| Tudatos Vásárló
Mi fán terem? Medvehagyma
A kora tavasz jellegzetes erdei növénye az egyre kedveltebb medvehagyma. Lelőhelyein szinte szőnyegszerűen borítja a talajt. Élénk zöld, hosszúkás, fényes leveleiről, a körülötte terjengő fokhagymás illatról könnyen felismerhetjük. Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Mire jó, mitől egészséges? Hogyan vásároljuk? Mit főzzünk belőle? Új 5 elemes recepttel!
A medvék hagymája?
A hagymafélék családjába tartozó medvehagyma (Allium ursinum L.) az üde gyertyán- és bükk-elegyes erdők tömegesen előforduló növénye, de nedves, árnyékos helyeken szintén elterjedhet. A Szigetköz egyes részein (pl. a mosonmagyaróvári Öreg erdőben) sűrű állományt képez. A felszín alatt csomókban álló hagymái révén állandóan terebélyesedik, de zavarásmentes helyen kisebb mértékben maggal is szaporodik.
A néphit szerint a medvék tavaszi fáradtság ellen fogyasztják. A medvehagyma a kutyák számára mérgező.
A mecseki medvehagymás területen évente Medvehagyma Fesztivált rendeznek az orfűi tájházban.
A gyógyító medvehagyma
✓ Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin. Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható.
✓ Vastartalma magas.
✓ Csökkenti a vérnyomást.
✓ Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt.
✓ Enyhíti a fejfájást és a szédülést.
A medvehagymát a gyógyszeripar tömegesen gyűjti és használja. Emiatt Európában a kipusztulás szélére jutott. Hazánkban szerencsére jobb a helyzet: a védett helyek kivételével és kellő megfontoltsággal gyűjthető.
A medvehagyma gyűjtése
A medvehagyma gyűjtése egyes helyeken korlátozott és engedélyhez kötött. A szigorúan védett területeken még erre sincs lehetőség. Bár hagymái révén felújul, óvni kell az erdei életközösségeit. A gumót feltétlenül hagyjuk a földben, ne húzzuk ki, azaz soha ne gyökerestül kitépve szedjük, ehelyett a száránál tépjük, vágjuk le. Szintén fontos, hogy a vele egy élőhelyen élő, ritka és védelemre szoruló turbánliliomot vagy a salamonpecsétet a szedés közben ne károsítsuk.
Ha már virágzik, ne szedjük.
Nehogy mellényúlj!
A medvehagyma és a mérgező gyöngyvirág levelei nagyon hasonlóak, ezért a medvehagyma levelét könnyű összetéveszteni a vele gyakran egy közösségben élő, májusban virágzó gyöngyvirág mérgező levelével. Figyeljünk oda! A hasonlatosság miatt mindig segíthet, ha megszagoljuk, esetleg pegtépjük a levelet, hogy jobban érezzük az illatát!
Mi készül medvehagymából?
A medvehagyma ellenőrzött körülmények között megfelelhet a biotermék minősítésnek, akár magyar különlegességnek is.
A baksai (Baranya megye) gyógynövény feldolgozó üzem (Schmidt und Co. Kft.) a nyers és mélyhűtött, valamint a kíméletesen szárított leveleket exportálja. A cég vérnyomás-csökkentő és érelmeszesedés-gátló gyógyteát fejlesztett ki, amely az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével „Melius Medvehagymás teakeverék” néven ismert). Ezen kívül számos további medvehagymás termék is kapható, így a kissé szokatlan aromájú ínyencség, a medvehagyma-méz, de a levelekkel ízesítenek sajtot, olajat és mustárt is.
Hogyan vásároljunk medvehagymát?
- Áprilisban biopiacokon és bioboltokban kereshetjük az erőteljes, élénk színű, üde illatú csokrokat! Az ilyen növényt nemrég szedték, friss felhasználásra, vagy feldolgozásra (fagyasztás, szárítás) egyaránt megfelelő.
- Tekintve, hogy a medvehagyma időszakhoz kötött ritkaságnak számít, gyakran a már nem egészen friss, hervatag növények is kelendőek. A fonnyadt levelek alkalmasak lehetnek pl. pogácsa ízesítésére.
- Ennek ellenére figyeljünk a rothadás jeleire: összetapadó, nyálkás levelek; elszíneződő foltok, kellemetlen illat. Az ilyen csokrokat már ne vásároljuk meg.
- Hazaérve néhány órán belül használjuk fel. A hűtőszekrény hidegebb részében laza ruhába tekerve egy-két napig eltartható.
Hogyan használjuk, tároljuk?
- A megvehagyma fiatal leveleiből idénynövényekkel, salátafélékkel keverten remek saláta és mártás készíthető.
- Leveleit apróra vágva vajkrémet készíthetünk, tehetjük szendvicshez, adhatjuk sültekhez, kásákhoz. Bármilyen köret mellé kitűnő. Főzeléknek is finom.
- Megszárítva, majd porrá törve kitűnő fűszert kaphatunk.
5 elemes recept
- 4-6 személyre
- előkészítés: 10 perc, főzés: 20 perc
- főzés
- gluténmentes
Medvehagyma-krémleves
A medvehagymát felkapta a média, és mostanra igazi divatzöldséggé vált. Mindenféle remek tulajdonsága miatt hatalmas mennyiségeket szednek le az emberek az erdőkben, ami jó, viszont nagyon egyoldalú, ugyanis a medvehagyma hatását csak részben ismerik. Melegítő-forrósító hatású, csípős ízű alapanyag, amely vértisztító hatású. Ezzel együtt is kicsit bosszant, hogy nem a csalán lett ilyen divatos, hanem a medvehagyma. A csalán sokkal-sokkal biztonságosabban használható alapanyag, mert semleges hatású, és ilyenkor tavasszal mindenkinek jó
lenne. Lehet a csalánból levest, szószt készíteni, vagy gabonákba keverni.
Hozzávalók
- 2 evőkanál tisztított vaj / kókuszzsír
- 3 db közepes krumpli, megtisztítva és kockákra vágva
- 1 szál póréhagyma, megmosva és felaprítva
- só
- 1 liter zöldségalaplé
- 20 dkg medvehagyma, vékony csíkokra vágva
- 1 csokor petrezselyemzöld, megmosva és apróra vágva
frissen facsart citromlé és frissen reszelt citromhéj - ¼ frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés
- Melegítsd fel a tisztított vajat egy lábasban, és tedd hozzá a krumplit és a pórét. Kavargatva pirítsd 2-3 percig, majd fedő alatt párold 5 percig.
- Öntsd fel zöldségalaplével, sózd meg, majd forrald fel.
- Vedd vissza a lángot, amint felforrt, és fedő alatt főzd puhára a krumplit kb. 10 perc alatt.
- Vedd le a tűzről, és tedd bele a medvehagymát és a petrezselyemzöldet.
- Keverd el alaposan a forró levesben, majd botmixerrel pürésítsd.
- Kóstold meg, és ízesítsd szerecsendióval, kevés citromlével és citromhéjjal, illetve sóval, ha szükséges.
Tipp
Lágyíthatod a levesed ízét 3-4 evőkanál kókusztejjel vagy tejszínnel.
Molnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.
Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.
Még több recept
Medvehagyma krémleves másként
Hozzávalók
- 1 csokor medvehagyma, felcsíkozva
- 2 db közepes burgonya, felkockázva
- 1 vöröshagyma, felkarikázva
- 2-3 gerezd fokhagyma, pépesítve
- 500 ml tejszín (tejföl)
- 1500 ml víz
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés
- A medvehagyma 4/5 részét félretesszük. A maradékot, a vöröshagymát a burgonyával együtt a burgonya puhulásáig főzzük.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, és pürésítjük.
- A már nem forrásban levő leveshez adjuk a megmaradt medvehagymát, és a tejszínnel, illetve a fűszerekkel együtt a krémes állag eléréséig tovább turmixoljuk. A medvehagyma-íz megőrzése érdekében mértékkel fűszerezzük.
Boros medvehagyma-kivonat
Hozzávalók:
- ¾ pohár összevágott friss medvehagyma levél
- 500 ml száraz bor
- 750 ml-es üveg
Elkészítés:
- Az üres üvegbe tegyük a medvehagymát, majd öntsük fel borral. Egy nagyobb edénybe helyezve az üveget, melegítsük vízfürdőben addig, míg a bor gyöngyözni nem kezd. Ekkor dugózzuk le.
- Egy heti állás után szűrjük le. Sötét, hűvös helyen tároljuk.
A medvehagyma valódi kincs, arra utal a sok ételreceptet is közlő Orfűi medvehagyma kincseskönyv.
Termesztési tanácsok
A medvehagyma nagyüzemi és házi termesztésbe nem vett, félvad növény. Ennek ellenére a szedés kiskertünkben is lehetséges, ha biztosítjuk a megfelelő körülményeket.
Először is, a lelőhelyen ne ássunk ki gumót. Várjunk a virágzás végéig. A magszár csúcsán levő kicsiny hagymákból szedhetünk vetőanyagot.
Kertünk csak akkor lesz megfelelő, ha van benne a háziállatoktól védhető üde, árnyékos, félig elvadult rész nagyobb bokrok védelmében, fák alatt. Az erdőszerű környezetet avar-talajtakarással, és a terület bolygatatlanul hagyásával alakíthatjuk ki.
A vetőanyagot csak igen sekélyen helyezzük a talajba, és a többit bízzuk a természetre. Ha megtelepedik a medvehagyma, akkor idővel szaporodik, terjed is.
Szüret után a medvehagymás területre szándékosan ne ültessünk más lágyszárú növényt.
Képek: 5 Elemes Étrend/freepik.com/unspalsh.com