fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Egy közösségi gazdaságban számít a véleményed

CSA FM grafika értékelés

Légy a részese! Közösségépítés programunk a közösségi gazdaságok tagjainak szól és azoknak, akiket érdekel ez a helyi élelmiszerbeszerzési lehetőség. Tizenkét részes cikksorozatunkban nekik mutatjuk be a közösségi gazdaságok működését és sajátosságait. Ebben a részben a visszajelzésekkel foglalkozunk.

A közösségi gazdaságok működését a tagok visszajelzései formálják. Mivel a gazda és a közösség közvetlen kapcsolatban állnak, erre egész szezonban van lehetőség. Ez bizalmi kapcsolatot teremt, valamint abban is segít, hogy a gazda a közösség igényeinek megfelelően termeljen. A legtöbb közösségi gazdaságban a szezon végén arra kérik a tagokat, hogy értékeljék az idényt különböző szempontok szerint. Ehhez általában egy online kérdőívet használnak, de van, ahol találkozót szerveznek, hogy megvitassák a következő dolgokat:

  • a választék (minőség, mennyiség, változatosság)
  • az átadás ideje, helye és módja
  • a közösségi események
  • a kommunikáció
  • az ár

Az értékelést követően a gazda (és a szervező) összefoglalja az eredményeket. Közösen megvitatják azokat a közösséggel, majd kitalálják, hogyan lehet beépíteni a következő szezon során a szükséges változtatásokat. Nézzünk néhány példát arra, mennyi minden változhat az őszinte visszajelzésektől egy közösségi gazdaság életében:

CSA FM grafika hatás táblázat

Ha ilyen értékelő kérdőívet kapsz, adj őszinte, építő jellegű visszajelzést. Látni fogod, hogy ez nemcsak a választékon javít majd, de a mindennapi működéseteken is. Sok közösség a szezon során is gyűjti ezeket.

A visszajelzési folyamat – Ezért jó, ha visszajelzést adsz

Az alábbi ábra azt mutatja, hogyan oldódott meg a műanyag zacskó probléma az egyik közösségi gazdaságban. A tagok sokallták a műanyag zacskókat, egyikük felvetette, hogy készítsenek vékony textil zsákokat. Ez meg is történt és amellett, hogy eltűnt a műanyag csomagolás, a nyári melegben a vászon zacskók benedvesítve a leveles zöldségeket hosszabban frissen is tartják.

CSA FM infografika a visszajelzésrőlA Food & More projektet az Európai Bizottság támogatta. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára