fbpx

Tarts velünk, legyéla tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz!

Mi az az ÖkoKör?

ökokör

Az ÖkoKör egy csapat, akik azért találkoznak hétről hétre, hogy egymást inspirálják és fenntarhatóbbá tegyék életük egy területét. Egy tanuló kör, ahol a résztvevők kölcsönösen tanulnak egymástól anélkül, hogy lenne egy megmondó ember, aki mindig előáll a tuti megoldással.

Az Ökokörök a gyakorlatban kis munkacsoportokat, „tanulóköröket” jelent. Lényege, hogy a résztvevők kis csoportokban, egy csoportvezető iránymutatásával és egy munkafüzet segítségével egymástól tanulják el a zöld háztartásvezetés, a vegyszermentes otthon, a spórolás, az egészséges és hulladékmentes élet praktikáit.

Egy-egy csoport 5-10 résztvevőből áll, akik 2-3 hónapig járnak össze, hogy hétről-hétre különböző környezettudatos fortélyokat tanuljanak meg, próbáljanak ki és gyakoroljanak be.

A résztvevők minden találkozón megbeszélik és együtt eldöntik, melyek azok az akciók, lépések, amelyeket szeretnének és képesek saját otthonukban, környezetükben megvalósítani, s hogy erre milyen lehetőséget ismernek. Ebben felkészített csoportvezetők, egy munkafüzet és egyéb segédanyagok is segítik.

A csoportok munkáját vezetők és munkafüzet segítik, azonban ezek feladata inkább a rávezetés és az inspiráció, nem pedig a szakmai tanácsadás vagy a kész válaszok szállítása.

Az eddigi Ökokörök résztvevői ezeket mondták, gondolják a találkozókról és a közös munkáról.

 

Mi van  munkafüzetben?

A munkafüzet egyfajta recept-gyűjteményként inkább ötletekkel szolgál, illetve segít új ötletek kidolgozásában. A csoportvezetők szerepe – lévén a legtöbb esetben ugyanolyan laikusok, mint maguk a csoporttagok – sokkal inkább a csoportszellem fenntartása, a találkozók koordinálása, és ha nagyon muszáj, a csoporttagok emlékeztetése. Sem a vezetőknek, sem a munkafüzetnek tehát nem az a dolga, hogy megmondják: ezt vagy azt kell tenni. Ehelyett abban segítenek, hogy a csoportok megtalálják, mi az amit lehet, mi az, amire a csoporttagok képesek.

 

Mennyi ideig tart egy Ökokör, és mi történik ezalatt?

Erről részletesen itt olvashatsz. A lényeg, hogy a témakörök feldolgozása általában 2-3 hónapig tart. Közös munkátok során a következő témákat dolgozzátok fel: élelmiszer, háztartási vegyszerek, energia, víz, hulladék, pénzügyek, közlekedés, egészség. Az első alkalmat követően az első héten megméritek, hogy mennyi vizet, energiát stb fogyasztotok.

Ezt követően heti (vagy kétheti) rendszerességgel találkoztok. A találkozókon körbejártok egy-egy témát, és mindenki választ egy szimpatikus, számára vállalható akciót, amit a következő találkozóig végrehajt. Amikor újra találkoztok, röviden beszámoltok egymásnak, mire jutottatok, majd előveszitek a következő témát. Mikor a témák végére értek, az utolsó hetet újra méréssel és számvetéssel töltitek: ekkor győződtök meg róla, hogy milyen sok mindent sikerült elérni, és hogy milyen nagy mértékben sikerült változtatni szokásaitokon. Ilyen módon egyaránt látható lesz az egyéni haladás és a csoportok munkájának összesített eredménye is.

Az utolsó találkozón végül megosztjátok egymással eredményeiteket, és ünnepeltek!

 

Hányszor és hol fogunk találkozni? Mennyi időt kell rászánni?

Az Ökokörök 6-9-szer találkoznak. Egy-egy találkozó 2-3 órát tart – attól függően, mennyire merültök bele a disputába. A találkozók helyének megválasztása szintén tőletek függ: találkozhattok akár mindig egyvalakinél, vagy rotációs rendszerben mindig másnál, de akár egy hangulatos kávézó vagy művelődési ház is lehet a találkozók színtere.

 

Ki lehet csoporttag, ki lehet csoportvezető?

Csoporttag bárki lehet, akinek van beleszólása, mi történik otthonában, és aki vállalja az aktív részvételt, azaz a találkozókon való részvételt, a vállalt akciók végrehajtását, valamint a haladás mérését és naplózását.

Csoportvezető viszont csak az lehet, aki részt vesz csoportvezető képzésünkön, és aki felelősséget vállal csoportjának munkájáért, valamint a velünk való kapcsolattartásért.

 

Kikből szerveződhet csoport?

Bárkiből; barátokból, szomszédokból, kollégákból. Akkor is jelentkezhetsz, ha nem ismersz olyanokat, akik szívesen alakítanának Ökokört – igyekszünk lakóhelyeden összekötni olyanokkal, akik viszont igen.

 

Ki szervezhet csoportot?

Bárki – akár Te is! Ezen kívül természetesen gyűjtjük az egyéni jelentkezőket, és próbálunk közvetíteni köztetek.

 

Mennyibe kerül mindez?

A programban való részvétel díjmentes –  a résztvevők ingyen kapják meg a munkafüzetet, a csoportvezetők pedig ugyancsak díjmentesen vehetnek részt a képzésen.

 

Hogy tudok jelentkezni, csoportot szervezni?

Jelentkezni vagy leendő csoportvezetődön vagy a Tudatos Vásárlók Egyesületénél az  okokor [kukac] tve.hu címen tudsz. Ha ez utóbbi módon, közvetlenül nálunk jelentkezel, értesítünk, indul-e lakóhelyeden Ökokör a közeljövőben, vagy vannak-e még a közeledben olyan jelentkezők, akikkel össze tudsz állni, hogy közös csoportot indítsatok.

 

Honnan ered az ÖkoKör?

A program keretét jelentő EcoTeams programot a Global Action Plan International (GAP) nemzetközi civil szervezet dolgozta ki, és koordinálja világszerte 1990 óta. Már több mint húsz országban vezették be, a skandináv országoktól az Egyesült Államokon át Vietnámig milliónyi embert mozgatott meg, és indított el a változás útján.

A résztvevők egyszerű lépésekkel tehetik fenntarthatóbbá fogyasztási és életmódbeli szokásaikat, ami már néhány hónap alatt mérhető  változást eredményez.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2010-ben vezette be az Ökokör programot Magyarországon. 2010 óta több mint 900 háztartásban, több tucat településen próbálták ki.

Az ÖkoKörök 10 alapelve, a hozzáállás, ami minden csoportot áthat. 

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek