fbpx
madársaláta

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Madársaláta

A macskagyökérfélék családjába tartozó galambbegy saláta, másnéven madársaláta a késő téli, kora tavaszi időszakban élvezhető. Nyújtott ovális, élénkzöld színű levelei szétterülő tőlevélrózsát képeznek. Íze jellegzetes, dióra emlékeztető. Hogyan vásároljuk? Milyen betegségek esetén ajánlott? Mit főzzünk belőle? Új 5 elemes recept!

Történelem

A mérsékelt égövi Európában őshonos madársaláta, más néven galambbegy saláta (Valerianella locusta) vadon, szinte gyomnövényként terem Kis-Ázsiában és a Kaukázusban. Hazánkban a budai hegyekben található meg. Fagytűrő képessége és igénytelensége miatt századok óta az egyszerű nép kedvelt salátafélesége volt. Nemzetközi elismertségre XIV. Lajos francia király udvari szakácsa emelte.

Legfőbb európai termesztési területei Franciaország (ahol a világ madársalátájának háromnegyede terem) és Hollandia, míg Észak-Amerikában viszonylag kevéssé termesztik, vadon terem. A kontinensen Thomas Jefferson elnök zöldségeskertjének növénye volt a virginiai Monticellóban a korai 1800-as években.

Idénynövény adatbázis

A gyógyító madársaláta

A madársaláta fontos szerepet tölt be a vitaminokban szegényebb téli hónapokban.

✓ B9-vitamin, valamint bétakarotin tartalma révén hatékony a fáradtság és kimerültség kezelésére. A bétakarotin védi bőrünket a nap káros hatásai ellen is.

Gazdag A- és C-vitaminban. Hatóanyagai segítenek a szervezet természetes védekezőképességének megőrzésében. Antioxidánsban gazdag, lassítja a sejtfalak öregedését.

✓ Folsav-tartalma elősegíti a pihentető alvást, és segít az idegesség, stressz okozta panaszok leküzdésében.

✓ Kalóriatartalma alacsony: beilleszthető fogyasztó vagy fitten tartó étrendbe. Ez annál is inkább így van, mivel a galambbegy-saláta 92,8%-a szöveti víz: segít a szervezet hidratálásában és méregtelenítésében.

✓ Vastartalma kiemelkedően magas: sportolóknak, lábadozóknak, időseknek, kismamáknak és gyermekeknek különösen ajánlott. A vas kedvező hasznosulását a gazdag C-vitamin tartalom segíti elő.

Sok benne a kalcium, réz, cink, magnézium és a foszfor.

Remek étvágyjavító, enyhe hashajtó hatású.

Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?

  • A piacon a tőlevélrózsákat árusítják. Általában kisebb-nagyobb gyökérdarabokat is találhatunk a levelek között, ezért a mosásra különösen figyeljünk oda.
  • Roppanó, bársonyos felszínű leveleket keressünk. A hervadt, foltos, megnyomódott egyedek íztelenek lehetnek.
  • A szín sötétzöld. Téli időszakban sötétebb, tavasszal világosabb lehet. A sárga levelűt ne vegyük meg.
  • Óvatosan kezeljük, mert ha összetörik, íze megkeseredik.
  • Kendőbe tekerve 3-4 napig hűtőben tárolható.

Hogyan használjuk fel?

Először is vágjuk le az esetleges gyökereket. Mossuk meg, minél óvatosabban, a viaszréteg ledörzsölése nélkül, rövid áztatással. Mossuk ki a földet.

Csepegtessük le, és máris használhatjuk: a madársalátát elsősorban nyersen fogyasztjuk. Vitamin- és folsavtartalmának nagy részét hő hatására elveszti. Ha már főzzük, válasszuk a kíméletesebb gőzben párolást. Ekkor a színét is megtartja. A leves is jó megoldás, mert akkor a lében elfogyaszthatjuk a kioldódott vitaminokat és ásványi sókat.

Íze dióra emlékeztető, enyhén borsos. A nagyobb levelek kissé kesernyések.

  • Markáns ízével a vajas kenyeret is elvarázsolja.
  • Tejfölös túróval keverten, esetleg felkockázott kemény tojással gazdagítva készítsünk belőle krémet.
  • Kiválóan vegyül gabonakásával.
  • Ha salátához adjuk, utolsóként tegyük a keverékhez.
  • Ha ecettel vagy citromlével készítjük, hosszabb ideig megmaradnak értékes anyagai.
  • Illik hozzá a fokhagyma, salottahagyma, grapefruit, spárga, zeller, gomba, káposzta, zöldbab, paradicsom.
  • Ízét jól kiemeli az olaj, dióolaj.
  • Kiválóan ízesít rizottót, omlettet, burgonya- és céklasalátát.

madársaláta sült zöldségekkel

5 elemes recept

  • 4-6 személyre
  • Előkészítés: 15 perc, sütés: 40 perc
  • sütés
  • vegán, húsos opcióval

Madársaláta sült és nyers zöldségekkel

Ez a saláta egy jó példa arra, hogyan térünk át egyre inkább a téli étrendről a tavaszira: a sült zöldségeket friss zöldekkel párosítjuk, és így biztosítjuk a test számára, hogy a melegítő és a frissítő impulzusokat egyaránt megkapja az ételeinkből. Valójában elkészítheted bármilyen zöldséggel, amit találsz, a recept inkább inspiráció, és sokvariációs lehetőséget kínál. Légy kreatív!

Hozzávalók a sült zöldséghez

  • 1 közepes (40 dkg) édesburgonya, megmosva, hosszában kettévágva és 5 mm-es szeletekre vágva
  • 1 közepes pasztinák, megmosva, megtisztítva, hosszában kettévágva és 5 mm-es szeletekre vágva
  • 2 közepes répa, megmosva, megtisztítva és 5 mm-es ferde szeletekre vágva
  • 1 közepes cékla, megtisztítva, kettévágva és vékony szeletekre vágva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só

Szószhoz

  • 1 evőkanál magos mustár
  • 2 evőkanál szűretlen almaecet / sherryecet
  • 1 evőkanál frissen facsart narancslé
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • ¼ teáskanál só
  • 0,5 dl olívaolaj

Salátához

  • 15 dkg főtt csicseriborsó
  • 5 dkg dió, megpirítva és durvára vágva
  • 10 dkg madársaláta / rukkola

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
  2. Két tepsin terítsd szét a zöldségeket, keverd össze az olajjal és a sóval, és tedd mindkettőt egyszerre a sütőbe. 40-50 perc alatt süsd roppanósan puhára a zöldséget. Félidőnél kavard át a zöldségeket, és cseréld meg a tepsiket.
  3. Közben készítsd el a szószt: egy tálban keverj össze minden hozzávalót, majd tedd félre.
  4. Amikor megsült a zöldséged, rendezd el egy nagy tálon, keverd hozzá a csicseriborsót, a salátát, és szórd meg dióval.
  5. Locsold meg a szósszal, és frissen tálald.

Tipp:

Ha csicseriborsó helyett inkább valamilyen húst tennél bele, akkor főtt sonkát vagy hirtelen kisütött csirkemellet ajánlok. Valami olyasmit, ami gyorsan elkészül.

Molnár Klára 5 elemes étrend szezinális helyi élelmiszer receptekMolnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.

Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.

További receptek

Madársaláta leves gombával – ízletes és langyosan is kiváló

Hozzávalók:

  • 300 g madársaláta, megtisztítva
  • 4-5 db ízletes erdei gomba
  • 1 salottahagyma (vagy gyöngyhagyma), karikára vágva
  • 1 csokor turbolya (vagy ánizsmag)
  • 1 Ek olívaolaj
  • 500 ml alaplé (vagy víz)
  • 150 ml tejföl
  • só, borsikafű
  • 1 Ek cukor

Elkészítés

  1. A gombát szeleteljük fel és vastag serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg.
  2. Olajon dinszteljük meg a hagymát. Adjuk hozzá a turbolyát és a salátát. Szórjuk meg cukorral, és pár percig kevergessük.
  3. Ekkor adjuk hozzá az alaplevet. Fedő alatt főzzük 10 percig.
  4. Tejföllel pürésítsük.
  5. A pirított gombaszeletekkel tálaljuk.

Téli gyümölcsös saláta – a gyerekek is szeretni fogják

Hozzávalók:

  • 150 g madársaláta, megtisztítva
  • 2 apró narancs, cikkekre szedve
  • 2 kivi, felszeletelve
  • 1 citrom leve
  • olívaolaj

Elkészítés

  1. Tegyük salátástálba a hozzávalókat.
  2. Csepegtessük meg ízlés szerint citromlével és olajjal.

madársaláta

Termesztési tanácsok

A madársaláta termesztése egyszerű. Nem válogatós, de tápanyagban dús, laza földben több és nagyobb levelet fejleszt.

Magvait szeptember első felében, illetve tavasszal vethetjük. A tavaszi vetésre csak korán felmelegedő talajon van lehetőségünk: ha ugyanis a növekedés belecsúszik a nyárias időjárásba, akkor a növény magszárat fejleszt.

Ezért inkább az őszi vetést javasoljuk. Még a téli fagyok előtt megerősödik, télen óvatosan, levelenként, kora tavasszal pedig nagyobb mennyiségben is szedhető.

Kedvező szomszédai a hónapos retek, a téli hagyma és a karalábé. Ne ültessük petrezselyem közelébe.

A növénykék kikeléséig tartsuk nedvesen a talajt. Egyelni nem szükséges, de ha megtesszük, a magmaradó rózsák nagyobbra növekednek, és a kihúzgált levélkéket máris fogyaszthatjuk.

Télen, ha szalmával, fátyolfóliával védjük, akár mínusz 15 fokig is életben marad.

Az őszi vetés áprilisig szedhető, a tavaszi vetés májusig. Szedéskor általában leszedjük az egész növénykét. Óvatosan fogjuk, ne törjük össze.

Könnyen juthatunk saját maghoz: tiszta papírtasakba rázogatjuk a magas száron képződő magvakat.

A madársalátát általában elkerülik a kártevők. A betegségek közül hűvös, párás időben rohamosan terjedhet a szürkepenész. Említésre méltó még a fertőző hervadás, amelynek kórokozója 3-5 évig is életképes marad a talajban. Ellene a betegség egyéb gazdanövényeire (salátafélék) is kiterjedő vetésváltás a megoldás.

támogass

Képek: canva.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok