fbpx
miért együk mitől egészséges káposzta

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Fejes káposzta, vörös káposzta, kelkáposzta

Szerte a világon sokféle fejes és fejet nem képező káposztaféle ismeretes. Említhetjük a kínai kelt, a torzsakáposztát, a pak choit, de a brokkolit és a karfiolt is. Most a fejesekkel ismerkedünk. Miért együk? Hogyan tároljuk?5 elemes recepttel!

Káposztatörténelem

A fejes- és a vörös- avagy lilakáposzta őshazája Kis-Ázsia, Európában a kelták terjesztették el. Jó termőképessége, hidegtűrése és tárolhatósága miatt hamar népszerű lett északon is. Nem volt azonban mindig a most jól ismert zárt gömb. Fejet nem képező változatait már i.e. 4000-ben ismerték Kínában, de Ázsiában manapság is inkább ezeket termesztik. A zárt fejű káposzta a XIII-XIV. században vált ismertté Európában.

A vélhetően Savoyából származó kelkáposzta a XIV. századtól, Medici Katalin közvetítésével vált elterjedtté.

A fejes káposzta jellegzetes felhasználása a savanyítás: Koreától Írországig igen sok nép, köztük a magyar étrendjében is igen fontos szerepe van a savanyú káposztának. A módszer hazánkba a XVI-XVII. században, török közvetítéssel került.

A káposzta a magyar irodalomban

Mikes Kelemen rodostói leveleiből:

1724, szeptember 15.

[…] a szépen írt levél az elmének [olyan, mint a] szemnek a kapros és téjfellel béborítatott káposzta, amely […] úgy tetszik, mint egy kis ezüstből való hegyecske, amelyről ha leveszik azt a lágy ezüst fedelet, alatta drága fűet lehet találni.

[…] könyvet akarok írni a káposztáról. […] száz font réznél jobb egy tál káposzta.

Móricz Zsigmond aratómunkása, Kis János ki akarja enni vagyonából a tehetős embert. A lakodalmon utolsóként felszolgált fogás a töltött káposzta. A kisnovella címe – „Tragédia” – sokat sejtető…

Hogyan fermentálj otthon, ha sosem csináltad? Egy közösségi gazda tanácsai

A gyógyító káposzta

Plinius ókori római író-polihisztor írásban értekezett a káposzta erényeiről. Használták fejfájás, álmatlanság ellen, sebek borogatására, de a káposztafélék az emésztést is javítják. Magas az ásványi anyag (kálium-, kalcium-, nátrium-, magnézium-, vas- és foszfor-), illetve vitamintartalma (A, B, C, K és E).

✓ Kéntartalmú vegyületei elősegítik a szervezet méregtelenítési folyamatait. Vas- és növényi színanyag tartalma serkenti a vérképzést. Előnyös hatású csontrendszerünkre és a szív működésére.

✓ A fejeskáposzta értékes vitamintartalma megfelelő tárolással és elkészítéssel (pl. savanyítás) meg is őrizhető. Antioxidáns anyagai megelőzik a rákos folyamatokat. Gyógyító hatását elsősorban kénes vegyületeinek, jód- és klórtartalmának köszönheti.

✓ Emésztőrendszerünket rendben tartja, beleinket kitisztítja, lehetővé teszi a tökéletesebb emésztést és a tápanyagok felszívódását. Segít helyreállítani a bél természetes baktériumflóráját.

✓ Serkenti a máj működését. Javítja a bőr egészségi állapotát, kedvezően befolyásolja a koleszterin-, és vércukorszintet.

✓ A vöröskáposzta festékanyaga, az antocián kiváló antioxidáns. Gátolja a vérrögök képződését, gyulladásgátló hatású, és gátolja egyes baktériumok szaporodását. A vöröskáposzta több rostot és C-vitamint tartalmaz, mint a zöld. Ásványi anyag tartalma is magasabb: több benne a kalcium, a vas és a kálium.

✓ A kelkáposzta gazdag B-vitamin forrás. Magnézium és mangántartalmával jó hatással van az idegrendszerre. A káposzták között kimagasló a fehérjetartalma. Legnagyobb erénye azonban a fejes- és vöröskáposztához képest magasabb A-vitamin tartalma, amely E-vitamin tartalma miatt jobban is hasznosul. C-vitamin és béta-karotin tartalmának köszönhetően erősíti immunrendszerünket. Kalcium- és magnéziumtartalma hozzájárul csontrendszerünk épségének megóvásához, hatékony a csontritkulás ellen. Káliumtartalma révén jótékonyan szabályozza a szívműködést és a vérnyomást.

Idénynövény adatbázis

Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?

  • Roppanós levelű káposztát keressünk. A fonnyadtabb, helyenként elszíneződött fej régebbi szedésű, tápanyagtartalma és íz-világa kedvezőtlenebb.
  • A friss káposzta zárt feje nehéz, tapintásra tömött, kemény.
  • Hűtőszekrényben tárolhatjuk.

Hogyan használjuk fel?

  • Mivel a főzés csökkenti a káposzta vitamintartalmát, használjuk bátran nyersen: tehetjük salátába, reszelten kerülhet szendvicsbe vagy levesestányérunkba.
  • A sötétebb levelek több tápanyagot és vitamint tartalmaznak, ezért igyekezzünk ezeket is felhasználni.
  • Az érzékeny gyomrúak előfőzéssel védekezhetnek a puffadás ellen.
  • Főzővizét más ételek készítéséhez bátran felhasználhatjuk.
  • A köménymag segíti a káposztás étel emészthetőségét.
  • A fejeskáposzta torzsájával a karalábét helyettesíthetjük.
  • A vöröskáposzta mutatós nyers salátákban. Rozsdamentes késsel szeleteljük. Főzés közben megtartja színét, ha ecettel megsavanyított vízben főzzünk.
  • A kelkáposzta leginkább főzelékként ismert, de nyersen salátába tehető, előfőzést követően pedig ki is ránthatjuk.

5 elemes recept

  • 4 személyre
  • Előkészítés: 5 perc, főzés: 10 perc
  • főzés
  • vegán opcióval, gluténmentes

Almás káposztaleves

Ez egy igazi aromabomba. Nagyon finom. Pedig az egyszerű és hétköznapi alapanyagok alapján azt is gondolhatnánk, hogy egy snassz levesről van szó. Hát egyáltalán nem! Mindenképpen érdemes kipróbálni, még akkor is, ha már unod a káposztát. Ez most más lesz, ígérem.

Hozzávalók:

  • 50 dkg fehérkáposzta, egészen vékony csíkokra vágva
  • 1 nagyobb fej hagyma, megtisztítva, félbevágva és vékony szeletekre vágva
  • 2 evőkanál tisztított vaj /vaj
  • 1 csapott teáskanál köménymag
  • 6 szem borókabogyó
  • 2 babérlevél
  • ½ evőkanál szárított majoránna
  • 2 dl almalé
  • 1 l zöldségalaplé
  • 1 teáskanál só
  • frissen facsart citromlé vagy szűretlen almaecet ízlés szerint
  • 1 dl kókusztej / tejszín
  • 1 csapott evőkanál keményítő

Elkészítés:

  1. Egy lábasban olvaszd fel a tisztított vajat / vajat, és tedd bele a hagymát. Szórd meg fél teáskanál sóval, és 2-3 percig kavargatva pirítsd.
  2. Tedd hozzá a fűszereket – a köményt, a babérlevelet, a borókabogyót –, és pirítsd tovább kavargatva 1-2 percig.
  3. Tedd bele a káposztát, forgasd össze, és öntsd fel az alaplével és az almalével.
  4. Főzd 10 percig közepes lángon lefedve.
  5. A tejszínt / kókusztejet keverd ki a keményítővel, és öntsd lassan állandó kevergetés mellett a forrásban lévő levesbe. Forrald fel, majd vedd le a tűzről.
  6. Melegen tálald.

Tipp: A fehérkáposztát helyettesítheted savanyú káposztával is, ha szereted.

Molnár Klára 5 elemes étrend szezinális helyi élelmiszer receptekMolnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.

Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.

További receptek

Savanyú káposzta

Hozzávalók 5 literhez:

  • 5 literes cserépedény (esetleg üvegedény)
  • 4,5 kg káposzta
  • 67,5-90g só (minden kg-nyi káposztára 15-20g só)
  • babérlevél
  • torma

Elkészítés:

  1. Vékonyra szeleteljük a káposztát. Nagy edényben (pl. gyermekkád) nejlonzacskóba tekert lábbal megtapossuk.
  2. A levétől kipréselt káposztát sóval és fűszerekkel rétegezve berakjuk a cserépedénybe.
  3. Egy hét múlva kezdhetjük fogyasztani.
  4. Ha nagyon lefogyna, rakjuk át kisebb edényekbe, mert a levegőn romlásnak indul.

miért együk mitől egészséges káposzta

Almás vöröskáposzta-leves

Hozzávalók:

  • 3 ek. olaj
  • 1 póréhagyma felkarikázva
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • fél fej vöröskáposzta vékonyra metélve
  • 3 db paradicsom
  • 2 ek. balzsamecet
  • 1 nagydarab zöld alma (rétesalma) felszeletelve
  • 1 liter zöldség-alaplé (víz)
  • kakukkfű

Elkészítés:

  1. A hagymákat futtassuk meg az olajon.
  2. A kakukkfű kivételével adjuk hozzá a többi hozzávalót.
  3. 20 percnyi főzés után turmixoljuk le.
  4. Kakukkfűvel és néhány nyersen hagyott káposztacsíkkal díszítve tálaljuk.

Termesztési tanácsok

A káposzta a veteményes egyik leginkább tápanyag és vízigényes növénye. Gondoljunk bele, mekkora fejlődésen megy keresztül az aprócska mag, és mekkora zöldtömeget kell a növénynek kifejlesztenie viszonylag rövid idő alatt.

A könnyen felmelegedő, viszonylag laza, de a vizet megtartani képes talajokon szépen terem. A veteményesben keressünk napos helyet számára.

Előveteménye lehet bármilyen hüvelyes, salátaféle vagy spenót. Más káposztaféle után vetve megnöveljük a gyökérgolyva előfordulási esélyét. Szereti a borsó, a burgonya, a saláta és a paradicsom közelségét.

Fűszerek mellé ültetve valamennyire átveszi azok ízanyagait, tehát érdemes kísérletezni: ültessük kömény, vagy koriander mellé és figyeljük meg a levelek ízét! Ha pedig kakukkfű, zeller, rozmaring, vagy kapor van a szomszédos, kellően közeli sorban, akkor az íz-kísérlet mellett nagy valószínűséggel a káposztalepkét és a kis káposztalegyet, a káposztatorzsa-gubacslegyet is sikerül megtévesztenünk. Ne tegyük mustár, hagyma és földieper mellé!

Szaporítása palántázással történik, ugyanis a kezdeti fejlődés során kifejezetten érzékeny a víz ellátására, a talaj aprólékos elmunkáltságára.

A palántákat áprilistól június végéig ültethetjük ki állandó helyükre. A talaj folyamatos nedvesen tartására akár a csepegtető öntözést, akár a talajtakarást, vagy ezek kombinációját alkalmazhatjuk. Ezzel elejét vehetjük a levelek luggatásáért felelős földibolhák túlzott elszaporodásának.

A korai fajtákat, amint lehet, szedjük le. A kései, tárolásra alkalmas fajták esetleg tovább is maradhatnak a földön. Tárolásra, savanyításra csakis a hibátlan fejek alkalmasak.

A levéltetvek távoltartására próbáljuk ki a fahamu vagy kőzetőrleményt.

A természeteshez közeli kert kialakításával elősegítjük a káposztalepke hernyóit pusztító élőlények (fürkészdarazsak, madarak) betelepedését.

Képek: 5 Elemes Étrend/Unsplash

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!

      Bónusz: tippek, tesztek, programok