fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Aszalás – a legősibb tartósítási mód

| Tudatos Vásárló

Nem csak a legősibb, de a legegyszerűbb is!  Bár az aszalásról leginkább az aszalt gyümölcsök jutnak eszükbe, kitűnően aszalhatóak még a zöldségek, a zöldfűszerek, a húsok, valamint a gomba is. 

Miért jó ez nekem?

Egyszerűsége mellett rendkívül egészséges is, hisz vegyi anyagok használata nélkül csak a nedvességet vonjuk ki az élelmiszerből, az értékes tápanyagok és cukortartalom megmarad.  Téli időszakban kiváló vitamin-, ásványi anyag és rostforrás.

További előnye, hogy hónapokig vagy akár évekig eláll, helyigénye, súlya akár tizede is lehet a friss élelmiszerének.

Vigyázat! Iparszerű aszalás során gyakran használnak vegyi anyagokat, cukros oldatokat az aszalvány színének, állagának megőrzésére, ezért mindig olvassuk el a csomagoláson feltüntetett tájékoztatót, és ennek ismeretében döntsünk a termék fogyasztásáról.

 

Hogyan is kell?

Legkézenfekvőbb és legolcsóbb a napon történő aszalás. Sikere nagyban függ a napsütéses órák számától, mindemellett biztosítani kell az optimális szellőzést és a rovarok elleni védelmet.

Gyorsabb, de drága és energiaigényes megoldás a sütőben történő aszalás. Itt is kulcsfontosságú a szellőzés, ez legkönnyebben nyitott sütőajtóval biztosítható.

Közepes energiafogyasztású és praktikus lehetőség az elektromos aszalógép. Nem igényel különösebb szakértelmet és odafigyelést, csak a használati útmutatóban foglaltakat kell követni.

Nagyobb mennyiség aszalásánál célszerű a környezetbarát és megújuló energiák használata. Ez történhet fatüzelésű aszalókkal, a kemencék „hulladék” hőjének felhasználásával, vagy akár saját építésű napkollektoros aszaló építésével is. Abban, hogy miként építsünk ilyen aszalókat, illetve növényenként milyen aszalási módot kövessünk segítségünkre lehet a Miskolci Ökológiai Intézet útmutatója. 

 

Tipp: Ha kicsit körülnézünk házunk táján, számos aszalási lehetőséget találhatunk. Megfelel erre a célra a kazán teteje vagy a szobai radiátor, egy jól szellőző üvegház, egy ablakkeret vagy akár egy napon felejtett „kiszuperált” Trabant is. 

 
Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

Kép: dreamstime logoboom

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok