fbpx
tudatos fogyasztó barát

| Tudatos Vásárló

Milyen jogaink vannak, ha akciós terméket vásároltunk?

Leértékelt hűtőgépet vettem, ami később elromlott, és a boltban nem foglalkoztak a hibával, mert akciós volt a gép! Akciós termékre nincs garancia?

Korábbi cikkünkben tisztáztuk, hogy a vásárlót az eladó hibás teljesítése esetén szavatossági jogok illetik meg: első körben

 • kijavítást vagy kicserélést kérhet,

vagy ha ezek nem lehetségesek, akkor második körben

 • árleszállítást kérhet,

 • a terméket kijavíttathatja az eladó költségére,

 • vagy elállhat a szerződéstől, és a kérheti a vételár visszafizetését.

Gyakran találkozunk azonban azzal az eladói kifogással, hogy a vevőt nem illetik meg a szavatossági jogok, hiszen az adott termék leértékelt volt. Ez az eladói kifogás csak egyetlen esetben állja mag a helyét: ha a termék azért volt akciós, mert hibás volt, és a vásárláskor erről a hibáról tudtunk!

 

Az eladó a hibás teljesítésért felel csak, és a Ptk kimondja, hogy „Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett”, így természetesen ilyen esetben ha veszünk egy hűtőt, ami azért kerül az eredeti árnál kevesebbe, mert az szépséghibás (karcolt, vagy törött), akkor erre a hibára hivatkozva utóbb valóban nem reklamálhatunk, nem kérhetjük, hogy cserélje ki az eladó a hűtőt egy karcmentesre, hiszen a vásárláskor tudtuk, hogy a termék nem hibátlan.

Sorozatunkban a Fogyasztó Barátképregényének segítségével mutatjuk be a fontos fogyasztói jogokat.

További vásárlási joggal kapcsolatos kérdések és válaszok a Fogyasztó Barát Facebook oldalán

 
Más a helyzet azonban, ha a leértékelt terméknek utóbb olyan hibája derül ki, amiről nem tudtunk (rejtett hiba). Ilyen esetben ugyanúgy megilletnek bennünket a szavatossági jogok, mint a nem akciós termék vásárlásakor. Ha tehát a szépséghibás hűtő motorja felmondja a szolgálatot, akkor azért az eladó természetesen felelősséggel tartozik.
 
 
 
Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!
 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 
 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás