fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mire figyeljünk a radiátorcserénél?

| Tudatos Vásárló

A nyár a lakásfelújítások, így többek között a régi, elavult radiátorok cseréjének időszaka. Bár a piacon a fűtőtestek széles skálájából válogathatunk, nem mindegy, hogy milyen készülékre cseréljük meglévő berendezéseinket.

Nem mindegy, milyen anyagú és mekkora hőteljesítményű új fűtőtestet választunk. Ha például a lakás eredetileg alumínium radiátorral van felszerelve, nem szerencsés, ha helyükre acél alapanyagú lemezradiátorokat szerelünk fel. A két különböző anyagú radiátor között ugyanis a víz közvetítésével elektrolízis, belső korrózió jön létre, és általában a több radiátor „megeszi” a másik típust, azaz az új radiátor kilyukad.

Az Öko-plusz programon belül radiátorok cseréjére is pályázhatnak a társasházi közösségek, ebben az esetben a fűtéskorszerűsítés során, a fűtéskorszerűsítési munkálatokkal egy időben a radiátorokat is kicserélik a kivitelezők.

A fővárosi távhőszolgáltató tapasztalatai szerint erre a jelenségre egyes szerelők nem hívják fel a fogyasztó figyelmét, sőt a fenti hibát fokozzák, hogy az új fűtőtestet vörösrézcsővel kötik, növelve ezzel a hibák lehetőségét.

A Főtáv azt tanácsolja a fűtőtestcserére készülő fogyasztóknak, hogy azt jelezzék a közös képviselőnek. Bár a fűtőtest általában a fogyasztó tulajdona, ugyanakkor része az osztatlan tulajdonnak (a fűtési rendszernek), és az abba való szakszerűtlen beavatkozás más fogyasztónál fűtési hibát, szélsőséges esetben az épület kisebb-nagyobb részében fűtési elégtelenséget okozhat.

Ha pedig valaki a meglévőnél nagyobb hőteljesítményű radiátort vásárol, az egyértelműen a szomszédok rovására vesz ki több „meleget” a közösből.

 

Forrás: fővárosi.hu

Kép [cc] frippy

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok