fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Lakásfelújítás: ezek a biztonságos fehér falfestékek

| Tudatos Vásárló

fehér falfesték teszt

Nyakunkon a lakásfelújítási szezon. A falfesték kiválasztásakor kézenfekvő szempont a szín, az ár, esetleg a moshatóság, pedig legalább ennyire fontos, mennyi káros anyagot párologtat a frissen festett fal otthonunk levegőjébe. 23 fehér falfesték illékony szervesanyag-tartalmát (VOC) és formaldehid kipárolgását vizsgáltuk laboratóriumban, hogy kiderüljön, melyek a legbiztonságosabb termékek.

A lakásfelújítás tervezésekor sok szempont felmerül, döntéseket hozunk arról, milyen mosogatógépet, hűtőgépet, szagelszívót, mosógépet vegyünk, esetleg klímát szereltetünk be.

A falfesték kiválasztásakor hosszasan tervezgetjük a fal színét, esetleg azon gondolkodunk, érdemes lenne-e bizonyos helyiségekbe penészedést gátló vagy mosható festéket venni, és talán kevesebb figyelmet fordítunk arra, hogy mennyi környezetre és egészségre káros anyagot bocsát ki az a festék, amit veszünk.

 

Miért nem mindegy, hogy milyen falfestéket használunk?

Az egészségkárosító illékony szerves anyagok, azaz a VOC-ok nagy része az iparból és az autók kipufogógázaiból kerül a szabad levegőbe. (Újdonság, hogy amerikai kutatók az utcai levegő szennyezettségét vizsgálva nemrég kimutatták: a háztartási tisztítószerekből ugyanannyi VOC keerül bele, mint a járművek kipufogócsövéből.A lakások levegőjébe ezek az illékony szerves anyagok, közülük is a leggyakoribb formaldehid egyrészt a kinti levegőből, valamint bútorok, szőnyeg, kárpit, festékek és ragasztók kipárolgásából, a tartósítószerek bomlása során kerül a légtérbe.

A VOC-ok fejfájást, légzőszervi megbetegedést, torok- és szemirritációt okoznak, és csökkentik a koncentrálóképességet, hosszú távon pedig a máj és az idegrendszer károsodását okozhatják. A formaldehid nagyobb koncentrációban allergiát okozhat, és növeli a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Hogy kiderüljön, melyik festékben mi van, 23 különféle, a hazai barkácsáruházakban, festékboltokban kapható fehér falfesték VOC-tartalmát és formaldehid kipárolgását vizsgáltuk laboratóriumban. Emellett termékcímke alapján azt is pontoztuk, hogy a festék tartalmaz-e allergizáló hatású isothiazolinone tartósítószert.

A részletes teszteredményt itt nézheted meg ingyen, regisztráció nélkül >>>

 

Eredmények

A laboratóriumi teszt során a festékek VOC-tartalmát vizsgáltk, és formaldehid kipárolgását mértük zárt térben huszonnégy órán át, 23 Celsius-fokon. Az EU-s szabályok szerint a falfestékek max. 30g/l VOC-ot tartalmazhatnak. A formaldehidre nincs közvetlen határérték, itt munkaegészségügyi határértéket ad meg az EU-s szabályozás, amely alapján 0,6 mg/m3 a megengedett koncentráció a helységek légterében a festést foglalkozásszerűen végzőknél.

A tesztelt termékek mindegyike kevesebb VOC-ot tartalmazott a hivatalosan megengedettnél, de a mért értékek között 70-szeres eltérést is találtunk.

Formaldehid-kipárolgás tekintetében is nagy volt a szórás. Volt olyan termék – az OBI beltéri fehér falfestéke -, amelyiknél egyáltalán nem volt formaldehid kipárolgás, a legkisebb mért érték 0,006 mg/m3, a legmagasabb érték viszont ennek közel 500-szorosa volt. Volt olyan termék is – a Poli-farbe Platinum falfesték diszperziós beltéri fehér –, ahol ugyan az állt a címkén, hogy „formaldehid mentes”, a laborvizsgálat mégis kimutatott formaldehidet.

A tesztelt termékek 30%-nál a formaldehid-kipárolgás meghaladta a munkaegészségügyi határértéket.

Érdemes figyelembe venni, hogy a levegőben a VOC- és formaldehid-koncentráció jelentősen függ a légcsere intenzitásától és a hőmérséklettől, és az is igaz, hogy alkalmi felhasználóként nem vagyunk kitéve gyakran ennek a terhelésnek. Ha lehet, mégis válasszunk minél kisebb kipárolgású terméket, és festést követően intenzíven szellőztessünk!

Termékcímke alapján azt is pontozták, hogy a festék tartalmazott-e allergizáló hatású isothiazolinone tartósítószert. Mindössze 4 terméknél nem volt feltüntetve ez az összetevő, ezek az élmezőnyben végeztek a többi szempont alapján is.

 

A legjobbak

A lista élén 99%-kal a penészedést gátló hatású Kreidezeit Mészfesték, 2. helyen két saját márkás OBI-festék, valamint a Bio pin beltéri fehér falfesték végzett, szorosan mögöttük harmadik helyen a Düfa, a Swingcolor és a Dulux egyes termékei állnak. Mindegyik alacsony VOC-tartalommal és formaldehid kibocsátással szerzett sok pontot.

A Duluxnak volt olyan terméke is, amelyik a lista végére került, a magas VOC-tartalom miatt. Érdekesség, hogy 2010-es falfesték-tesztünkben még az OBI sajátmárkás termékeinek volt a legmagasabb a formaldehid-kibocsátása.

 

A leggyengébbek

A lista végén, magas VOC-tartalommal és formaldehid kibocsátással a Poli-farbe Inntaler beltéri diszperziós falfesték fehér, a Poli-Farbe Pannon Fungi penészálló falfesték és a Tikkurila Feelings beltéri falfesték A bázis (fehér) végzett. A Poli-farbe márkának több terméke is 90% fölött teljesített, vagyis egy márkán belül is jelentős eltérés lehet!

 

Penészedésgátlók

A penészedés sok lakásban gondot okoz. Ilyenkor sokan, ha nem tudják megoldani a jobb szigetelést, a hőhíd vagyis a probléma fő okának megszüntetését, penészedést gátló festékkel próbálják áthidalni a problémát. A tesztben szereplő 5, kifejezetten penészedésgátló termékként árusított falfesték közül 4 az élmezőnyben végzett, csak egy került a lista végére a magas károsanyag kibocsátás miatt.

 

A független minősítéső jel segít dönteni

Két terméknek volt független minősítése. Az Öko test sehr gut minősítésű Kreidezeit Mészfesték a lista élén végzett. Az alacsonyabb kipárolgást tanúsító Blaue Engel minősítésű Schöner Wohnen Polarweiss beltéri falfesték 95%-kal szintén az élmezőnyben végzett, bár voltak nála kisebb kipárolgású, nem minősített termékek is.

Jótanács: a független minősítés jó támpont lehet vásárláskor, de nem csak minősített termékek lehetnek jók.

 

Az ár alapján nehéz a legjobbat választani

Az ár alapján sem egyértelmű a helyzet. A legjobban szereplő termékek ára 1500 Ft/liter és 350 Ft/liter egységáron mozgott, de a lista végén is találunk 170Ft/liter, 2.000Ft/liter és 7.000 Ft/liter egységáron mozgó terméket is.

Teszteltük: biztonságos és káros fehér falfestékek

Miről tájékoztatnak a termékcímkék?

A festékeken kötelező feltüntetni a VOC maximális koncentrációját. A fogyasztóknak nehézséget okozhat, hogy a termékek jelentős részénél gyártó a hivatalosan megengedett maximális értéket tünteti fel „VOC legfeljebb 30g/l” formában. Vagyis ennél kevesebb a termék VOC-tartalma, de ezen belül bármennyi lehet.

Habár a tesztben szereplő termékek mindegyike a megengedett határérték alatti mennyiségű VOC-ot tartalmazott, a fenti termékcímke információ nem nyújt segítséget a vásárlónak, hiszen nem tud különbséget tenni a valós VOC tartalom között, és amint a tesztből is kiderült, akár 70-szeres különbség is lehet.

Annál a 11 falfestéknél, ahol a gyártó a kötelező törvényi minimumon túl a valóságot jobban megközelítő értéket tüntetett fel (pl. 0,1g/m>), mindegyik esetben valósnak bizonyult a tájékoztatás, ugyanis a laborvizsgálat során is a vállalt értéknél kevesebb VOC-ot mértek a fogyasztóvédők.

Jótanács: érdemes olyan terméket választanunk, ahol a gyártó pontosabb tájékoztatást nyújt a törvényben előírt minimumnál. Ezek a termékek jellemzően kevesebb VOC-ot tartalmaztak, mint a „legfeljebb 30g/l” információval ellátott társaik.

Hogyan csökkentsük a káros anyag terhelést a lakásban?

  • A festékekből az első napokban szabadul fel a legtöbb ártalmas vegyület. Ha alaposan szellőztetünk, nem alakul ki a légtérben egészségre káros koncentráció.
  • Keressük a káros anyagoktól mentes, természetes alapanyagokat!
  • Válasszunk olyan terméket, amelyen a gyártó a törvényben előírt minimumnál pontosabban határozza meg a festék VOC tartalmát (pl. 0,1g/m>)!

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!

e-book olvasók
• TV-k
• porszívók
• hűtő és fagyasztók
• mosogatógépek
• málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod.

Képek: pexels.com

 

 

 


Cikkünk létrejöttét az Európai Unió LIFE alapja Green&Safe LIFE-styles projektje (azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18-19) támogatta.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok