fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Milyen jogaink vannak, ha akciós terméket vásároltunk?

| Tudatos Vásárló

tudatos fogyasztó barát

Leértékelt hűtőgépet vettem, ami később elromlott, és a boltban nem foglalkoztak a hibával, mert akciós volt a gép! Akciós termékre nincs garancia?

Korábbi cikkünkben tisztáztuk, hogy a vásárlót az eladó hibás teljesítése esetén szavatossági jogok illetik meg: első körben

  • kijavítást vagy kicserélést kérhet,

vagy ha ezek nem lehetségesek, akkor második körben

  • árleszállítást kérhet,

  • a terméket kijavíttathatja az eladó költségére,

  • vagy elállhat a szerződéstől, és a kérheti a vételár visszafizetését.

Gyakran találkozunk azonban azzal az eladói kifogással, hogy a vevőt nem illetik meg a szavatossági jogok, hiszen az adott termék leértékelt volt. Ez az eladói kifogás csak egyetlen esetben állja mag a helyét: ha a termék azért volt akciós, mert hibás volt, és a vásárláskor erről a hibáról tudtunk!

 

Az eladó a hibás teljesítésért felel csak, és a Ptk kimondja, hogy „Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett”, így természetesen ilyen esetben ha veszünk egy hűtőt, ami azért kerül az eredeti árnál kevesebbe, mert az szépséghibás (karcolt, vagy törött), akkor erre a hibára hivatkozva utóbb valóban nem reklamálhatunk, nem kérhetjük, hogy cserélje ki az eladó a hűtőt egy karcmentesre, hiszen a vásárláskor tudtuk, hogy a termék nem hibátlan.

Sorozatunkban a Fogyasztó Barátképregényének segítségével mutatjuk be a fontos fogyasztói jogokat.

További vásárlási joggal kapcsolatos kérdések és válaszok a Fogyasztó Barát Facebook oldalán

 
Más a helyzet azonban, ha a leértékelt terméknek utóbb olyan hibája derül ki, amiről nem tudtunk (rejtett hiba). Ilyen esetben ugyanúgy megilletnek bennünket a szavatossági jogok, mint a nem akciós termék vásárlásakor. Ha tehát a szépséghibás hűtő motorja felmondja a szolgálatot, akkor azért az eladó természetesen felelősséggel tartozik.
 
 
 
Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!
 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 
 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok