
| Tudatos Vásárló
Mi fán terem? Naspolya
A napjainkban ritkaságnak számító naspolya a rózsafélék családjába tartozik, közeli rokonai az alma és a körte. Szelídgesztenyére emlékeztető ízű, lekvár-állagú terméshúsa a fagyoktól élvezhető.
Az elfeledett naspolya
A naspolya őshazája a Kaszpi-tenger partja. Törökország, Örményország és Irán területén jelenleg is tömegesen fordul elő.
Európába a rómaiak közvetítésével került. Meghonosodott a Balkán-félszigeten, Kelet- és Dél-Európában, Franciaországban is. Északabbra is megterem, latin nevét Németországról kapta. Különösen népszerű lett a brit szigeteken.
A királyi konyhák különlegességnek tartották, a szarvasgombával, kaviárral emelték egy rangra.
A régebbi időkben a naspolya elterjedt volt a gazdasági udvarokban, gyümölcsöskertekben. Legendásan kemény és tartós fájából eszközöket, míves sétabotokat faragtak. Napjainkban a naspolyafa ősi, szél által gyötört, ágas-bogas alakban él tovább.
Eper, szőlő, bogyós gyümölcsök – ezekben van a legtöbb vegyszerkoktél
Érett vagy romlott?
Az éretlen naspolya belseje krémszínű, kemény. Ekkor még nem érdemes fogyasztani. Meg kellene várnunk, hogy beérjen, de ez éghajlatunkon nem lehetséges.
Bízhatjuk a fagyra, hogy beinduljon a lebomlás: kivárhatjuk a fán hagyva, amíg a gyümölcsök ehetőek lesznek. Ekkor gond lehet, hogy éretten lehull a földre. A várakozásnak biztosabb módja, ha a leszedett naspolyát szellős, sötét és hűvös helyen tároljuk.
Gyakran válogassuk, forgassuk. A megszottyosodott (lekvár állagú) egyedeket fogyaszthatjuk. Az érett naspolya rugalmas, érintésre nyomódik, belseje barna, a gyakorlatlan személőben romlott benyomást kelt. Illata kellemes, a héj nem penészes. A romlott naspolya savanyúbb szagot áraszt, penészes lehet.
A naspolya egészségre gyakorolt hatása
✓ A naspolya gazdag ásványi anyagokban (réz, cink, mangán, magnézium, vas, kálium és kalcium) és vitaminokban (B1 és C). Utóbbiból az almafélék közül a legtöbbet tartalmazza. Megtalálható benne az A-vitamin előanyaga, a karotin is.
✓ Pektintartalma védi emésztőrendszerünket, segíti a vastagbél baktériumos emésztését. Székrekedés és hasmenés esetén is hatásos.
✓ Erősíti a csontot.
✓ Antioxidáns tartalmánál fogva serkenti természetes védekező rendszerünket. A középkorban a magjából készült teát vesekőképződés ellen ajánlották.
✓ Élelmi rostjai lassítják a szénhidrátok emésztését és felszívódását; tehát mérsékelik a vércukorszint étkezést követő hirtelen emelkedését.
Hogyan vásároljunk és tároljunk naspolyát?
Az éretlen naspolya tapintásra kemény, héja világos, feszes. Ha a héj ép, foltoktól mentes, érdemes beérlelni.
A piacon legtöbbször éretten árulják. Óvatos kézzel válogassuk a gyümölcsöket. 1-2 penészes darabot még komposztra lehet dobni, ám gyakran a többi gyümölcs is fertőzött és előbb-utóbb kidobásra kerül. A naspolya fogyaszthatóvá válásának nem velejárója a külső héj kékes-szürkés penészedése.
Az érett naspolyát lehetőleg aznap dolgozzuk fel, illetve fogyasszuk el. Hűtőszekrényben legfeljebb 1-2 napig tárolható.
Naspolya a konyhában – hogyan együk?
A legegyszerűbb, ha kis lukat ejtünk a héjon, majd kiszívogatjuk az ízletes belső gyümölcshúst.
Ha a héját és magvait szitán átnyomjuk, megkapjuk a pépet, amelyből főzhetünk lekvárt, zselét, kocsonyát. Párolás után süteménybe, müzlibe javasoljuk. Sűríthetünk vele ivólevet, vegyes lekvárt. Sült ételek mellé főzzünk belőle sűrű pürét.
Receptek
Naspolyasajt
Az állagában birsalmasajtra hasonlító, csokoládészínű édesség a viktoriánus konyha különlegessége.
Hozzávalók:
- naspolya
- cukor
- őrölt szegfűbors
- agyagedény a főzéshez és egy nagy lábos, amibe az agyagedény belefér
- fakanál
- mandulaolaj
- linzerformák
Elkészítés:
- Töltsünk vizet egy nagy lábosba. Ebbe helyezzük a naspolyával töltött agyagedényt. Lassú tűzön puhulásig forraljuk.
- Közben mandulaolajjal kenjük ki a formákat és szitán nyomjuk át a gyümölcsöt.
- Mérjük le és minden kiló naspolya-péphez adjunk három bögrényi (kb. 6 dl) cukrot és egy kiskanálnyi őrölt szegfűborsot. Kísérletezhetünk más fűszerekkel is.
- Az ízesített masszát egy másik lábosban, tűz felett gyakori kevergetés mellett sűrítsük be. Ha az edény faláról már legördül, elkészült.
- Kanalazzuk formákba és tegyük hideg helyre. A formából kifordítva, külön tálon tálaljuk.
Fűszeres naspolya kompót
Hozzávalók:
- 700 g érett, pépes állagú naspolya
- 3 Ek szőlőmagolaj (növényi olaj)
- 4 Ek mustármag
- 2 Ek borsikafű, morzsolva
- 1 Ek görögszéna mag
- 1 Ek őrölt kömény
- 2 Ek őrölt kurkuma
- 4-5 gerezd fokhagyma, meghámozva és összezúzva
- 1 Ek őrölt gyömbér
- 6 erős csilipaprika, felcsíkozva
- 2 kg savanykás alma, kisebb darabokra vágva
- cukor, almaecet, só
Elkészítés:
- Közepes tűzön, nehéz vaslábosban melegítsük fel az olajat.
- Adjuk hozzá a mustármagot. Amikor elkezd kipattogni, keverjük bele a többi fűszert.
- Keverés közben sütögessük 2 percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a csilipaprikát.
- Újabb 2 perc után szórjuk bele az almát. Alacsony lángon melegítsük össze és adjuk hozzá a maradék hozzávalókat, olvasszuk fel a cukrot.
- Fedő alatt sűrítsük kívánt állagra. Időnként kevergessük meg. Ha nagyon sűrűnek találnánk, adjunk hozzá kevés vizet és főzzük tovább.
Fogyaszthatjuk frissen, vagy csavaros üvegbe töltve szárazdunsztban tartósíthatjuk.
További naspolya-receptek a Nosalty-n.
Termesztési tanácsok
A naspolyafácska lassú növekedésével, régies alakjával remekül illik kisebb és természetszerű kertekbe. 4-5 méternél nem nő magasabbra. Tavasszal fehér virágaiban, ősztől gömbölyded terméseiben gyönyörködhetünk.
Ültethetjük napra, kedveli a teljes napfényt; de jól megterem nagyobb fák takarásában is. Ne ültessük északi fal mellé.
A vizet jól megtartó, kissé nyirkos, tápanyagban gazdag talajon nő a legjobban. Ültetéskor lássuk el kerti talajjal elkevert komposzttal. Alaposan locsoljuk be.
Sekély gyökerezése miatt kiszáradó, homokos talajon rendszeresen öntözzük, és komposztterítéssel pótoljuk a tápanyagokat. Az első években karózzuk a szél ellen.
Naspolyafából egy is elegendő, mert öntermékeny, sőt, termékenyülés nélkül is gyümölcsöt érlel. A tavasz eleji metszésnél figyeljünk arra, hogy termőrügyei az ágak végén helyezkednek el, ezért csak ritkításra és ifjításra lehet szükség.
Szabaduljunk meg a nagyon sűrűn nőtt ágaktól, idősebb fák esetében pedig a felkopaszodott ágaktól, de hagyjunk meg néhány fiatal vesszőt a további termés érdekében.
A sérült felületeket zárjuk le sebkezelő anyaggal. Betegségek és kártevők nem ismertek. Ennek oka valószínűleg a magas csersav-tartalom.
Képek: freepik.com, hu.wikipedia.org