fbpx
mikro teszt 2023

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Van-e káros sugárzás? Mikrohullámú sütők tesztösszefoglaló

Ha a reggeli kávét akarjuk összedobni, ha a gyerek melegíti fel magának az ebédet suli után, a mikrótól nem várunk sokat: legyen egyszerűen kezelhető, dolgozzon gyorsan és hatékonyan. Tesztünkben ezt a feladatot mindegyik modell közepesen-jól teljesítette, ám ha csak ez az elvárásunk, már akkor is több tízezer forintot spórolhatunk, ha jól választunk.

60 szabadon álló és 16 beépíthető típust, illetve 21 kombinált, 32 grill funkciós és 23 grill funkció nélküli „sima” mikrót – AEG, Bosch, Candy, Caso, Concept, Domo, Girmi, Gorenje, Ikea, LG, Miele, Panasonic, Samsung, Whirlpool, stb. – teszteltünk nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Pontoztuk, hogy milyen hamar és mennyire egyenletesen olvasztják ki és főzik meg a fagyasztott ételt, hogyan grillezik a pirítóst, a csirkét, hogyan készíthetünk el velük egy egyszerűbb süteményt. A melegítési, főzési, sütési funkciók mellett értékeltük használhatóságot, energiahatékonyságot, zajszintet, biztonságot.

Az eredmények azt mutatják, hogy már 31 000 Ft-os átlagáron hozzájuthatunk egy átlagos, összességében 60% feletti eredményt elérő, jónak számító készülékhez.

Vásárlás előtt mindenképpen gondoljuk át, milyen célra keresünk készüléket.

Grill funkció nélküli „sima” mikrohullámú sütők

Amennyiben a konyhánkban már van egy jól működő hagyományos sütő, nem érdemes mikró terén nagy költségekbe verni magunkat. Ebben az esetben elég egy egyszerű, vagyis az étel kiolvasztására, melegítésre alkalmas mikróban gondolkodnunk vagy maximum egy grill funkciós változatban (abból is olyanban, aminek valóban hatékony ez a funkciója).

Egy ilyen mikrohullámú sütőtől azt várjuk, hogy hamar kiolvassza és megmelegítse a fagyasztott ételt, és lehetőleg egyenletesen tegye azt, ne legyen a külseje tűzforró miközben a belseje hideg marad. A teszt alapján úgy tűnik, hogy vásárlóként nem nagyon nyúlhatunk mellé, ugyanis ebből a szempontból minden készülék a középmezőnyben vagy annál jobban végzett. Azonban árban már nem mindegy, hogy mihez nyúlunk. Ezúttal is, mint annyiszor bebizonyosodott, hogy még egy márkán belül és érhetik a fogyasztót meglepetések. Például a Panasonic NN-E20JWM 37 000 Ft-os átlagáron volt elérhető a tesztek idején, míg a Panasonic NN-ST45KWEPG mikróját 90 000 Ft-ért szereztük be. Eredmények tekintetében azonban az előbbi jobban teljesített.

Az összes eredményt itt éred el!

Mikrohullámú sütők grill funkcióval

Ebben a termékcsoportban sok készülék elvérzett épp a grill funkción. Pont azon a jellemzőn, amivel többet ígérnek, mint az egyszerű, grill funkció nélküli társaik. Az első három helyen itt sem nagy a szórás az eredményekben (68%, 70% és 72%), ellenben annál nagyobb az árak tekintetében: 300 000 Ft-os, 91 000 Ft-os és 472 000 Ft-os átlagáron is kaphatunk remekül teljesítő készüléket. Az első három helyen egyébként egy-egy Bosch, Whirlpool és Miele termék végzett.

Kombinált mikrohullámú sütők

Azoknak, akik nem szoktak és nem is terveznek nagy sütést főzést otthon, de azért néha mégis összedobnának egy egyszerűbb süteményt, és mondjuk kevés a hely a konyhában, érdemes megfontolni, hogy külön sütő helyett egy kombinált mikrót válasszanak, így egy beruházással letudják ezt a funkciót is és nem két készülék foglalja a helyet. A tesztben szereplő kombinált mikrók ára 70 000-1 164 000 Ft-os átlagár között mozog. Jó hír, hogy a 76%-os eredménnyel első helyen végzett Miele H 7440 BMX (1 164 00 000 Ft-os átlagárral) után második helyen 69%-os eredménnyel, holtversenyben egy Samsung és egy Ikea termék végzett, amelyek 220 000-280 000 Ft közötti átlagáron érhetőek el. Nagy tehát a szórás, de ha felkészülünk és pontosan megfogalmazzuk a számunkra legfontosabb szempontokat vásárlás előtt, biztosan fogunk találni egy megfelelő terméket és nem is feltétlen a legdrágább lesz az, ha egy kis időt szánunk a „piackutatásra”.

Ezeket a lépéseket járd végig, ha mosógépet, hűtőt, mosogatót vásárolsz

Biztonság

A grill, valamint forró levegő funkcióval rendelkező készülékeknél az is fontos kérdés, hogy mennyire forrósodik át az ajtó vagy szabadon álló készülék esetében a készülék teljes burkolata. Ezért vizsgáltuk a termékek termikus biztonságát is. A szabvány 60 fokos ajtó és 55 fokos burkolati hőmérséklet emelkedést enged. Ha a megengedett határérték feletti hőmérsékletre melegedtek a készülékek akkor nem tekintették megfelelőnek a termikus biztonságukat, ami természetesen az összpontszámukban és rangsorban elfoglalt helyükben is tükröződik. Sajnos volt készülék, amelyiknek meggyűlt ezzel a baja.

Vizsgáltuk továbbá, hogy a mikrók megfelelnek-e az előírásoknak elektronikai szempontból. Vagyis előfordulhat-e áramütés veszélye csatlakoztatás vagy használat során? Ennek a mérésnek megnyugtató lett az eredménye, mert a tesztelt termékek kivétel nélkül mind megfeleltek az előírásoknak és ilyen szempontból biztonságosnak tekinthetők.

Az összes eredményt itt éred el!

Mi a helyzet a sugárzással?

A vizsgálatok elvégzésének előfeltétele volt a mikrohullámú szivárgás teszt, amely során mikrohullám sugárzásmérő készülékkel vizsgálták a készülékeket az EN 60335-2-25 szabványnak megfelelően. A tesztelt készülékek mind átmentek ezen a vizsgálaton, vagyis nem volt határérték feletti sugárzás. Sugárzás tehát nem fenyeget, de a finom és megfelelőképpen elkészült ételekről lemaradhatunk, ha nem járunk utána, hogy melyik készülék teljesít az elvártnak megfelelően.

Hogy ne verjenek át, kell egy nyugodt tesztelés online vásárlás előtt

Miért kérünk pénzt az eredményekért?

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, mi a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon tesszük közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeket, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát.

A Tudatos Vásárlók tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás