fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mérgeink és a pénztárcánk: van köztük összefüggés?

| Birtalan Ilona Liliána

Vajon van összefüggés a jövedelmünk és a szervezetünkben lévő toxikus anyagok között? Egy amerikai tanulmány ennek próbált meg utánajárni.

Egy új tanulmány az Environmental International-ben a jövedelmi szint és 179 mérgező anyag kapcsolatát vizsgálta. Az eredmények azt mutatták, hogy toxinok megtalálhatóak mind a szegényekben, mind a gazdagokban, de a jövedelemszint alapján specifikusan másfélék.

A magasabb társadalmi-gazdasági helyzetben lévő személyek szervezetében magasabb a higany és az arzén mennyisége, míg az alacsonyabb társadalmi-gazdasági státuszúak körében az ólom, kadmium és háromféle ftalát mennyisége volt számottevőbb.

Az eltérő toxin előfordulás mögött az eltérő életmód és környezet állhat. A magasabb társadalmi-gazdasági helyzetűek esetében, a kutatók gyakoribb kagyló és más tengeri állatok fogyasztását feltételezik, ezekben ugyanis magasabb higany és az arzén szintje. Szintén magasabb a benzofenon-3 kémiai anyag jelenléte is, valószínűleg a gyakori fényvédőhasználat miatt (többet járnak nyaralni).

Eközben az ólom és kadmium könnyebben bekerül azok szervezetébe, akik alacsonyabb társadalmi-gazdasági státuszúak, például a munkájuk révén. Az eredmények azt a hipotézist látszanak megdönteni, amely szerint az alacsonyabb társadalmi-gazdasági státuszú személyek szervezetében nagyobb arányban jelennek meg a káros anyagok.

Az igazság valójában az, hogy a szervetlen anyagok elterjedése, a környezetszennyezés mindenkire hatással van, csak más módon, más toxinok formájában jelennek meg az életükben. Az alacsony vagy magas szocioökonómiai státusz nem mutat valódi minőségi különbséget, legalábbis abból a szempontból, hogy mennyi mérgező vegyi anyag gyűlik össze a testünkben.
 

Forrás: Motherboard.vice.com

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok