fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Miben segítik a gazdát a talajlakó élőlények?

| Tudatos Vásárló

A talajok élővilága rendkívül gazdag. Annál gazdagabb, minél nagyobb a talaj humusztartalma. Egy hektár jó minőségű, mély rétegű talajban akár 10-20 tonna élő gombasejt és ugyanennyi élő baktérium lehet. Miért hasznos ez egy gazda számára?

A talajban élő élőlények szerves anyagokat bontanak le, így hozzájárulnak ahhoz, hogy a növények a számukra fontos ásványi tápanyagokat fel tudják venni a gyökereikkel. Egyes gombák és baktériumok közvetlen kapcsolatot alakíthatnak ki a növények gyökereivel, a növényektől szerves anyagot (táplálékot) kapnak, cserébe ásványi anyagokkal látják el a növényt: ezt nevezzük szimbiózisnak. Egysejtű algák és állatok is élnek a talajban. Az algák a felszín közelében találhatók, és ugyanúgy szerves anyagot termelnek mint a termesztett növényeink. Az egysejtű állatok főleg baktériumokkal vagy szerves törmelékkel táplálkoznak.

A talaj életében igen fontosak a szemmel szinte nem, vagy alig látható ízeltlábúak és férgek (ugróvillások, ikerszelvényesek, kerekesférgek). A gombák és baktériumok számára addig nem hozzáférhető a talaj felszínére került növénymaradvány, amíg az fel nem aprózódik és a talajba nem jut. Ezek az egészséges talajban nagy számban és változatosságban előforduló parányi állatok ebben „segítenek”: miközben rágcsálnak és fogyasztják a növénymaradványokat, előkészítik azt a gombák és baktériumok számára is. Egyben nagyon fontos indikátor szervezetek, jelzik nekünk embereknek a talajállapot változásait.

Ne feledkezzünk meg a földigilisztákról sem. Nem is gondolnánk, hogy ezekből a gyűrűsférgekből is milyen sok faj él talajainkban. A földigiliszták szerves törmelékkel táplálkoznak és gyakran feljönnek a talaj felszínére, hogy növénymaradványokat vonszoljanak a járataikba. Mindeközben a talaj porozitását növelik, az ürülékük apró morzsás szerkezetűvé teszi a talajt, amely így sokkal jobban ellenáll a csapadék talajszerkezet-romboló és  feliszapolódást okozó hatásának.

 

Kép: dreamstime logoboom

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok