fbpx

Milyen legyen a pelenka? Kell-e krémezni a babapopsit? Babaápolás természetesen

A mosható vagy az eldobható az egészségesebb? És melyik pelenka jobb a bőrnek? Kell-e egyáltalán és hogyan hat a popsikrém? Hogyan jelenhet meg a fenntarthatóság, a zero waste az újszülöttek, csecsemők, kisgyermekek ápolásában? Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos cikksorozatának ebben a részében a pelenkázás, a popsikrémek és törlőkendők körüli dilemmákat járja körbe.

Egy baba születésével megszámlálhatatlan eldöntedő kérdés zúdul az újdonsült szülőkre. Ráadásul mindenhonnan özönlenek a kért és kéretlen tanácsok, és hamar rádöbbenünk, hogy számtalan hit, szokás él bennük, a családban, a társadalomban a helyes babaápolásról. Igyekeztünk eloszlatni néhány ilyen tévhitet, és arról is beszéltünk már, hogyan lehet a legegyszerűbb, legtermészetesebb, leginkább környezetkímélő a babák fürdetése és hajmosása. Most a babaápolás talán leginkább környezetterhelő részét, a pelenkázást igyekszünk zöldíteni.

Van az a bizonyos nedvszívó anyag

dr. Lengyel Boglárka babaápolásAz amerikai piacon már 1948-ban megjelentek az első eldobható Johnson & Johnson pelenkák, 1960-tól a Pampers, majd az eldobható pelenkák nagy tömegben a nyolcvanas években terjedtek el. Ekkor fejlesztették ki Japánban a szuperabszorbens polimer (SAP) nevű vegyületet, azt a különleges nedvszívó anyagot, amely nagy mennyiségű – a saját tömegénél 30-szor több – folyadékot képes felszívni, és magában tartani. Először felnőttek számára gyártott egészségügyi betétekben alkalmazták, később került át a babapelenkákba.

Általános hit, hogy az eldobható pelenka egészséges, mert szárazon tartja a bőrt, könnyebb mozgást enged a babáknak, így segíti a mozgásfejlődést.

Ezek a kezdeti ígéretek járultak hozzá az eldobható pelenkák világsikeréhez. Mára tudjuk, hogy a pelenkában lévő SAP nemcsak a pisit szívja fel, hanem a bőr felső rétegének nedvességtartalmát is, kiszárítva, és érzékennyé téve azt a külső behatásokra. Ezek után egyenes az út a különböző kórokozók számára a bőr sérült rétegei felé, ahol irritáció, gyulladás, hámhiány, nedvedzés alakul ki.

Emellett, ha a pelenka nedvességtartalma nem zavarja a gyermeket, jó eséllyel nem is nagyon akar majd megszabadulni olyan gyorsan a csomagtól a lába között, így bár a szobatisztaság több más tényezőtől is függ, de elképzelhető, hogy emiatt később alakulhat ki a szobatisztaság.

Mi a helyzet az öko egyszerhasználatos pelenkákkal?

Magasabb az ára, “zöldebbek tűnik” a csomagolása, a gyártás során megújuló energiát használtak, nem tartalmaznak klórt és natúrlatexet, a felhasznált cellulóz ellenőrzött, környezettudatos erdőgazdálkodásból származik. Mindezzel azt sugallhatja a termék, hogy ha ezt vásároljuk, teszünk valami kedvezőt, leginkábbis jót a környezetért. De az a kiábrándító válasz erre, a sima eldobható pelenkáknál lehet, hogy jobbak, de ezek a pelenkák is a szeméthegyeken végzik.

Women’s Environmental Network 1991-es felmérése szerint az eldobható pelenkák gyártása és használata 20-szor annyi nyersanyagot, 3 és félszer több energiát és kétszer annyi vizet igényel, mint a textilpelenkák gyártása és mosása. Az eldobhatók miatt elszennyeződő víz pedig nagyobb arányban tartalmaz veszélyes anyagokat. Ráadásul a hulladék kezelése csak a legfejlettebb országokban megoldott. Nálunk még közelében sem járunk a korszerű hulladékfeldolgozásnak, a pelenkák egyszerűen a szemétlerakókban halmozódnak.

Egy gyermek után kb. 1 tonna az elhasznált pelenka mennyisége. Az éves születések száma Magyarországon közel 100 000, vagyis évente 100 000 tonna eldobható pelenkát tárolunk lerakókban. Elképzelhetetlen méretű szeméthalom!

Tele a kuka? Válts mosható pelenkára!

Miért jobb a mosható pelenka az eldobható pelenkánál?

Sokaknak a mosható pelenka hallatán még mindig a tetra pelenka és gumibugyi kombináció jut eszébe, nem beszélve a mosásáról, amihez az áztatólavór, főzőfazék, Hypo és egyéb vegyszerek sokasága társul. De a mai, korszerű, XXI. századi mosható pelenkák kezelése egyáltalán nem ilyen bonyolult, és felépítésük, anyaguk is különbözik az elődeitől. A mosható pelenkázás mára már leegyszerűsödött, és végig nézve a kínálatot nem nyűg lett, hanem örömforrás.

 • Egy gyerek a pelenkáskor végéig 5000-7000 eldobható pelenkát használ el, ez 1-1,5 tonna szemét ami min. 100 év alatt bomlik el.
 • Az eldobható pelenka gyártásához használt cellulózhoz évi 1 milliárd fát használnak fel.
 • Gyártása során vegyszerekkel szennyezik a levegőt és a vizeket.
 • Havi több ezer forintos kiadást jelent, ehhez jön még esetlegesen a popsi törlő és a popsi krém költsége.

Ezzel ellentétben

 • a mosható pelenkából a pelenkás korszakra kb. 24 db-ra van szükség, ez kb. 3 napi mosással kalkulálva.
 • Mosása környezetbarát szerekkel is történhet, pl. mosószóda és ecet, melyek kevésbé terhelik a természetet. (Ingyenes mosószer és mosókapszula tesztünk eredményeit itt látod.)
 • Egyszerre nagyobb beruházást jelent, de ára néhány hónap alatt megtérül, több gyereket is kiszolgál.
 • Használtan is vehetjük, és ha már nem kell, tovább adhatjuk.

Az ecet a baktériumok 99,99%-át elpusztítja

10 érv a mosható pelenkák mellett

 • Jót tesz a baba bőrének
 • Hosszú távon olcsóbb
 • szép és divatos
 • kényelmes
 • ortopédiailag előnyös, mert megfelelő terpesztartást biztosít
 • nem okoz hosszú távon sem egészségügyi problémákat
 • előbb lesz a baba szobatiszta
 • 100%-ban újrahasznosítható
 • nem tartalmaz vegyszereket
 • A hiedelmekkel ellentétben nem büdös, nem kell vasalni, nem kell kézzel öblögetni, és fehéríteni sem kell, összegezve nem okoz sokkal több házimunkát.

pelenkázás

Mindenből kicsi, de nagy marketing hatással

Kis fertőtlenítő kézre, felületekre, kis fehérítő a ruhákhoz, kis fürdető a babának, kis dobozos testápoló, babaolaj, kicsi popsikrém, popsitörlő. Első darab pelenkák, végtelen mennyiségű tájékoztató papír.

Éppen csak próbára és tájékoztatásra. Nem igazán zöld megoldások, sokkal inkább a megszokott, régóta alkalmazott termékek és módszerek. De a legérzékenyebb időpontban, tökéletes időzítéssel: a baba születése utáni első napokban. És mert ajándék lónak ne nézd a fogát, hát a legtöbben nem is nézik. És jó eséllyel, ha nem elég tudatosak, meg is maradnak ezeknél a termékeknél. Így lesz klóros fertőtlenítő, illatosított, ipari zsíroldós fürdető, kőolajszármazék alapú babaolaj és popsitörlő az első babacsomagban. Pedig attól, hogy a kórházban adják az ajándékdoboz tartalma megfelelő tudatossággal felülbírálható, és mellőzhető.

Popsikrém választék

Nézzünk néhány példát arra, mit állítanak magukról és mit tartalmaznak a közkedvelt bolti és a zöld popsikrémek!

A Bübchen azt ígéri, hogy megelőzi a sebesedést és nyugtató hatású. Cink-szulfát, kamilla és panthenol van benne. Kiemelik, hogy parfümöt, ásványi olajat, színezéket és tartósítószereket nem tartalmaz. Megemlítik, hogy a természetes összetevők védik a bőrt a kiszáradástól, és erősíti a bőr védőrétegét.

Sudocremben ott a kőolajszármazék paraffin, a Neogranormon baby jó, csak parfümmel van tele, dehát nem lehet minden tökéletes, főleg, ha olcsó.

2019-ben 29 baba popsikrémet teszteltünk és értékeltünk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az összetevők mennyire egészségesek, vannak-e kockázatot jelentő adalékok a termékekben.

Vannak bio popsikrémek is, amiknek az összetétele megfelelő, lehet választani a méhviasz tartalmú Napsugár bébi kenőcsöt, ami viszont a vegánoknak nem igazán opció. A Dora Natura termékcsalád igazán mindenmentes, illatát a természetes illóolajok adják.

Lehet, hogy a zöld popsikrémek ára soknak tűnik, de megfelelő pelenkázási rutinnal ebből kell a legkevesebb. A baba bőre pedig megérdemli a legjobbat. A pelenkás területen mindenképpen. Meg egyébként is. Hosszútávon megéri, mert rengeteg pénzt lehet megspórolni, ha ép marad a bababőr. Nem kell rá “katasztrófakrém”, nem kell rá gomba elleni kenőcs, sem antibiotikus. Nem beszélve arról, hogy a kisbaba szervezetében sem tesznek kárt a vegyszerek. Szükségtelenül.

babaápolás természetesen

Kell-e egyáltalán?

Valójában nem kell. Az egyszer használatos pelenkáknak az a feladatuk, hogy beszívják a nedvességet. Ha sok krémet teszünk a bőrre, a gyerek ficereg a pelusban, rákenődik a krém a pelus belső felületére, és nem szívja el a nedvességet. Felesleges vastagon kenni minden alkalommal. Akadályozza a bőr légzését, és egyre vastagodik az újabb-és újabb kenések alkalmával a láthatatlan krémréteg.

A sheavaj vékony rétegben tökéletes popsi- es testápolásra is. Ha az irritált bőrt szeretnénk kezelni, akkor megfelelő gyógy krémmel az utasításnak megfelelően kenhető. Hatóanyagtartalmú popsikrémet, pl. gombás fertőzés nélkül, csak megelőzésre nem szerencsés adni. Fölösleges gyógyszerterhelést jelent a bőrnek, és mert felszívódik a bőrről, az egész testnek is, indolokatlanul.

Tehát: popsikrémnek legfeljebb shea vaj, azt is csak vékonyan és ritkán. Hatóanyag tartalmú gyógykrémet csak valós tünetek esetén használjanak.

Mikor cseréljünk pelenkát, hogyan tisztítsuk le a popsit?

Ha a pelusban csak pisi van, nem kell nekiesni nedves törlőkendővel. Akkor sem, ha az hipoallergén, meg azt ígérik a dobozon, hogy csak vizes. Ha csak vizes, akkor meg főleg ne, mert textilünk meg vizünk van otthon, tudunk ilyet készíteni magunk is. Vagy ki is vihetjük a babát a mosdóba, és a csap alatt le tudjuk mosni a popsiját. Ha pisis, akkor könnyebb a helyzet, mert akár nem is kell törölgetni, főleg, ha ép a bőr és nem piros. Bővel elég a tiszta vizes letörlés vagy csap alatti lemosás.

Ha kakis, akkor a nagyja kakit le lehet törölni egy puha papírzsebkendővel, wc papírral, és utána szintén vízzel lemosni a kaki maradékát. Majd pedig szárazra törölni, vagy akár enyhe hajszárító meleggel megszárítani.

Utazáshoz is elő lehet készíteni saját gyártású nedves textil vagy vattakorong lapokat. Akár úgy, hogy szárazon tesszük egy jól záródó műanyag vagy üveg edénybe, kis termoszban viszünk magunkkal langyos vizet és ezzel minden egyes felhasználásra váró lapot, amikor szükség van rá, nedvesítünk.

Teszteltük: lebomlik-e a lebomlónak mondott nedves törlőkendő?

Nem ördöngösség, hanem elhatározás és szokás kialakításának kérdése, miképpen rendezzük össze és használjuk ez a saját készítésű babacsomagot az utazás és a séta során.

Egy pillanatra még térjünk vissza a kaki-törlőkendő történethez. Szóval, elkezdjük letörölni a több-kevesebb, de leggyakrabban hígabb és krémesebb székletet a gyerek fenekéről. Ha a derekáig kinyomódott, vagy elöl a hasáig feljött a kaki, akkor több körben lehet lekenegetni róla, ez legalább 4-6-8 db lapot jelent.

Az biztos, hogy a kaki-pisi keveréke erősen irritálja a bőrt. Ehhez jön a vegyszer vagy csak az ígért víz, meg a popsitörlő anyaga, meg a mi kezünk ereje, hogy a bőrre tapadt kakimaradékot is teljesen le tudjuk törölni – ezzel sérül a bőr, és előbb-utóbb megjelenhet a gyulladás. Számos törlőkendő tartalmazhat metilparabént, metilizotiazolinont, amely egy erősen irritáló anyag, valamint paraffint, ami kőolajszármazék, allergizáló parfümöt.

Miért bízz az ökocímkében?

EU ecolabel ökocímkeHa a hatékonyság mellett számodra is fontos a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a magyar Környezetbarát Termék, német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresned a csomagoláson.

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnyük sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja magának.

Tudatos Vásárlók top 3 szempont vásárláskor:

 1. A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.
 2. Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
 3. A csomagolási hulladék problémájára önmagában nem elég, ha a csomagolás újrahasznosítható. a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nem elég eredményes Magyarországon. Rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ.
237

Segítettünk vegyszermentesíteni az otthonodat? Miben változtatsz otthoni szokásaidon?

A véleményed segít nekünk abban, hogy megtaláljuk az utat otthonotok zöldítéséhez, ezért kérünk, szánj időt egy kattintásra.

Sokat segítettél, köszönjük!

Képek: canva.com

EM logonyugat balkáni zöld központ logógreen and safe lifestylesEz a tartalom az Energiaügyi Minisztérium és a Nyug-Balkáni  Zöld Központ Nonprofit Kft. Zöld forrás programja támogatásával valósult meg. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás