fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Megint mérgező anyagot találtak slime-ban

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Két különböző márkájú, webáruházakban is kapható slime-ban is az egészségügyi határértéknél magasabb mennyiségű bórt talált a Deco Proteste portugál fogyasztóvédő szervezet. A bór bőrirritációt, hasmenést, hányást, hosszú távon pedig meddőséget, magzatkárosodást okozhat.

Annak, akinek nincs gyermeke, valószínűleg fogalma sincs arról, mi az a slime. Azok azonban, akik 3-13 éves korú gyerekkel élnek, nemhogy fogalmuk, de valószínűleg határozott véleményük is van róla: fantasztikus gyerekjáték vagy a legnagyobb lehúzás a színes nyálka.

A slime egy ragadós-nyúlós színezett műanyag nyálka, ami néhány éve a semmiből tört be a piacra, és azonnal rabul ejtette a gyerekeket. A játék lényege, hogy a slime-ot a gyerekek kiborítják maguk elé, lehetőleg egy asztalra, és pakolják-gyúrják, mint valami folyós gyurmát. Mivel használat közben a bőrrel közvetlenül érintkezik, fontos, hogy ne okozzon allergiát, sem egyéb egészségügyi problémát.

A slime hatalmas népszerűségét jelzi, hogy a hozzá fűződő videók 25 millárdos nézettséget hoztak a YouTube-on 2018-ban.

A Deco Proteste portugál fogyasztóvédelmi egyesület 8 slime-termék vegyianyag tartalmát vizsgálva azt találta, hogy 2 termék – Poopsie Slime Surprise és Slime Intergalactic (SLI0010) tartalmaz bórt a megengedett határérték fölötti mennyiségben. Egyben pedig – Nickelodeon Slime Super Stretchy – a megengedett határértékhez közeli értékben volt jelen bór.

Tavaly nyáros a Which? brit fogyasztóvédelmi szervezet tesztje 11, boltban kapható slime-márkából 8-ban talált bórt, az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiség.

A bór bőrirritációt, hasmenést, hányást, hosszú távon pedig meddőséget, magzatkárosodást okozhat.


Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-19) támogatásával készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok