fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Milyen jogaid vannak a betétdíjas üveg visszaváltásakor?

Nem működő visszaváltó automaták. Működik, de nem vesz vissza minden üveget. A vásárláskor kifizetett 40 forintos betétdíjból visszaváltáskor már csak 10 forintot kapunk. Ezek a legjellemzőbb panaszok a betétdíjas üvegekkel kapcsolatban. Lássuk milyen jogaink vannak üveg visszaváltásakor.

A hatályos Kormányrendelet szerint az minősül betétdíjas terméknek, amin forgalomba hozatalkor fel van tüntetve, hogy „betétdíjas termék”, és a termék első forgalomba hozatalát a gyártó az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőségnek is bejelentette.

 

Fontosabb tudnivalók:

 • Betétdíjas termék lehet sörösüveg, borosüveg vagy szörpös üveg, de például a szódagép palackja vagy a gázpalack már nem.

 • Ha az üzlet, ahol megvásároltuk a terméket legalább 200 m2, akkor ugyanott teljes nyitvatartási időben biztosítani kell az üveg visszaváltást.

 • Ha az üzlet kisebb, mint 200 m2, akkor ki kell jelölni egy helyet, ahol a kereskedő által forgalmazott betétdíjas üvegeket visszaváltják. Ennek munkanapokon legalább 6 órán át nyitva kell lennie.

 • A forgalmazó köteles az általa forgalmazottal azonos jellemzőkkel bíró, azonos rendeltetésű, egy terméktípusba tartozó betétdíjas termék betétdíját a visszaváltónak megfizetni. (Az üzlet nem korlátozhatja a visszaváltást a csak a nála vásárolt termékekre, vagyis köteles minden olyan üveget visszaváltani, amilyet ő is forgalmaz.)

 • Visszaváltáskor készpénzben kell visszafizetni a betétdíj összegét, vagy a vásárló kérésére, újabb termék vásárlása esetén az beleszámítható a vételárba.

 • A betétdíj összegét külön kell feltüntetni a termék árától a számlán vagy blokkon.

 • Ha megszűnik egy betétdíjas termék gyártása, arról a megszűnés előtt 3 hónappal tájékoztatni kell a vásárlókat és onnantól kezdve még egy hónapig kötelesek a betétdíjas üvegeket visszaváltani.

 • A kereskedő köteles az alábbi információkat kitenni mind a forgalmazás mind a visszaváltás helyén:

a betétdíjas üveg neve, betétdíj összege

– ha bármiféle követelmény van a gyártó részéről az üveg állapotát illetően

– ha ott helyben nem váltják vissza az üvegeket, akkor a visszaváltó hely nevét, címét, nyitvatartási idejét

– ha változás várható az üvegek visszaváltásával kapcsolatban, akkor azt 3 hónappal előtte jelezni kell

 

Ha a fentiekkel ellentétes magatartást tapasztalsz, akkor panaszt tudsz tenni a helyszínen a vásárlók könyvében. Erre a kereskedőnek 30 napon belül írásban választ kell adnia. Ha ez nem történik meg, az illetékes Kormányhivatalnál tehetsz panaszt.

Forrás: NFH

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás