| Tudatos Vásárló
Milyen a jó fagylalt?
Már javában tart a fagylalt szezon, ezért most egy kis segítséget nyújtunk, abban, hogy a hűsítő finomság valóban élményt szerezzen.
A fagylalt tejből, tejszínből, ízesítő anyagokból (cukor, glükóz-fruktóz szirup gyümölcssűrítmények vagy méz) és tojássárgájából készül, amennyiben főzött fagylaltról beszélünk. Ezeket a neves cukrászdákban és kézműves fagylaltozókban találjuk meg.
Az ipari fagylalt, amely többnyire üzemekben készül, nem tartalmaz tojássárgáját és tejszínt sem, legfeljebb azok porított változatát. A gyártó a kész fagylaltot hűtőkocsival, eldobható tégelyben szállítja ki a megrendelőnek, akinek csak a megfelelő hőmérséklet betartására van gondja. Ipari fagyival találkozhatunk lépten-nyomon az alkalmi árusító helyeken és kis kávézókban, általában 200 forint körüli áron.
A kisebb cukrászdák és kávézók, ha rendelkeznek célgéppel maguk készítik a fagylaltjukat fagylaltporok segítségével.
A főzött gyümölcs fagyi a legtöbbször gyümölcspüré vagy gyümölcs koncentrátum hozzáadásával készül, amely cseppet sem rontja a belőlük készült finomságok minőségét.
A két klasszikus a csoki és a vanília, akkor igazán finom, ha jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét és igazi vaníliát használnak a készítéshez.
Tipp: Ha igazán jó minőségű és ízletes fagylaltot szeretnél, válaszd a természetes és minőségi alapanyagokból készülő főzött fagylaltokat, amelyeket a neves cukrászdákban, kávéházakban és a kézműves fagylaltozókban biztosan megtalálsz. A kategória legjobbjai gombóconként 300-500 forintos áron kelletik magukat, ám az ízélmény és a kellemes környezet megéri a befektetést.
Az emulgeáló-szerek használatát semmi nem tiltja, de ezeket próbáljuk kerülni. A legtöbbször az olcsó pálmazsírral vagy margarinnal találkozhatunk, korábban előszeretettel használták a jilk nevű emulgeátort is. A nagyipari előállítású termékek tartalmazhatnak ilyen állományjavító szereket.
A fagylaltok ízesítésénél csak a fantázia szab határt. Nagyon divatosak a kézműves fagylaltok, ezek kifejezetten jó minőségű alapanyagokból készülnek természetes hozzávalókból. A naturálistól az egészen extrém ízesítésig terjed a paletta: virágízű (rózsa, levendula) vagy akár sajtízű fagylaltokat is kóstolhatunk.
Ízlése válogatja
Az állagbeli ízlés teljesen szubjektív. Van, aki a hagyományos irányvonalat szereti, a legtöbb főzött fagyi ilyen, ezért a cukrászok ezt tekintik az igazi fagylaltnak. A krémes állag a jó minőségű alapanyagok használatával és helyes gyártástechnológia betartásával könnyen elérhető.
Az olaszos fagylalt (gelato) sokak által ismert és kedvelt, ezek mára már könnyen előállítható főzés nélküli alapanyagokból készülnek, fagylaltgépek segítségével.
A gyümölcs fagyi vizesebb, tömörebb állagú a sűrítmények miatt, ezeknél előfordulhatnak nem kívánatos nagyobb jégkristályok is, amely hatására romlik a késztermék állaga.
Beszédes szinek
Az igazán jó minőségű fagylaltok sem ételfestéket, sem egyéb adalékanyagot nem tartalmaznak, ezeket a termékeket a neves cukrászdák és kézműves fagyizók kínálatában találjuk meg. Fogyasztóként nincs könnyű dolgunk, hiszen rákérdezésre, nem biztos, hogy bevallják, mi van benne, de bízhatunk a szemünkben: ha nagyon harsány színű a fagyi, valószínűleg nem csak a gyümölcstől lett olyan.
A porokból készülő termékek esetében találkozhatunk élelmiszer-színezékkel. Az előregyártott tégelyes fagylaltok is tartalmaznak színező anyagokat és egyéb adalékokat.
Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással. Köszönjük!
Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!
A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.