
| Tudatos Vásárló
Mi fán terem? Spenót
A libatopfélék családjába tartozó, kesernyés-sós ízű zöldségféle egész évben terem, mégis március-május és szeptember- október között a legízletesebb.
A spenót története
Őshazája Perzsia. A nepáli uralkodó ajándékul küldte a kínai császárnak. Európába a mórokkal került. Hívták „perzsafűnek”, „spanyolzöldségnek” is. A firenzei uralkodóházból származó Medici Katalin kedvenc zöldségét leginkább sültek ‘alátéteként’ fogyasztotta. Amikor francia királyné lett, étkezési szokásait a nemzetközi konyha „firenzei módra” néven jegyezte fel.
Miért egészséges?
✓ A spenót ásványianyag (pl. szelén, magnézium és a króm), folsav, B- és K-vitamin összetétele kiemelkedő. Szabályozza a vérnyomást. Magas antioxidáns-tartalma és immunerősítő hatása véd egyes daganatos, illetve szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.
✓ Vitamintartalma serkenti a szénhidrátok, fehérjék és zsírok emésztését. Nyugtatja az idegrendszert. Karotin, lutein és zeaxantin tartalma fontos egyes szembetegségek kivédésében. Lúgosító, antibakteriális és gombaölő hatású.
✓ Táplálkozási szakemberek a nyers spenótlé fogyasztását javasolják a felsorolt előnyökön kívül hiperaktivitás mérséklésére, vércukorszint-szabályozásra, vastagbél-tisztításra, fáradtság ellen.
Kiváló vasforrás?
Bár vastartalma magas, egekig történő magasztalása egy sajnálatos mérési hiba eredménye. Az 1870-es években ugyanis egy kutató elírta a tizedesvessző helyét. A hibát korrigálták, a tévhit maradt…
Veszélyes az oxálsav?
Az oxálsav a növényi és állati szövetekben természetesen előforduló, emésztést serkentő és vastagbéltisztító hatású vegyület. Gondot az okoz, amikor hő hatására (ásványi anyagokkal) kristályosodik. Ez az arra hajlamos emberekben vese-, illetve hólyagkő képződéshez vezethet. Az oxálsav gátolhatja a vas, illetve más ásványi anyagok felszívódását. A nyers spenót oxálsav tartalma viszont gátolja a kőlerakódást.
Spenót a piacon
- A keskeny, fodrosabb, sötétebb zöld levelű változatok erősebb ízűek.
- A sima levelű spenót általában enyhébb ízű.
- Élénk színű, fényes, sárga foltoktól mentes levelű spenótot keressünk. A selymes bevonat kezdődő rothadás jele lehet. A fonnyadt spenót nemcsak ízét, de tápanyagainak jelentős részét is elvesztette már.
- A friss spenótnak a tisztítása is könnyebb.
- Hűtőszekrényben a megtisztított spenót kiválogatott leveleit mosottan legfeljebb fél napig, mosás nélkül 4-5 napig tárolhatjuk.
- Dinsztelve jól fagyasztható.
Hogyan készítsük el?
A nyers levelek friss, enyhén édeskés íze hőkezelés során erőteljessé és savasabbá válik. Ha a recept vízben főzést javasol, próbáljuk saját nedvességtartalmán párolni: így gyorsabban elkészül és kevesebb vitamin megy veszendőbe.
Ha lehet, az ételbe csak a végén tegyük bele.
Receptek
Spenótos rizs
Hozzávalók (2 adag):
- 2 csésze víz
- 1 csésze rizs
- 1 ek olaj
- 1 közepes hagyma, kockára vágva
- 1 tk köménymag, só
- 1 tk koriandermag, összetörve
- 2 kicsi erős paprika, finomra vágva
- 1 közepes paradicsom, felkockázva
- 2 csészényi összevágott friss spenót
Vízben főzzük meg a rizst. Egy másik, nagy edényben melegítsünk olajat. A leírt sorrendben, a spenót kivételével tegyük bele a hozzávalókat és pirítsuk meg valamennyit. Végül adjuk a spenótot és még 2 percig kavargassuk. Tálalás előtt keverjük bele a rizst.
Spenótkrém
Hozzávalók (4 adag):
- 500g spenót, megtisztítva, falatnyi darabokra vágva
- 2 ek olaj
- 1 hagyma, vékonyra szeletelve
- 1 fokhagyma, finomra vágva
- 150g szalonna (szalonna), kockára vágva
- 2,5 dl tejföl
- 100g reszelt parmezán sajt
- reszelt szerecsendió, borsikafű (csombor), só
A felolvasztott olajon dinszteljük meg a hagymát, majd a fokhagymát és a sonkát. Egy percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a tejfölt, a sajtot, szerecsendiót. 5 percig pároljuk. Másik edényben víz nélkül pároljuk a spenótot víztartalma elvesztéséig. Ekkor keverjük a tejfölös szószhoz. Tésztával tálaljuk.
Termesztési tanácsok
A spenót közepesen tápanyagigényes növény. Laza, enyhén homokos talajba kerüljön. Meghálálja a talaj vetés előtti komposzttal és más szerves anyaggal történő dúsítását.
Túlzott nitrogénellátás esetén viszont a nitrát-nitrogént halmoz fel szöveteiben, ami mindenképpen kerülendő.
Hidegtűrése miatt kora tavasszal is vethető. Késő őszi betakarításához július végén vessük.
Kedvező szomszédság számára a szamóca, burgonya, káposztafélék, paradicsom.
Gyors fejlődése miatt a vízellátásra kell odafigyelni. A kora tavaszi vetésnél, feltéve, hogy sok hó hullott a télen, általában még van elegendő nedvesség a talajban, ez azonban már nem mondható el a nyári vetés esetén: száraz körülmények között gyorsan magszárat fejleszt.
A leveleket folyamatosan szedhetjük. A felesleges, vagy éppen elöregedett leveleket hagyjuk a növényen, amelyet akár ott helyben, vagy kertünk más részében is használhatjuk talajtakarásként.
Lehetőség szerint a letermett spenót gyökereit ne szedjük ki: szaponintartalmánál fogva serkenti más növények tápanyag-felvevő képességét, a talaj érési folyamatait.
A spenótot a peronoszpóra támadja meg, amellyel elsősorban sűrű állomány, nem megfelelő talaj esetén kell számolnunk. A fertőzött leveleket dobjuk a komposztra.