
| Tudatos Vásárló
Mi fán terem? Szeder
A málnához hasonlító fekete bogyójú szeder mérsékelt éghajlaton erdőben, vadon és kertekben is megterem. Kellemesen fanyar ízét nyár derekán élvezhetjük.
Egy kis szedertörténelem
A rózsafélék családjába tartozó szeder a sivatagok kivételével az egész világon elterjedt. Valójában több, egymással kereszteződésre képes fajról van szó, ezért a szeder növénytani szempontból igen változatos összetételű állománynak tekinthető.
Természetes lelőhelyeit az emberiség régóta ismeri. Fogyasztását a görögök köszvény ellen javallották.
Termesztésbe vétele és piaci értékesítése azonban csak a XIX. században kezdődött meg. Ekkor indult meg a tüskementes, valamint a termesztést megkönnyítő, egyenesen álló szárú változatok kifejlesztése is. Vannak, akik szerint a tüskékkel együtt az erőteljes, jellegzetes ízanyag is eltávozott a termesztett szederből.
Tüskés barátunk jó hatásai
A szeder kimagasló A-, C- és E-vitamin tartalmánál fogva erősíti a szervezet védekező képességét. A vírusok és baktériumok elleni küzdelemben értékes ásványi sói és gyümölcssavai is szerepet játszanak. Rostjai elősegítik az emésztést.
Mélykék színe magas antocián tartalmáról árulkodik: az ismert antioxidáns vegyület mérsékli a szabadgyökök káros hatását, s így csökkenti a rákbetegség kockázatát. Az antocián ezen kívül gyulladásgátló, érvédő hatású, javítja az emlékezőképességet és szabályozza a vérnyomást.
Színanyagai között jelentős még az A-vitamin előanyagaként ismeretes karotin. Az ásványi anyagok közül kiemelendő a szeder foszfor- és vastartalma.
A gyümölcsből főzött lekvár enyhe hashajtóként alkalmazható. Leve nyugtatja a gyomrot, vese- és hólyagpanaszokra javasolt. A leveléből készült tea vízhajtó, izzasztó hatású. Torok és szájöblítésre is használható.
A szeder vásárlása és tárolása
A dobozkában árusított gyümölcshalom alját általában nincs lehetőségünk megnézni. Ezért csak megbízható helyről javasolt szedret vásárolni.
Fényes felszínű, közepesen kemény tapintású bogyókat válasszunk. A puhaság nem hátrány, de a nagyon lottyadt gyümölcs régi szedést, gombabetegséget, vizes rothadást sejtet.
A szeder nagy víztartalma miatt könnyen romlásnak indul, ezért lehetőleg a vásárlás napján használjuk fel. A hűtőszekrény enyhén hűvös részében, a jó szellőzés biztosítása és gyakori átválogatás mellett legfeljebb 2 napig tárolhatjuk.
Mire jó a szeder?
Egészséges hatásait leginkább nyersen élvezhetjük. Egyszerűen készíthetünk belőle szederlevet, pikáns mártást süt húsokhoz vagy szörpöt. Könnyen és sikeresen fagyasztható.
Erőteljes, enyhén savanykás ízvilága nagyon jól illik sokféle süteményhez, tejszínhabos-zselatinos tortákhoz, palacsintához.
Receptek
Szedres pite
- 300g liszt
- 6Ek méz
- 1 fél vaníliarúd
- 100 g vaj
- 3 tojás
- ½ csomag sütőpor
- 2,5 dl tej
A tetejére szórni:
- 500 g szeder
- 50 g szeletelt mandula
Keverjük el a vajat a mézzel és a tojásokkal. Adagonként adjuk hozzá a többi anyagot is, és keverjük csomómentesre. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük a tésztát. A tetejét hintsük meg a szederrel és a mandulával. 140-150 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30-35 percig. Vaníliafagylalttal tálalhatjuk.
Szederkrémleves
- 500g szeder, megtisztítva, lecsepegtetve
- 5dl natúr joghurt
- 1 dl fehérbor (víz)
- fahéj, méz
Pár szem kivételével a szedret a borral turmixgépben pépesítsük le. A kívánt állag eléréséig adagoljunk hozzá joghurtot és édesítsük a mézzel. Egy nagy evőkanál, fahéjjal megszórt tejszínhabbal tálaljuk.
Termesztési tanácsok
A tüskementes szeder kiskertünkben sikeresen termeszthető, ha biztosítjuk a megfelelő vízellátást és meleget. Ez utóbbit a szedertövek megfelelő elhelyezésével tudjuk megválasztani. Ne tegyük szélnek kitett északi lejtőkre, fagyzugokba. Jól fogja magát érezni déli lejtésű, homokos talajon. A tüskés változat nem érzékeny a hőmérsékletre.
Nem kedveli a pangó vizet: ne kísérletezzünk vele agyagos talajon. Telepítéskor a talajt gazdagítsuk humusszal, a későbbiekben pedig folyamatosan mulcsozzuk.
A talaj megválasztásán kívül a támrendszerről kell gondoskodnunk. A támberendezés szellősebbé teszi az állományt, és csökkenti a gombás fertőzések esélyét.
A szeder a második éves vesszőin hozza gyümölcseit és újabb virágait. Szüret után tőből vágjuk ki a letermett vesszőket, és ritkítsuk meg az adott évi hajtásokat. A meghagyott veszőket kurtítsuk 2 méteresre.
Legfőbb károsítója a szeder gubacsatka. Kártétele a gyümölcsön látható: a termés egy-egy részlete nem színeződik, illetve nem puhul kellő mértékben. A károsított gyümölcsök íze csökkent értékű. A védekezés a megfelelő termőhely megválasztásával kezdődik. Ezen túlmenően a ragadozó atkák életkörülményeinek megfelelő kert a segítség: az őshonos növényekkel buján változatosra alakított területen a kertészek segítői könnyen megtelepednek.
Kép [cc] buridans