fbpx
fehér falfesték teszt

| Tudatos Vásárló

Lakásfelújítás: ezek a biztonságos fehér falfestékek

Nyakunkon a lakásfelújítási szezon. A falfesték kiválasztásakor kézenfekvő szempont a szín, az ár, esetleg a moshatóság, pedig legalább ennyire fontos, mennyi káros anyagot párologtat a frissen festett fal otthonunk levegőjébe. 23 fehér falfesték illékony szervesanyag-tartalmát (VOC) és formaldehid kipárolgását vizsgáltuk laboratóriumban, hogy kiderüljön, melyek a legbiztonságosabb termékek.

A lakásfelújítás tervezésekor sok szempont felmerül, döntéseket hozunk arról, milyen mosogatógépet, hűtőgépet, szagelszívót, mosógépet vegyünk, esetleg klímát szereltetünk be.

A falfesték kiválasztásakor hosszasan tervezgetjük a fal színét, esetleg azon gondolkodunk, érdemes lenne-e bizonyos helyiségekbe penészedést gátló vagy mosható festéket venni, és talán kevesebb figyelmet fordítunk arra, hogy mennyi környezetre és egészségre káros anyagot bocsát ki az a festék, amit veszünk.

 

Miért nem mindegy, hogy milyen falfestéket használunk?

Az egészségkárosító illékony szerves anyagok, azaz a VOC-ok nagy része az iparból és az autók kipufogógázaiból kerül a szabad levegőbe. (Újdonság, hogy amerikai kutatók az utcai levegő szennyezettségét vizsgálva nemrég kimutatták: a háztartási tisztítószerekből ugyanannyi VOC keerül bele, mint a járművek kipufogócsövéből.A lakások levegőjébe ezek az illékony szerves anyagok, közülük is a leggyakoribb formaldehid egyrészt a kinti levegőből, valamint bútorok, szőnyeg, kárpit, festékek és ragasztók kipárolgásából, a tartósítószerek bomlása során kerül a légtérbe.

A VOC-ok fejfájást, légzőszervi megbetegedést, torok- és szemirritációt okoznak, és csökkentik a koncentrálóképességet, hosszú távon pedig a máj és az idegrendszer károsodását okozhatják. A formaldehid nagyobb koncentrációban allergiát okozhat, és növeli a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Hogy kiderüljön, melyik festékben mi van, 23 különféle, a hazai barkácsáruházakban, festékboltokban kapható fehér falfesték VOC-tartalmát és formaldehid kipárolgását vizsgáltuk laboratóriumban. Emellett termékcímke alapján azt is pontoztuk, hogy a festék tartalmaz-e allergizáló hatású isothiazolinone tartósítószert.

A részletes teszteredményt itt nézheted meg ingyen, regisztráció nélkül >>>

 

Eredmények

A laboratóriumi teszt során a festékek VOC-tartalmát vizsgáltk, és formaldehid kipárolgását mértük zárt térben huszonnégy órán át, 23 Celsius-fokon. Az EU-s szabályok szerint a falfestékek max. 30g/l VOC-ot tartalmazhatnak. A formaldehidre nincs közvetlen határérték, itt munkaegészségügyi határértéket ad meg az EU-s szabályozás, amely alapján 0,6 mg/m3 a megengedett koncentráció a helységek légterében a festést foglalkozásszerűen végzőknél.

A tesztelt termékek mindegyike kevesebb VOC-ot tartalmazott a hivatalosan megengedettnél, de a mért értékek között 70-szeres eltérést is találtunk.

Formaldehid-kipárolgás tekintetében is nagy volt a szórás. Volt olyan termék – az OBI beltéri fehér falfestéke -, amelyiknél egyáltalán nem volt formaldehid kipárolgás, a legkisebb mért érték 0,006 mg/m3, a legmagasabb érték viszont ennek közel 500-szorosa volt. Volt olyan termék is – a Poli-farbe Platinum falfesték diszperziós beltéri fehér –, ahol ugyan az állt a címkén, hogy „formaldehid mentes”, a laborvizsgálat mégis kimutatott formaldehidet.

A tesztelt termékek 30%-nál a formaldehid-kipárolgás meghaladta a munkaegészségügyi határértéket.

Érdemes figyelembe venni, hogy a levegőben a VOC- és formaldehid-koncentráció jelentősen függ a légcsere intenzitásától és a hőmérséklettől, és az is igaz, hogy alkalmi felhasználóként nem vagyunk kitéve gyakran ennek a terhelésnek. Ha lehet, mégis válasszunk minél kisebb kipárolgású terméket, és festést követően intenzíven szellőztessünk!

Termékcímke alapján azt is pontozták, hogy a festék tartalmazott-e allergizáló hatású isothiazolinone tartósítószert. Mindössze 4 terméknél nem volt feltüntetve ez az összetevő, ezek az élmezőnyben végeztek a többi szempont alapján is.

 

A legjobbak

A lista élén 99%-kal a penészedést gátló hatású Kreidezeit Mészfesték, 2. helyen két saját márkás OBI-festék, valamint a Bio pin beltéri fehér falfesték végzett, szorosan mögöttük harmadik helyen a Düfa, a Swingcolor és a Dulux egyes termékei állnak. Mindegyik alacsony VOC-tartalommal és formaldehid kibocsátással szerzett sok pontot.

A Duluxnak volt olyan terméke is, amelyik a lista végére került, a magas VOC-tartalom miatt. Érdekesség, hogy 2010-es falfesték-tesztünkben még az OBI sajátmárkás termékeinek volt a legmagasabb a formaldehid-kibocsátása.

 

A leggyengébbek

A lista végén, magas VOC-tartalommal és formaldehid kibocsátással a Poli-farbe Inntaler beltéri diszperziós falfesték fehér, a Poli-Farbe Pannon Fungi penészálló falfesték és a Tikkurila Feelings beltéri falfesték A bázis (fehér) végzett. A Poli-farbe márkának több terméke is 90% fölött teljesített, vagyis egy márkán belül is jelentős eltérés lehet!

 

Penészedésgátlók

A penészedés sok lakásban gondot okoz. Ilyenkor sokan, ha nem tudják megoldani a jobb szigetelést, a hőhíd vagyis a probléma fő okának megszüntetését, penészedést gátló festékkel próbálják áthidalni a problémát. A tesztben szereplő 5, kifejezetten penészedésgátló termékként árusított falfesték közül 4 az élmezőnyben végzett, csak egy került a lista végére a magas károsanyag kibocsátás miatt.

 

A független minősítéső jel segít dönteni

Két terméknek volt független minősítése. Az Öko test sehr gut minősítésű Kreidezeit Mészfesték a lista élén végzett. Az alacsonyabb kipárolgást tanúsító Blaue Engel minősítésű Schöner Wohnen Polarweiss beltéri falfesték 95%-kal szintén az élmezőnyben végzett, bár voltak nála kisebb kipárolgású, nem minősített termékek is.

Jótanács: a független minősítés jó támpont lehet vásárláskor, de nem csak minősített termékek lehetnek jók.

 

Az ár alapján nehéz a legjobbat választani

Az ár alapján sem egyértelmű a helyzet. A legjobban szereplő termékek ára 1500 Ft/liter és 350 Ft/liter egységáron mozgott, de a lista végén is találunk 170Ft/liter, 2.000Ft/liter és 7.000 Ft/liter egységáron mozgó terméket is.

Teszteltük: biztonságos és káros fehér falfestékek

Miről tájékoztatnak a termékcímkék?

A festékeken kötelező feltüntetni a VOC maximális koncentrációját. A fogyasztóknak nehézséget okozhat, hogy a termékek jelentős részénél gyártó a hivatalosan megengedett maximális értéket tünteti fel „VOC legfeljebb 30g/l” formában. Vagyis ennél kevesebb a termék VOC-tartalma, de ezen belül bármennyi lehet.

Habár a tesztben szereplő termékek mindegyike a megengedett határérték alatti mennyiségű VOC-ot tartalmazott, a fenti termékcímke információ nem nyújt segítséget a vásárlónak, hiszen nem tud különbséget tenni a valós VOC tartalom között, és amint a tesztből is kiderült, akár 70-szeres különbség is lehet.

Annál a 11 falfestéknél, ahol a gyártó a kötelező törvényi minimumon túl a valóságot jobban megközelítő értéket tüntetett fel (pl. 0,1g/m>), mindegyik esetben valósnak bizonyult a tájékoztatás, ugyanis a laborvizsgálat során is a vállalt értéknél kevesebb VOC-ot mértek a fogyasztóvédők.

Jótanács: érdemes olyan terméket választanunk, ahol a gyártó pontosabb tájékoztatást nyújt a törvényben előírt minimumnál. Ezek a termékek jellemzően kevesebb VOC-ot tartalmaztak, mint a „legfeljebb 30g/l” információval ellátott társaik.

Hogyan csökkentsük a káros anyag terhelést a lakásban?

 • A festékekből az első napokban szabadul fel a legtöbb ártalmas vegyület. Ha alaposan szellőztetünk, nem alakul ki a légtérben egészségre káros koncentráció.
 • Keressük a káros anyagoktól mentes, természetes alapanyagokat!
 • Válasszunk olyan terméket, amelyen a gyártó a törvényben előírt minimumnál pontosabban határozza meg a festék VOC tartalmát (pl. 0,1g/m>)!

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!

e-book olvasók
• TV-k
• porszívók
• hűtő és fagyasztók
• mosogatógépek
• málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod.

Képek: pexels.com

 

 

 

539
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


372
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


Cikkünk létrejöttét az Európai Unió LIFE alapja Green&Safe LIFE-styles projektje (azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18-19) támogatta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás