fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mi az az ÖkoKör?

Az ÖkoKör egy csapat, akik azért találkoznak hétről hétre, hogy egymást inspirálják és fenntarhatóbbá tegyék életük egy területét. Egy tanuló kör, ahol a résztvevők kölcsönösen tanulnak egymástól anélkül, hogy lenne egy megmondó ember, aki mindig előáll a tuti megoldással. A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2010-ben vezette be az Ökokör programot Magyarországon. 2010 óta több mint 50 település 1400 háztartása zöldített örömmel háztartásán, hála a programnak.

Az ÖkoKör a gyakorlatban egy kis munkacsoportot, „tanulókört” jelent. Lényege, hogy egy-egy alkalommal ezekben a kis csoportokban minden résztvevő megoszthassa a tapasztalatait, kérdéseit. Mindezt egy csoportvezető iránymutatásával és egy munkafüzet segítségével. Így egymástól tanulják el a zöld háztartásvezetés, a vegyszermentes otthon, a spórolás, az egészséges és hulladékmentes élet praktikáit.

Egy-egy csoport 5-10 résztvevőből áll, akik 2-3 hónapig járnak össze, hogy hétről-hétre különböző környezettudatos fortélyokat tanuljanak meg, próbáljanak ki és gyakoroljanak be különféle témákban. Az első ÖkoKöröket a teljes háztartásra terveztük, majd beindultak a konyhára fókuszáló ÖkoKör Kamrák, 2019-ben pedig a háztartási vegyszerhasználat csökkentésében segítő Tiszta Otthon ÖkoKörök.

Tudatos Vásárló ÖkoKör

A csoportok munkáját vezetők és munkafüzet segítik, azonban ezek feladata inkább a rávezetés és az inspiráció, nem pedig a szakmai tanácsadás vagy a kész válaszok szállítása.

Az ÖkoKörök 10 alapelve, a hozzáállás, ami minden csoportot áthat.

Az eddigi Ökokörök résztvevői ezeket mondták, gondolják a találkozókról és a közös munkáról.

Mi van  munkafüzetben?

A munkafüzet egyfajta recept-gyűjteményként inkább ötletekkel szolgál, illetve segít új ötletek kidolgozásában. A csoportvezetők szerepe – lévén a legtöbb esetben ugyanolyan laikusok, mint maguk a csoporttagok – sokkal inkább a csoportszellem fenntartása, a találkozók koordinálása, és ha nagyon muszáj, a csoporttagok emlékeztetése. Sem a vezetőknek, sem a munkafüzetnek tehát nem az a dolga, hogy megmondják: ezt vagy azt kell tenni. Ehelyett abban segítenek, hogy a csoportok megtalálják, mi az amit lehet, mi az, amire a csoporttagok képesek.

Mennyi ideig tart egy Ökokör, és mi történik ezalatt?

Erről részletesen itt olvashatsz. A lényeg, hogy a témakörök feldolgozása változó – néhány hétig, de 2-3 hónapig tarthat.

A résztvevők minden találkozón megbeszélik és együtt eldöntik, melyek azok az akciók, lépések, amelyeket szeretnének és képesek saját otthonukban, környezetükben megvalósítani, s hogy erre milyen lehetőséget ismernek. Ebben felkészített csoportvezetők, egy munkafüzet és egyéb segédanyagok is segítik.

Az első alkalmat követően az első héten méréseket végeztek otthon, ami segít rögzíteni, feltérképezni a kiinduló állapotot.

Ezt követően heti (vagy kétheti) rendszerességgel találkoztok, majd az utolsó hetet újra méréssel és számvetéssel töltitek: ekkor győződtök meg róla, hogy milyen sok mindent sikerült elérni, és hogy milyen nagy mértékben sikerült változtatni szokásaitokon. A méréssel látható lesz az egyéni haladás és a csoportok munkájának összesített eredménye is.

Az utolsó találkozón végül megosztjátok egymással eredményeiteket, és ünnepeltek!

Hányszor és hol találkoznak a résztvevők? Mennyi időt kell rászánni?

Az ÖkoKörök élete változó hosszúságú. A teljes háztartásra kiterjedő ÖkoKör 2-3 hónapig tarthat, a Tiszta Otthon ÖkoKör résztvevői ehhez képest “csak” 5 alkalommal találkoznak. Egy-egy találkozó 2-3 órás attól függően, mennyire merültök bele a témába. A találkozók helyének megválasztása szintén tőletek függ: találkozhattok akár mindig egyvalakinél, vagy rotációs rendszerben mindig másnál, de akár egy hangulatos kávézó vagy művelődési ház is lehet a találkozók színtere.

Ki lehet csoporttag, ki lehet csoportvezető?

Csoporttag bárki lehet, akinek van beleszólása, mi történik otthonában, és aki vállalja az aktív részvételt, azaz elmegy a találkozókra, vállalásokat tesz és megosztja tapasztalatait, valamint a képzés elején, végén és fél év múlva segítségünkkel méri a háztartászöldítés eredményeit.

Csoportvezető viszont csak az lehet, aki részt vesz csoportvezető képzésünkön, és aki felelősséget vállal csoportjának munkájáért, valamint a velünk való kapcsolattartásért.

Kikből szerveződhet csoport?

Bárkiből; barátokból, szomszédokból, kollégákból. Akkor is jelentkezhetsz, ha nem ismersz olyanokat, akik szívesen alakítanának Ökokört – igyekszünk lakóhelyeden összekötni olyanokkal, akik viszont igen.

Ki szervezhet csoportot?

Bárki – akár Te is! Ezen kívül természetesen gyűjtjük az egyéni jelentkezőket, és próbálunk közvetíteni köztetek.

Mennyibe kerül mindez?

A programban való részvétel díjmentes –  a résztvevők ingyen kapják meg a munkafüzetet, a csoportvezetők pedig ugyancsak díjmentesen vehetnek részt a képzésen.

Hogy tudok jelentkezni, csoportot szervezni?

Jelentkezni vagy leendő csoportvezetődön vagy a Tudatos Vásárlók Egyesületénél az  okokor [kukac] tve.hu címen tudsz. Ha ez utóbbi módon, közvetlenül nálunk jelentkezel, értesítünk, indul-e lakóhelyeden Ökokör a közeljövőben, vagy vannak-e még a közeledben olyan jelentkezők, akikkel össze tudsz állni, hogy közös csoportot indítsatok.

Honnan ered az ÖkoKör?

A program keretét jelentő EcoTeams programot a Global Action Plan International (GAP) nemzetközi civil szervezet dolgozta ki, és koordinálja világszerte 1990 óta. Már több mint húsz országban vezették be, a skandináv országoktól az Egyesült Államokon át Vietnámig milliónyi embert mozgatott meg, és indított el a változás útján.

A résztvevők egyszerű lépésekkel tehetik fenntarthatóbbá fogyasztási és életmódbeli szokásaikat, ami már néhány hónap alatt mérhető változást eredményez.


  A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium   társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

A program támogatója 2015-2016-ban az International Visegrad Fund Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries c. program. 

 

A program támogatója 2013-2015-ben: CELLS 527167-LLP-1-2012-1-HU-GRUNDTVIG-GMP – This project has been funded with support from the European Commission. Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.

A program 2012-2013-ban az “ÖkoKör kampány a fenntartható életmódért” című KEOP-6.1.0/B/11-2011-0070 pályázat keretében valósul meg.

 

A program 2012-ben a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/2101_3/2011 “Háztartászöldítés ÖkoKörrel” című Zöld Forrás pályázatának keretében valósult meg.

 

A program 2009-2011-ben a KMOP 2008 – 3.3.4/A „A fogyasztók támogatása és motiválása a fenntarthatóbb életmódért” című pályázata keretén belül valósult meg.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek