fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Milyen a jó fagylalt?

| Tudatos Vásárló

Már javában tart a fagylalt szezon, ezért most egy kis segítséget nyújtunk, abban, hogy a hűsítő finomság valóban élményt szerezzen. 

A fagylalt tejből, tejszínből, ízesítő anyagokból (cukor, glükóz-fruktóz szirup gyümölcssűrítmények vagy méz) és tojássárgájából készül, amennyiben főzött fagylaltról beszélünk. Ezeket a neves cukrászdákban és kézműves fagylaltozókban találjuk meg.

Az ipari fagylalt, amely többnyire üzemekben készül, nem tartalmaz tojássárgáját és tejszínt sem, legfeljebb azok porított változatát. A gyártó a kész fagylaltot hűtőkocsival, eldobható tégelyben szállítja ki a megrendelőnek, akinek csak a megfelelő hőmérséklet betartására van gondja. Ipari fagyival találkozhatunk lépten-nyomon az alkalmi árusító helyeken és kis kávézókban, általában 200 forint körüli áron.

A kisebb cukrászdák és kávézók, ha rendelkeznek célgéppel maguk készítik a fagylaltjukat fagylaltporok segítségével.  

A főzött gyümölcs fagyi a legtöbbször gyümölcspüré vagy gyümölcs koncentrátum hozzáadásával készül, amely cseppet sem rontja a belőlük készült finomságok minőségét.

A két klasszikus a csoki és a vanília, akkor igazán finom, ha jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét és igazi vaníliát használnak a készítéshez.

Tipp: Ha igazán jó minőségű és ízletes fagylaltot szeretnél, válaszd a természetes és minőségi alapanyagokból készülő főzött fagylaltokat, amelyeket a neves cukrászdákban, kávéházakban és a kézműves fagylaltozókban biztosan megtalálsz. A kategória legjobbjai gombóconként 300-500 forintos áron kelletik magukat, ám az ízélmény és a kellemes környezet megéri a befektetést.

 

Az emulgeáló-szerek használatát semmi nem tiltja, de ezeket próbáljuk kerülni. A legtöbbször az olcsó pálmazsírral vagy margarinnal találkozhatunk, korábban előszeretettel használták a jilk nevű emulgeátort is. A nagyipari előállítású termékek tartalmazhatnak ilyen állományjavító szereket.

A fagylaltok ízesítésénél csak a fantázia szab határt. Nagyon divatosak a kézműves fagylaltok, ezek kifejezetten jó minőségű alapanyagokból készülnek természetes hozzávalókból. A naturálistól az egészen extrém ízesítésig terjed a paletta: virágízű (rózsa, levendula) vagy akár sajtízű fagylaltokat is kóstolhatunk.

 

Ízlése válogatja

Az állagbeli ízlés teljesen szubjektív. Van, aki a hagyományos irányvonalat szereti, a legtöbb főzött fagyi ilyen, ezért a cukrászok ezt tekintik az igazi fagylaltnak. A krémes állag a jó minőségű alapanyagok használatával és helyes gyártástechnológia betartásával könnyen elérhető.

Az olaszos fagylalt (gelato) sokak által ismert és kedvelt, ezek mára már könnyen előállítható főzés nélküli alapanyagokból készülnek, fagylaltgépek segítségével.

A gyümölcs fagyi vizesebb, tömörebb állagú a sűrítmények miatt, ezeknél előfordulhatnak nem kívánatos nagyobb jégkristályok is, amely hatására romlik a késztermék állaga.

 

Beszédes szinek

Az igazán jó minőségű fagylaltok sem ételfestéket, sem egyéb adalékanyagot nem tartalmaznak, ezeket a termékeket a neves cukrászdák és kézműves fagyizók kínálatában találjuk meg. Fogyasztóként nincs könnyű dolgunk, hiszen rákérdezésre, nem biztos, hogy bevallják, mi van benne, de bízhatunk a szemünkben: ha nagyon harsány színű a fagyi, valószínűleg nem csak a gyümölcstől lett olyan.

A porokból készülő termékek esetében találkozhatunk élelmiszer-színezékkel. Az előregyártott tégelyes fagylaltok is tartalmaznak színező anyagokat és egyéb adalékokat.

 

Kép: wisegeek, funpop

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok