fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Milyen jogaid vannak a betétdíjas üveg visszaváltásakor?

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Nem működő visszaváltó automaták. Működik, de nem vesz vissza minden üveget. A vásárláskor kifizetett 40 forintos betétdíjból visszaváltáskor már csak 10 forintot kapunk. Ezek a legjellemzőbb panaszok a betétdíjas üvegekkel kapcsolatban. Lássuk milyen jogaink vannak üveg visszaváltásakor.

A hatályos Kormányrendelet szerint az minősül betétdíjas terméknek, amin forgalomba hozatalkor fel van tüntetve, hogy „betétdíjas termék”, és a termék első forgalomba hozatalát a gyártó az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőségnek is bejelentette.

 

Fontosabb tudnivalók:

 • Betétdíjas termék lehet sörösüveg, borosüveg vagy szörpös üveg, de például a szódagép palackja vagy a gázpalack már nem.

 • Ha az üzlet, ahol megvásároltuk a terméket legalább 200 m2, akkor ugyanott teljes nyitvatartási időben biztosítani kell az üveg visszaváltást.

 • Ha az üzlet kisebb, mint 200 m2, akkor ki kell jelölni egy helyet, ahol a kereskedő által forgalmazott betétdíjas üvegeket visszaváltják. Ennek munkanapokon legalább 6 órán át nyitva kell lennie.

 • A forgalmazó köteles az általa forgalmazottal azonos jellemzőkkel bíró, azonos rendeltetésű, egy terméktípusba tartozó betétdíjas termék betétdíját a visszaváltónak megfizetni. (Az üzlet nem korlátozhatja a visszaváltást a csak a nála vásárolt termékekre, vagyis köteles minden olyan üveget visszaváltani, amilyet ő is forgalmaz.)

 • Visszaváltáskor készpénzben kell visszafizetni a betétdíj összegét, vagy a vásárló kérésére, újabb termék vásárlása esetén az beleszámítható a vételárba.

 • A betétdíj összegét külön kell feltüntetni a termék árától a számlán vagy blokkon.

 • Ha megszűnik egy betétdíjas termék gyártása, arról a megszűnés előtt 3 hónappal tájékoztatni kell a vásárlókat és onnantól kezdve még egy hónapig kötelesek a betétdíjas üvegeket visszaváltani.

 • A kereskedő köteles az alábbi információkat kitenni mind a forgalmazás mind a visszaváltás helyén:

a betétdíjas üveg neve, betétdíj összege

– ha bármiféle követelmény van a gyártó részéről az üveg állapotát illetően

– ha ott helyben nem váltják vissza az üvegeket, akkor a visszaváltó hely nevét, címét, nyitvatartási idejét

– ha változás várható az üvegek visszaváltásával kapcsolatban, akkor azt 3 hónappal előtte jelezni kell

 

Ha a fentiekkel ellentétes magatartást tapasztalsz, akkor panaszt tudsz tenni a helyszínen a vásárlók könyvében. Erre a kereskedőnek 30 napon belül írásban választ kell adnia. Ha ez nem történik meg, az illetékes Kormányhivatalnál tehetsz panaszt.

Forrás: NFH

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok