazdagítva a konyhánkat külön élvezet lehet a kísérletezgetés.

Nehéz elhinni, hogy egy jól megtermett, hurkás kisbabának hat hónapos koráig nincs szüksége másra, mint az anyatejre, de valóban így van. Bár a legtöbb anya aggódik, hogy biztosan éhezik a gyereke, és az éjszakai szoptatásokat is szívesen elhagyná már, a hozzátáplálást bőven elég féléves korban elkezdeni. Sok gyerek van, aki még akkor sem igényli a szilárd ételt.

A szakemberek ajánlása szerint egyéves korig csecsemő legfőbb tápláléka az anyatej kell maradjon. Korábbi cikkünkben megnéztük, milyen eszközökre van szükség a babakonyhához, most arról lesz szó, mivel etessük a szilárd táplálékkal ismerkedő kisbabákat.

 

Kezdetek

A hozzátáplálást almával szokták kezdeni, de csak mifelénk, ugyanis a kevésbé almaközpontú országokban a gabona és a rizs az első számú eledel.

Nálunk a legtöbb gabonafajtát a gluténtartalom miatt nem ajánlják, hiszen ez később allergiát válthat ki a kisgyerekben. Gluténmentes egyébként a rizs, a kukorica és a köles, ezek adhatók egyéves kor alatt is.

Sok függ attól, hogy mikor kezdjük a hozzátáplálást. Míg nyáron sok friss gyümölcsöt kóstoltathatunk a babával – a meggy és az őszibarack elsők között adható, – télre marad az alma meg a banán, később a körte és a gumós zöldségek.

 

A krumpli-alma után

Az első krumpli-alma keverékek után fantáziadúsabb ebédeket is összedobhatunk. Rendkívül finom egyveleg keletkezik a krumpli, cukkíni, sárgarépa, vagy cukkíni, krumpli, póréhagyma hármasból.

Póréhagymát már korán lehet adni a kicsiknek, nincs olyan erős íze, sőt főve kifejezetten édeskés. Rendkívül feldobja a pürét egy kanál napraforgóolaj is. Az olívaolaj ugyan egészségesebb, de íze kesernyés, és nem minden kisgyerek szereti.

Ez az időszak különösen alkalmas arra, hogy mi is visszacsempésszük a zöldségeket az étrendünkbe, a hús mellé köretnek mi is ehetjük a babának megfőzött répát, pórét.

Remek alkalom ez arra, hogy új zöldségekkel is megismerkedjünk mint a paszternák, vagy újra felfedezzük magunknak a céklát, ami az első zöldségek között bevezethető, és bár mindent összefog ugyan, a gyerekek szeretik.

A jó céklának finom édeskés az íze, a rossz cékla sajnos föld ízű, – érdemes a bioboltokban vagy biopiacon próbálkozni. Ha pénztárcánk engedi, az első évben egyébként is érdemes biozöldséget vásárolni a babának, persze attól senki sem lesz rossz anya, hogy a sarki boltban vásárol.

Valószínűleg rég ettünk már finomfőzeléket is, pedig a sárgarépa és a karalábé vajon megpirítva, egy kis tejjel, tejföllel és zabpehellyel besűrítve igazi finomság (gyerekeknek 10-11 hónapos kortól adható; ha tejjel készítjük, egyéves kortól).

Egyszóval a baba hozzátáplálásának kezdete nagyszerű lehetőség arra, hogy az egész család étkezését egészségesebb, tudatosabb, változatosabb irányba fordítsuk.

 

Próbáljuk ki mi is: ötletek, receptek

Ha túl vagyunk a kezdeti alma-krumpli fázison, érdemes előre gondolkodni, és úgy tervezni az ebédet, hogy az egész család tudjon enni belőle. A finom édes répa-cékla pürét minden baba szeretni fogja, magunknak pedig a főtt répából és céklából némi tökmagolajjal és balzsamecettel finom salátát készíthetünk.

Az olajon megpirított póréhagymát és cukkínit a babának keverjük össze némi krumplival, és kész az ízletes főzelék, magunknak pedig petrezselyem és tejszín, esetleg némi bacon hozzáadásával ízletes tésztaszószt készíthetünk.

A sütőtököt a baba imádni fogja. Magunknak pedig tegyünk a szeletekre rozmaringot és egy nagy adag fetasajtot, hogy ízletesebb és tartalmasabb legyen.

 

Ízesítés

A babaételnek nem kell ízetlen pürének lenni (bár a val és a cukorral vigyázni kell), a fűszerekkel már korán megismertethetjük a babákat. Petrezselymet és zellerlevelet már az első főzelékekbe is keverhetünk, – a zöld fűszerekből, ha tehetjük, mindig frisset használjunk!

A nyolchónapos baba pépjébe kerülhet már egy kis bazsalikom, citromfű, lestyán, 10-11 hónapos kortól akár egy kicsi curry is. Így a baba hamar megtanulja, hogy mindig változatos, érdekes finomságokat kap, és ha együtt eszünk vele mi is, hamar rájön, hogy az evés nem kötelező szükséglet, hanem igenis élvezet.

Nektek van még ötletetek? Javaslataitokat, tapasztalataitokat várjuk a lenti kommentben!

 

Sorozatunkban egyszerűen és olcsón megvalósítható tippeket adunk baba- és szülőbarát hétköznapokhoz. A következő részek tartalmából: bébiétel receptek házilag, felesleges dolgok kiváltása, vegyszermentes terhesség.

Ha van témajavaslatod, vagy szeretnéd megosztani saját tapasztalataidat velünk és a többi olvasóval írd meg a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu címre, vagy a cikk alján lévő kommentbe!

 

Kép [cc] wendy

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok