fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mérföldkő: betiltották a kozmetikai célú állatkísérleteket az EU-ban

| Tudatos Vásárló

Európában évente 10-12 millió volt a kísérleti állatáldozatok száma. Ez a szám mostantól jelentősen csökkenni fog, ugyanis március 11-től tilos forgalomba hozni állatokon tesztelt kozmetikumokat az Európai Unióban.

A kozmetikai célú állatkísérletek tiltásának szabályozása majd tíz évre nyúlik vissza. Az Európai Unióban már 2004-től tilos volt olyan kozmetikai termékeket forgalomba hozni, amelyeket állatokon teszteltek. A 2009-től érvényben lévő új szabályozás már a késztermékek összetevőire is vonatkozott, vagyis ezeket sem tesztelhették állatokon, sőt importálni sem lehetett az EU-ba olyan terméket, összetevőt, amelyet más országban állatok kínzásával teszteltek.

A helyzet viszont nem volt ennyire egyszerű, ugyanis a 2009-es szabályozás alól kivételt jelentettek a hosszú távú toxikológiai kockázattal járó kozmetikai összetevők, írtuk korábbi cikkünkben. Ezeket az anyagokat mostanáig lehetett állatokon tesztelni.

Miután az Európai Biztottság megvizsgálta a teljes forgalmazási tilalom lehetséges hatásait, arra a  következtetésre jutott, hogy a kozmetikai cikkek előállítása során nem indokolt állatkísérleteket végezni.

Helyette tovább kell keresni az alternatív módszereket, mert az eddigi megoldások nem tudják teljes egészében helyettesíteni az állatokon végzett teszteket. A Bizottság 2007 és 2011 között már mintegy 238 millió eurót biztosított ilyen célú kutatásokra, amelyeket tovább bővítenek.

Tonio Borg, az egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős biztos elmondta, kontinensünk kozmetikai iparban betöltött és világszinten is vezető szerepe elvárja, hogy Európa az alternatív módszerekre szavazzzon. Ilyenek például a sejtkultúrák, hámsejtek mesterséges laboratoriumi növesztése, számítógépes szoftverekkel való modellezés.

Magyarországon már az 1998-as első állatvédelmi törvény óta tilos kozmetikai és élvezeti cikkek, pl. dohánycikk, valamint fegyver, ennek alkatrésze és lőszer előállítása céljából állatkísérletet végezni.

Hazánkban a Magyarországi Konszenzus Platform az Alternatív Módszerekért Egyesület (HUCOPA) amellett, hogy évek óta küzd az alternaítv módszerek terjesztéséért, beagle fajtájú kísérleti kutyák örökbeadásával is foglalkoznak.

Kép: (CC) miramar2009

 

 A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok