fbpx

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Zöldbab

A babnak rengeteg fajtája ismert. Elsősorban levesnek használjuk, de találkozhatunk velük salátában vagy egytálételként is.

Különféle alakváltozat, de egy növény: a Phaseolus vulgaris. A bokros zöldbab hüvelye sárga, zöld, lila, hengeres vagy lapos. Feldarabolva (olykor egyben hagyva) készítünk belőle levest, salátát, egytálételt. A magasra terjeszkedő karósbab esetében inkább a kifejtett szemeket hasznosítjuk zsengén vagy szárítás után.

Történelem

Valamennyi babféle közös „anyja” egy Peruban őshonos növény. A vándorló indián törzsek segítségével jutott el Dél- és Közép-Amerikába. Sokféle változatban több mint hétezer éve termesztik Peruban és Mexikóban. A bab eleme volt a „három nővér”-ként ismert ősi növénytermesztési rendszernek: a bab, a kukorica és a tök egymás fejlődését és védelmét biztosító hármasának.

Az amerikai földrészről a felfedezők hozták el Európába, majd spanyol és portugál kereskedők révén jutott el a világ többi részébe. Napjaink legnagyobb zöldbabtermesztő országa Kína, Spanyolország és Franciaország.

A babok változatosságát mi sem bizonyítja jobban, mint a konyhaművészet érdekessége: a 15-babos leves, amely valóban 15-féle babot tartalmaz. A bejegyzett babfajták száma azonban ennél jóval több: csak az Egyesült Államokban több mint négyezer fajtát tartanak nyilván.

A zöldbab étrendi hatásai

Az élelmi rostban gazdag zöldbabot magas vitamin- (A, B1, B2, B9, C és K) és ásványi anyagtartalma (mangán, magnézium, réz, kalcium, kálium, foszfor és vas) teszi értékessé.

Hatóanyagai elősegítik a csontok és a sejtek növekedését. Magas C-vitamin és béta-karotintartalma révén csökkenti a szabadgyökök mennyiségét, hozzájárul az érfalak tisztán tartásához, keringési rendszerünk védelméhez. A vastagbélrák megelőzésében is fontos lehet. Méregtelenítő étrendekben remekül alkalmazható.

Gyulladáscsökkentő hatású lehet ízületi gyulladások, asztma esetén.

Vastartalma segíti testünk energiaellátását. A vas hasznosítását elősegíti a réz, amelyből a zöldbabbal szintén megfelelő mennyiséget juttatunk szervezetünkbe.

Hogyan vásároljunk és tároljunk zsenge babot?

Zöldbab: fényes felszínű, élénk színű, nyomásnak ellenálló babot válasszunk. A tompa fényű, bágyadt hüvelyek régebbi szedésre utalnak. Néhány kicsiny barnás folt elfogadható; vizenyős, szabálytalan kiterjedésű, barnás-sárgás foltok a rothadás jelei.

Fejtősbab: a zacskóba csomagolt babot figyelemmel forgassuk át, ne válasszunk olyat, amelyben a szemek töppedtek vagy penészesek.

A babot mosás nélkül, laza nejlonzacskóban két-három napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben. Tárolás alatt számítanunk kell szálkásodásra és a magas víztartalom miatt penészedésre is.

A zöldbab a konyhában

Felhasználás előtt a zöldbabhüvelyek két végét levágjuk vagy lecsípjük.

A babféléket csakis hőkezelés után szabad fogyasztani. A zöldbabot általában zsiradékon, kevés vízben pároljuk, és tovább hasznosítjuk, esetleg levesben főzzük meg. A fejtett bab gyakran kerül salátába, levesbe, gabona alapú kásákba.

A zöldbab íze kedvezően találkozik a gombáéval, de illik halakhoz és burgonyához, főtt marhahúshoz is. Pároltan köretként kínálhatjuk: pirított mandulával megszórva. Sült paprikacsíkokkal, fokhagymával kiegészítve finom olíva olajas salátát készíthetünk.

Receptek

Rakott zöldbab

  • 500g zöldbab, megtisztítva, darabokra összevágva
  • 1 vöröshagyma, megtisztítva, egészben hagyva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • vaj
  • 100g reszelt sajt
  • 2 tojás
  • só, borsikafű
  • 4-5 Ek zsemlemorzsa
  • 4dl tejföl

Kevés vízbe tesszük a hagymákat, és megfőzzük benne a zöldbabot. Amikor félig megpuhult, leszűrjük. Elkeverjük 2dl tejföllel, vajon pirított morzsával és kivajazott jénai edénybe lapátoljuk. A tojást habosra keverjük a maradék tejföllel és a reszelt sajttal, fűszerezzük. Ráöntjük a babra, és forró sütőben megsütjük.

Fűszeres zöldbab szalonnával

  • 700g zöldbab, megtisztítva, felvágva
  • 200g húsos szalonna, felkockázva
  • 1 nagy vöröshagyma, finomra vágva
  • só, bors

A zöldbabot 15-20 perc alatt kevés vízben megpároljuk. Serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a szalonnát, majd félretesszük. Megdinszteljük a hagymát, majd azt is kivesszük az olajból. A helyére tesszük a lecsepegtetett zöldbabot, felforrósítjuk, hozzáadjuk a hagymát és a szalonna egy részét. Megfűszerezzük, és alaposan összekeverjük. A maradék szalonnával díszítjük.

Termesztési tanácsok

A meleg és fénykedvelő zöldbabot sorban, a magasra kúszó karósbabot mindig valamilyen támaszték mellé vessük. Ez lehet kerítés vagy egyedi karó is. De futtathatjuk három-négy, földbeszúrt, kupolaszerűen összetámasztott hosszú botra is: ekkor a magokat a karók közelébe, kör alakban érdemes vetni.

Talaj iránt a zöldbab kevésbé érzékeny. A sokkal nagyobb zöldtömeget és termést adó karósbab viszont igényli a vetés előtti komposztadagolást.

Kedveli az uborka, káposztafélék, saláták, zeller és paradicsom szomszédságát. Kikelése után érdemes borsikafüvet (csombor) ültetni a közvetlen közelébe, ez ugyanis távol tartja a fekete répalevéltetűt. Ne kerüljön borsó és hagymafélék mellé.

A vetéssel a fagyok elmúltáig várnunk kell: a hideg talajban a szemek elrothadnak. Ha a zöldbabot május első hetétől július közepéig több részletben vetjük, folyamatos lesz a termés.

Teendőink az óvatos gyomlálás, illetve a virágzást követő öntözés, különösen a karósbab esetében.

Esős időben ne menjünk a babhoz, ezzel máris csökkentettük a gombás betegségek felléptének esélyét.

A szedés megfelelő időpontja az, amikor a hüvelyek már megfelelő méretűek, de még roppanva törnek. Szedéskor a bokrot óvatosan fogjuk le, különben kiránthatjuk a tövet a földből.

Kép [cc] bennylin

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás