fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mennyire nem éri meg a kisdobozos üdítő?

| Nagy Melinda

Mennyivel fizetünk többet, ha a kisdobozos üdítőt pakoljuk a gyerek uzsonnájához? Bármennyire is kompakt, miért nem éri meg kis kiszerelésben gyümölcslevet vásárolni? Megvettük, kiszámoltuk.

Elképzeltünk egy négytagú családot, ahol a szülő heti kétszer kisdobozos (2 dl-es) gyümölcslevet csomagol a gyerekek uzsonnájához. Ebben az esetben a 100%-os multivitaminosnak eladott levet választja, ami kicsit többe kerül, mint az alacsonyabb (15-25%-os gyümölcslevek) gyümölcstartalmú társaik. 

Mivel két gyerek van, heti 4 dobozt vásárolnak, darabját 149 forintért. Ennyibe került abban a szupermarketben, ahol mi megvettük. Ez hetente 596 forintjába kerül a családnak, éves szinten pedig 30992 forintba. És nagyon sok pici papírhulladékba, amit, ha lelkiismeretesek, kimosnak és bedobják a szelektív gyűjtőbe.

 

Ugyanezt az üdítőt megvettük 1 literes kiszerelésben is 499 forintért. Nem olcsó, de hosszú távon ez a jobb ár. A szülő két szép BPA-mentes designpalackot vásárol a gyerekeknek és heti két alkalommal csomagol nekik 2-2 deci gyümölcslevet az uzsonna mellé. Heti szinten ez még mindig csak 244 forint, és még az egyik szülőnek is jut belőle egy-egy pohárral. Éves szinten ez 20800 forint a gyerekek fogyasztására vetítve, de ha az egészet nézzük, akkor is kevesebb, 25 948 forintot költenek. A különbségből kijön 2 kulacs ára (kb. 2-4ezer).

 

Az 5-10 ezer forintos differencia nem annyira horribilis éves szinten, ez a verzió mégis sokkal fenntarthatóbb. Hiszen a kulacsot/palackot a gyerekek évekig használják, ha a szülő mindig tölt nekik innivalót (akár csak csapvizet), sok-sok „vegyünk valamit, ha megszomjaznál” palack és papírdoboz nem kerül a kosárba. Ez már pénzügyileg is nagyon megéri, ráadásul nem terheljük a környezetet sem a rengeteg szeméttel.

Sorozatunk korábbi részeiben a reszelt citromhéjat, a szeletelt, előrecsomagolt szalámit és sajtot, valamint a reszelt répát vizsgáltuk.

Kép: pixabay.com, fotók: Nagy Melinda

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok