fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mi fán terem? Medvehagyma

| Tudatos Vásárló

A kora tavasz jellegzetes erdei növénye az egyre kedveltebb medvehagyma. Lelőhelyein szinte szőnyegszerűen borítja a talajt. Élénk zöld, hosszúkás, fényes leveleiről, a körülötte terjengő fokhagymás illatról könnyen felismerhetjük. Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt.

A medvék hagymája?

A hagymafélék családjába tartozó medvehagyma (Allium ursinum L.) az üde gyertyán- és bükk-elegyes erdők tömegesen előforduló növénye, de nedves, árnyékos helyeken szintén elterjedhet. A Szigetköz egyes részein (pl. a mosonmagyaróvári Öreg erdőben) sűrű állományt képez. A felszín alatt csomókban álló hagymái révén állandóan terebélyesedik, de zavarásmentes helyen kisebb mértékben maggal is szaporodik.

A néphit szerint a medvék tavaszi fáradtság ellen fogyasztják. A medvehagyma a kutyák számára mérgező.

A mecseki medvehagymás területen évente Medvehagyma Fesztivált rendeznek az orfűi tájházban.

Gyógyhatás és alkalmazás

✓ Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin. Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható.

✓ Vastartalma magas.

✓ Csökkenti a vérnyomást.

✓ Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt.

✓ Enyhíti a fejfájást és a szédülést.

A medvehagymát a gyógyszeripar tömegesen gyűjti és használja. Emiatt Európában a kipusztulás szélére jutott. Hazánkban szerencsére jobb a helyzet: a védett helyek kivételével és kellő megfontoltsággal gyűjthető.

Gyűjtés

A medvehagyma gyűjtése egyes helyeken korlátozott és engedélyhez kötött. A szigorúan védett területeken még erre sincs lehetőség. Bár hagymái révén felújul, óvni kell az erdei életközösségeit. A gumót feltétlenül hagyjuk a földben, ne húzzuk ki, azaz soha ne gyökerestül kitépve szedjük, ehelyett a száránál tépjük, vágjuk le. Szintén fontos, hogy a vele egy élőhelyen élő, ritka és védelemre szoruló turbánliliomot vagy a salamonpecsétet a szedés közben ne károsítsuk.

Ha már virágzik, ne szedjük.

Nehogy mellényúlj!

A medvehagyma és a mérgező gyöngyvirág levelei nagyon hasonlóak, ezért a medvehagyma levelét könnyű összetéveszteni a vele gyakran egy közösségben élő, májusban virágzó gyöngyvirág mérgező levelével. Figyeljünk oda! A hasonlatosság miatt mindig segíthet, ha megszagoljuk, esetleg pegtépjük a levelet, hogy jobban érezzük az illatát!

Készítmények

A medvehagyma ellenőrzött körülmények között megfelelhet a biotermék minősítésnek, akár magyar különlegességnek is.

A baksai (Baranya megye) gyógynövény feldolgozó üzem (Schmidt und Co. Kft.) a nyers és mélyhűtött, valamint a kíméletesen szárított leveleket exportálja. A cég vérnyomás-csökkentő és érelmeszesedés-gátló gyógyteát fejlesztett ki, amely az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével „Melius Medvehagymás teakeverék” néven ismert). Ezen kívül számos további medvehagymás termék is kapható, így a kissé szokatlan aromájú ínyencség, a medvehagyma-méz, de a levelekkel ízesítenek sajtot, olajat és mustárt is.

Hogyan vásároljuk?

 • Áprilisban biopiacokon és bioboltokban kereshetjük az erőteljes, élénk színű, üde illatú csokrokat! Az ilyen növényt nemrég szedték, friss felhasználásra, vagy feldolgozásra (fagyasztás, szárítás) egyaránt megfelelő.
 • Tekintve, hogy a medvehagyma időszakhoz kötött ritkaságnak számít, gyakran a már nem egészen friss, hervatag növények is kelendőek. A fonnyadt levelek alkalmasak lehetnek pl. pogácsa ízesítésére.
 • Ennek ellenére figyeljünk a rothadás jeleire: összetapadó, nyálkás levelek; elszíneződő foltok, kellemetlen illat. Az ilyen csokrokat már ne vásároljuk meg.
 • Hazaérve néhány órán belül használjuk fel. A hűtőszekrény hidegebb részében laza ruhába tekerve egy-két napig eltartható.

Felhasználási javaslatok

 • A megvehagyma fiatal leveleiből idénynövényekkel, salátafélékkel keverten remek saláta és mártás készíthető.
 • Leveleit apróra vágva vajkrémet készíthetünk, tehetjük szendvicshez, adhatjuk sültekhez, kásákhoz. Bármilyen köret mellé kitűnő. Főzeléknek is finom.
 • Megszárítva, majd porrá törve kitűnő fűszert kaphatunk.

Recept

Medvehagyma krémleves

Hozzávalók:

 • 1 csokor medvehagyma, felcsíkozva
 • 2 db közepes burgonya, felkockázva
 • 1 vöröshagyma, felkarikázva
 • 2-3 gerezd fokhagyma, pépesítve
 • 500 ml tejszín (tejföl)
 • 1500 ml víz
 • ízlés szerint só, bors

Elkészítés:

 1. A medvehagyma 4/5 részét félretesszük. A maradékot, a vöröshagymát a burgonyával együtt a burgonya puhulásáig főzzük.
 2. Hozzáadjuk a fokhagymát, és pürésítjük.
 3. A már nem forrásban levő leveshez adjuk a megmaradt medvehagymát, és a tejszínnel, illetve a fűszerekkel együtt a krémes állag eléréséig tovább turmixoljuk. A medvehagyma-íz megőrzése érdekében mértékkel fűszerezzük.

Boros medvehagyma-kivonat

Hozzávalók:

 • ¾ pohár összevágott friss medvehagyma levél
 • 500 ml száraz bor
 • 750 ml-es üveg

Elkészítés:

 1. Az üres üvegbe tegyük a medvehagymát, majd öntsük fel borral. Egy nagyobb edénybe helyezve az üveget, melegítsük vízfürdőben addig, míg a bor gyöngyözni nem kezd. Ekkor dugózzuk le.
 2. Egy heti állás után szűrjük le. Sötét, hűvös helyen tároljuk.

A medvehagyma valódi kincs, arra utal a sok ételreceptet is közlő Orfűi medvehagyma kincseskönyv.

Termesztési tanácsok

A medvehagyma nagyüzemi és házi termesztésbe nem vett, félvad növény. Ennek ellenére a szedés kiskertünkben is lehetséges, ha biztosítjuk a megfelelő körülményeket.

Először is, a lelőhelyen ne ássunk ki gumót. Várjunk a virágzás végéig. A magszár csúcsán levő kicsiny hagymákból szedhetünk vetőanyagot.

Kertünk csak akkor lesz megfelelő, ha van benne a háziállatoktól védhető üde, árnyékos, félig elvadult rész nagyobb bokrok védelmében, fák alatt. Az erdőszerű környezetet avar-talajtakarással, és a terület bolygatatlanul hagyásával alakíthatjuk ki.

A vetőanyagot csak igen sekélyen helyezzük a talajba, és a többit bízzuk a természetre. Ha megtelepedik a medvehagyma, akkor idővel szaporodik, terjed is.

Szüret után a medvehagymás területre szándékosan ne ültessünk más lágyszárú növényt.

Képek: freepik.com/unspalsh.com

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára