fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Miért inkább busszal?

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A BKV kimutatása szerint a közlekedési vállalat a budapesti közlekedésből eredő levegő- szennyezettség mindössze 6 százalékáért felelős, míg a tehergépkocsik 34, a személygépkocsik pedig 60%-ban felelősek érte.

A BKV szerint a budapesti autózás lassú, környezetszennyező, energiapazarló, sok helyet foglal és drága. Az autók számának növekedése végső soron az egyéni közlekedés lassulásához vezetett: az elmúlt 5 évben a nagykörúton belül 40%-al, 13 km/h-ra csökkent az autók átlagsebessége, az egész városra vetítve pedig ez az érték óránként 22,3km/h. (A probléma súlyosságát jelzi az is, hogy a budapesti légszennyezés 60%-át okozó autózás ténylegesen meg is fizetett externális költségeit 532 milliárd forintra teszik.) Ezzel szemben a közösségi közlekedés keringési átlagsebessége 21 kilométer/óra, de a nagykörúton belül is meghaladja az óránkénti 15km/h-t csúcsidőben.

A BKV által üzemeltetett tízféle közlekedési ág közül csak egy károsítja jelentős mértékben a Budapestiek levegőjét, ez pedig az összes utazás 41,3%-át biztosító autóbusz. A fennmaradó utazások 26,4%-a villamossal, 22%-a metróval, a maradék 10,3% pedig más közösségi közlekedési eszközzel (trolibusz, fogaskerekű, stb.) valósul meg.

Fontos azonban, hogy ez a 6% is csökkenjen – ezt azonban csak a járműpark folyamatos fejlesztésével lehet elérni. Március 26. és április 3. között a BKV tesztel egy Solaris Urbino 18 típusú, alacsonypadlós és környezetkímélő buszt. Az EURO IV-es üzemanyag-tisztasági és zajkibocsátási normáknak megfelelő dízelmotorral hajtott, lengyel gyártmányú csuklós autóbusz a 7-es vonalon közlekedik kilenc napon keresztül. [A magunk részéről még szívesebben látnánk az Urbino 18 hibrid meghajtású változatát Budapesten. A még jobb kibocsátási adatokkal operáló modellből már jó pár közlekedik Európa városaiban. És abban is bízunk, hogy az előre vetített járatritkításból és vonalfelszámolásból nem lesz semmi – a szerk.]

A BKV Zrt. arra vonatkozó tapasztalatokat is gyűjt, miként szolgálja az utasok igényeit az új jármű. Ezért kérik azokat az utasokat, akik találkoztak, utaztak ezzel a járművel, mondják el véleményüket a 06-80-406-688-as ingyenesen hívható telefonszámon, vagy küldjék el észrevételeiket az ugyfelszolgalat [kukac] bkv.hu e-mail címre.

 

Forrás: BKV

Kép [cc] melyviz, Solaris

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok