fbpx

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Medvehagyma

A kora tavasz jellegzetes erdei növénye az egyre kedveltebb medvehagyma. Lelőhelyein szinte szőnyegszerűen borítja a talajt. Élénk zöld, hosszúkás, fényes leveleiről, a körülötte terjengő fokhagymás illatról könnyen felismerhetjük. Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Mire jó, mitől egészséges? Hogyan vásároljuk? Mit főzzünk belőle? Új 5 elemes recepttel!

SZJA adó 1% 2022

A medvék hagymája?

A hagymafélék családjába tartozó medvehagyma (Allium ursinum L.) az üde gyertyán- és bükk-elegyes erdők tömegesen előforduló növénye, de nedves, árnyékos helyeken szintén elterjedhet. A Szigetköz egyes részein (pl. a mosonmagyaróvári Öreg erdőben) sűrű állományt képez. A felszín alatt csomókban álló hagymái révén állandóan terebélyesedik, de zavarásmentes helyen kisebb mértékben maggal is szaporodik.

A néphit szerint a medvék tavaszi fáradtság ellen fogyasztják. A medvehagyma a kutyák számára mérgező.

A mecseki medvehagymás területen évente Medvehagyma Fesztivált rendeznek az orfűi tájházban.

A gyógyító medvehagyma

✓ Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin. Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható.

✓ Vastartalma magas.

✓ Csökkenti a vérnyomást.

✓ Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt.

✓ Enyhíti a fejfájást és a szédülést.

A medvehagymát a gyógyszeripar tömegesen gyűjti és használja. Emiatt Európában a kipusztulás szélére jutott. Hazánkban szerencsére jobb a helyzet: a védett helyek kivételével és kellő megfontoltsággal gyűjthető.

Idénynövény adatbázis

A medvehagyma gyűjtése

A medvehagyma gyűjtése egyes helyeken korlátozott és engedélyhez kötött. A szigorúan védett területeken még erre sincs lehetőség. Bár hagymái révén felújul, óvni kell az erdei életközösségeit. A gumót feltétlenül hagyjuk a földben, ne húzzuk ki, azaz soha ne gyökerestül kitépve szedjük, ehelyett a száránál tépjük, vágjuk le. Szintén fontos, hogy a vele egy élőhelyen élő, ritka és védelemre szoruló turbánliliomot vagy a salamonpecsétet a szedés közben ne károsítsuk.

Ha már virágzik, ne szedjük.

Nehogy mellényúlj!

A medvehagyma és a mérgező gyöngyvirág levelei nagyon hasonlóak, ezért a medvehagyma levelét könnyű összetéveszteni a vele gyakran egy közösségben élő, májusban virágzó gyöngyvirág mérgező levelével. Figyeljünk oda! A hasonlatosság miatt mindig segíthet, ha megszagoljuk, esetleg pegtépjük a levelet, hogy jobban érezzük az illatát!

Mi készül medvehagymából?

A medvehagyma ellenőrzött körülmények között megfelelhet a biotermék minősítésnek, akár magyar különlegességnek is.

A baksai (Baranya megye) gyógynövény feldolgozó üzem (Schmidt und Co. Kft.) a nyers és mélyhűtött, valamint a kíméletesen szárított leveleket exportálja. A cég vérnyomás-csökkentő és érelmeszesedés-gátló gyógyteát fejlesztett ki, amely az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével „Melius Medvehagymás teakeverék” néven ismert). Ezen kívül számos további medvehagymás termék is kapható, így a kissé szokatlan aromájú ínyencség, a medvehagyma-méz, de a levelekkel ízesítenek sajtot, olajat és mustárt is.

Hogyan vásároljunk medvehagymát?

  • Áprilisban biopiacokon és bioboltokban kereshetjük az erőteljes, élénk színű, üde illatú csokrokat! Az ilyen növényt nemrég szedték, friss felhasználásra, vagy feldolgozásra (fagyasztás, szárítás) egyaránt megfelelő.
  • Tekintve, hogy a medvehagyma időszakhoz kötött ritkaságnak számít, gyakran a már nem egészen friss, hervatag növények is kelendőek. A fonnyadt levelek alkalmasak lehetnek pl. pogácsa ízesítésére.
  • Ennek ellenére figyeljünk a rothadás jeleire: összetapadó, nyálkás levelek; elszíneződő foltok, kellemetlen illat. Az ilyen csokrokat már ne vásároljuk meg.
  • Hazaérve néhány órán belül használjuk fel. A hűtőszekrény hidegebb részében laza ruhába tekerve egy-két napig eltartható.

Hogyan használjuk, tároljuk?

  • A megvehagyma fiatal leveleiből idénynövényekkel, salátafélékkel keverten remek saláta és mártás készíthető.
  • Leveleit apróra vágva vajkrémet készíthetünk, tehetjük szendvicshez, adhatjuk sültekhez, kásákhoz. Bármilyen köret mellé kitűnő. Főzeléknek is finom.
  • Megszárítva, majd porrá törve kitűnő fűszert kaphatunk.

medvehagyma krémleves

5 elemes recept

  • 4-6 személyre
  • előkészítés: 10 perc, főzés: 20 perc
  • főzés
  • gluténmentes

Medvehagyma-krémleves

A medvehagymát felkapta a média, és mostanra igazi divatzöldséggé vált. Mindenféle remek tulajdonsága miatt hatalmas mennyiségeket szednek le az emberek az erdőkben, ami jó, viszont nagyon egyoldalú, ugyanis a medvehagyma hatását csak részben ismerik. Melegítő-forrósító hatású, csípős ízű alapanyag, amely vértisztító hatású. Ezzel együtt is kicsit bosszant, hogy nem a csalán lett ilyen divatos, hanem a medvehagyma. A csalán sokkal-sokkal biztonságosabban használható alapanyag, mert semleges hatású, és ilyenkor tavasszal mindenkinek jó
lenne. Lehet a csalánból levest, szószt készíteni, vagy gabonákba keverni.

Hozzávalók

  • 2 evőkanál tisztított vaj / kókuszzsír
  • 3 db közepes krumpli, megtisztítva és kockákra vágva
  • 1 szál póréhagyma, megmosva és felaprítva
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 20 dkg medvehagyma, vékony csíkokra vágva
  • 1 csokor petrezselyemzöld, megmosva és apróra vágva
    frissen facsart citromlé és frissen reszelt citromhéj
  • ¼ frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés

  1. Melegítsd fel a tisztított vajat egy lábasban, és tedd hozzá a krumplit és a pórét. Kavargatva pirítsd 2-3 percig, majd fedő alatt párold 5 percig.
  2. Öntsd fel zöldségalaplével, sózd meg, majd forrald fel.
  3. Vedd vissza a lángot, amint felforrt, és fedő alatt főzd puhára a krumplit kb. 10 perc alatt.
  4. Vedd le a tűzről, és tedd bele a medvehagymát és a petrezselyemzöldet.
  5. Keverd el alaposan a forró levesben, majd botmixerrel pürésítsd.
  6. Kóstold meg, és ízesítsd szerecsendióval, kevés citromlével és citromhéjjal, illetve sóval, ha szükséges.

Tipp

Lágyíthatod a levesed ízét 3-4 evőkanál kókusztejjel vagy tejszínnel.

Molnár Klára 5 elemes étrend szezinális helyi élelmiszer receptekMolnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.

Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.

Még több recept

Medvehagyma krémleves másként

Hozzávalók

  • 1 csokor medvehagyma, felcsíkozva
  • 2 db közepes burgonya, felkockázva
  • 1 vöröshagyma, felkarikázva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, pépesítve
  • 500 ml tejszín (tejföl)
  • 1500 ml víz
  • ízlés szerint só, bors

Elkészítés

  1. A medvehagyma 4/5 részét félretesszük. A maradékot, a vöröshagymát a burgonyával együtt a burgonya puhulásáig főzzük.
  2. Hozzáadjuk a fokhagymát, és pürésítjük.
  3. A már nem forrásban levő leveshez adjuk a megmaradt medvehagymát, és a tejszínnel, illetve a fűszerekkel együtt a krémes állag eléréséig tovább turmixoljuk. A medvehagyma-íz megőrzése érdekében mértékkel fűszerezzük.

Boros medvehagyma-kivonat

Hozzávalók:

  • ¾ pohár összevágott friss medvehagyma levél
  • 500 ml száraz bor
  • 750 ml-es üveg

Elkészítés:

  1. Az üres üvegbe tegyük a medvehagymát, majd öntsük fel borral. Egy nagyobb edénybe helyezve az üveget, melegítsük vízfürdőben addig, míg a bor gyöngyözni nem kezd. Ekkor dugózzuk le.
  2. Egy heti állás után szűrjük le. Sötét, hűvös helyen tároljuk.

A medvehagyma valódi kincs, arra utal a sok ételreceptet is közlő Orfűi medvehagyma kincseskönyv.

Termesztési tanácsok

A medvehagyma nagyüzemi és házi termesztésbe nem vett, félvad növény. Ennek ellenére a szedés kiskertünkben is lehetséges, ha biztosítjuk a megfelelő körülményeket.

Először is, a lelőhelyen ne ássunk ki gumót. Várjunk a virágzás végéig. A magszár csúcsán levő kicsiny hagymákból szedhetünk vetőanyagot.

Kertünk csak akkor lesz megfelelő, ha van benne a háziállatoktól védhető üde, árnyékos, félig elvadult rész nagyobb bokrok védelmében, fák alatt. Az erdőszerű környezetet avar-talajtakarással, és a terület bolygatatlanul hagyásával alakíthatjuk ki.

A vetőanyagot csak igen sekélyen helyezzük a talajba, és a többit bízzuk a természetre. Ha megtelepedik a medvehagyma, akkor idővel szaporodik, terjed is.

Szüret után a medvehagymás területre szándékosan ne ültessünk más lágyszárú növényt.

Képek: 5 Elemes Étrend/freepik.com/unspalsh.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok