fbpx

Mi fán terem? Homoki bab

A klímaváltozás következményeként és a növényi alapú fehérjék népszerűségének köszönhetően új korszak nyílhat az elfeledett hüvelyesnek is nevezett homoki bab történetében. Itt az ideje, hogy Te is megismerd a növényt, amit a mezőgazdaságban hő -és szárazságtűrő képessége miatt szeretnek, a konyhában pedig igazi sokoldalú jolly joker!

Honnan származik?

A Jókai bableves és a palócgulyás hazájában jól ismerjük a fejtett bab sokoldalúságát, és a zöldbab előnyeit is (ha nem, olvasd csak el itt!), de mi is az a homoki bab? Az itthon többféle néven (tehénbab, tehénborsó) is ismert hüvelyes eredetilag az afrikai kontinensről érkezett, ahol többezeréves múltra tekint vissza. Bár a termesztés kezdetének dátuma bizonytalan, az egyik legrégebben háziasított növénynek számít, első nyomait az i. e. 2. évezredre datálják.

Legvonzóbb tulajdonságai is azt támasztják alá, hogy ezen a kontinensen válhatott hamar népszerűvé, hiszen rendkívül jó hő- és szárazságtűrő képességgel rendelkezik. Magyarországon más babfajták megjelenéséig kapott nagyobb hangsúlyt a gazdák termesztési gyakorlatában. Itthon döntően takarmánynak termesztették, és zölden szecskázva etették az állatokkal, valamint takarónövényként hasznosították a mezőgazdaságban. Ám most, a klímaváltozás következményeként reflektorfénybe kerülhetnek az olyan növények, mint a homoki bab, nemcsak takarmány növényként, hanem a konyhánk szerves részeként.

Miért érdemes fogyasztani?

A homoki bab a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik, egynyári, lágy szárú, hüvelyes növény, amely magas fehérjetartalmáró ismert.

A mag akár 25%-ban is tartalmazhat fehérjét.

Nagyon alacsony a zsírtartalma.

A növényben található keményítő lassabban emésztődik, mint a gabonaféléké, ami kedvezőbb az emberi egészség szempontjából.

Gazdag rostokban, B-vitaminokban, káliumban, kalciumban, magnéziumban és foszforban.

✓Alacsony glikémiás indexe miatt ideális táplálék cukorbetegeknek is, a magas antioxidánstartalma pedig támogatja a kardiovaszkuláris egészséget.

A tradicionális orvoslásban pedig emésztési panaszok és alultápláltság kezelésére használják.

Idénynövény tudásbázis

Hol tudod beszerezni?

  • Amennyiben hazai, magyar termelőtől származó babot keresel, akkor innen tudod beszerezni.
  • Import verziója viszont sokféle boltban megvásárolható, például itt és itt is. A fekete szemű fehérbab megnevezés pedig ne ijesszen el senkit, egy félrefordítás eredménye lehet.

Hogyan tároljuk?

Tároljuk száraz, hűvös helyen. Hosszú távon érdemes egy befőttes vagy csatos üvegben tárolni. Egyszerre nagyobb adagot érdemes megfőzni és lefagyasztani.

Hogyan használjuk a konyhában?

Íze enyhén földes, ami remekül harmonizál fűszeres és aromás fogásokkal.

A homoki bab magját és hüvelyét egyaránt fogyasztják, és sokoldalúan felhasználható: főzve levesekhez, pörköltekhez, salátákhoz vagy köretként, pürésítve pedig krémek és szószok alapjaként szolgálhat.

Csírája kiválóan gazdagít bármilyen salátát.

De a magokból pasztát és lisztet is lehet készíteni.

Az afrikai rágióban a tehénborsópépet a gyerekek anyatejről való leválasztásakor is gyakran használják tápszerek kiegészítéseként.

Ha kipróbálnád

Madarász Kinga – Babszi by Madkinga, vegán séftől hoztunk egy leves és egy saláta receptet, plusz a végén még egy sós palacsintát is találsz, homoki bab felhasználásával. A későbbiekben pedig olyan fermentálós receptekkel is találkozhatsz majd az oldalunkon, amelyekben laktofermentált/tempeh és koji fermentált homoki bab is megtalálható.

Fotó: Madarász Kinga – Babszi by Madkinga

Zöldségleves gazdagon homoki babbal

Hozzávalók:

  • 250 g száraz csicseriborsó, legalább 5 órán át áztatva
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 fej hagyma, félbevágva, körülbelül 15 percig vagy tovább.
  • 3-4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 zellerszár, apróra vágva
  • 3-4 sárgarépa, meghámozva, kockára vágva
  • 1 fehérrépa, meghámozva, kockára vágva
  • 2 közepes méretű burgonya, kockára vágva
  • só, bors
  • 2 liter víz
  • 1 kis brokkoli, apró rózsákra vágva
  • 1 kis cukkini, kockára vágva
  • néhány barna gomba, negyedelve
  • bio citromhéj
  • friss petrezselyem vagy zellerlevél tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Az áztatott homoki babot öblítsük le, és háromszoros mennyiségű vízben kezdjük el főzni. 30-40 perc múlva megpuhul, de érdemes megkóstolni, mielőtt leöntjük. A babot akár előző nap is elő lehet készíteni.
  2. Egy nagy serpenyőben közepes lángon pirítsuk meg a só és bors hozzáadása előtt felsorolt zöldségeket. Pár perc után mehet rá a só és a bors.
  3. Amikor látod, hogy a zöldségek kezdnek ropogósra sülni, adj hozzá vizet, és alacsony lángon 10-12 percig párold.
  4. Ezután adjuk hozzá a brokkolit és a főtt csicseriborsót, majd 5 perc múlva a cukkinit és a gombát. Az utóbbi két hozzávaló sem igényel sok időt, de mielőtt kikapcsolnánk, ellenőrizzük, hogy a sárgarépa és a burgonya megpuhult-e, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
  5. Tálalás előtt reszeljünk bele a levesbe körülbelül ½ bio vagy kezeletlen citrom héját.
Fotó: Madarász Kinga – Babszi by Madkinga

Ázsiai hangulatú homoki bab saláta

Hozzávalók 2 főre:

  • 200 g zöld homoki bab, száras végei eltávolítva, kettévágva
  • 3-4 ek szezámolaj
  • 3 gerezd fokhagyma, vékonyra szelve
  • ¼ tk chili pehely
  • 1 db cukkini, szeletelve
  • 1 csokor toszkán kel
  • 1 mini kígyó uborka vagy ½ kígyóubi, szeletelve

Öntet:

  • 120 g főtt cannellini vagy fehér gyöngybab
  • 1 tk világos miso paszta kevés víz
  • 1 gerezd citrom leve pár levél thai bazsalikom
  • ½ csokor friss koriander
  • 1 marék sós földimogyoró só
  • citromlé

Elkészítés:

  1. Az előkészített homoki babot forrásban lévő vízbe dobjuk, majd 3-4 perc után jeges vízbe tesszük.
  2. Míg a vizet felforraljuk és a babot blansírozzuk, pont el tudjuk készíteni a saláta többi elemét: egy serpenyőben felhevítjük a szezámolajat és megpirítjuk benne fokhagymát.
  3. Pár perc után jöhet a chili pehely, egy csipet só és a felszeletelt cukkini.
  4. Gyakori forgatás mellett megpirul a cukkini is, ekkor adjuk hozzá az eddigre már elkészült, leszűrt homoki babot.
  5. Ismét pát perc pirítás után félretesszük a serpenyőt.
  6. A megmosott toszkán kel levelek középen futó, vastag szárat eltávolítjuk, majd falatnyi darabokra tépkedjük. Ez után a tenyereink között többször átsodorjuk, átmasszírozzuk a leveleket. Ezáltal kicsit megpuhulnak a keményebb levelek, könnyebb a fogyasztásuk, valamint az íze is kissé lágyabbá tehető.
  7. Keverjük össze a dresszing hozzávalóit egy késes turmixgépben – fontos, hogy apránként adjunk hozzá vizet, és kóstoljuk meg, hogy sósabb vagy savanyúbb ízű legyen.
  8. A saláta összeállításához tegyük a masszírozott toszkán kelkáposztát egy tálba, adjunk hozzá uborkát, illatos sült zöldségeket, a selymes dresszinget, és végül a felaprított diót, friss fűszernövényeket és néhány csepp citromlevet.

 

Homoki bab sós palacsinta (hüvelyes lisztből készült sós palacsinta)

A csicseriborsó liszthez hasonlóan más hüvelyesekből készült liszteket is nagyon sokrétűen és könnyen lehet felhasználni a konyhánkban. Használhatjuk levesek, főzelékek sűrítésére vagy süteményekbe/kenyerekbe 20-30%ban búzaliszt helyett vagy akár egyszerűen palacsintát is készíthetünk belőle egy gyors vacsorához, ami rostban és fehérjében dús.

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 150 g homoki bab vagy más hüvelyes liszt (kávédarálóba könnyen lisztté őrölhető a homoki bab)
  • 2 evőkanál darált lenmag
  • 1 teáskanál a kedvenc fűszerünkből
  • ½ teáskanál só
  • 300 ml hideg víz
  • 2 evőkanál olaj sütéshez

Elkészítés:

  1. Keverjük össze az alapanyagokat egy tálban és 15 percig hagyjuk állni.
  2. Vékonyan olajozott serpenyőben, közepes fokozaton süssünk belőlük palacsintát.
  3. A tésztát kanállal egyengessük vékonyra és széles lapáttal fordítsuk meg. Kisebbek lesznek, mint a palacsintasütő átmérője. Gyorsan megsülnek, figyeljünk rájuk.

Helló ősgabonák, helló hüvelyesek!

A következő években sokat foglalkozunk majd az elfeledett vagy kevéssé termesztett gabonák és hüvelyesek népszerűsítésével. Hogy olyan fajták kerüljenek a tányérunkra, amelyek különleges tulajdonságokkal rendelkeznek és ráadásul elbírnak a klímaváltozás kihívásával is. Kövessétek oldalunkat a friss hírekért, #divinfood!

hüvelyesek divinfood

Kép:canva.com

logo_divinfoodA projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja támogatja, a 101000383 számú támogatási szerződés alatt. A projektet a francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Kutatóintézet, az INRAE koordinálja.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás