fbpx
legjobb beépíthető sütő teszt

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mennyibe kerül egy jó beépíthető sütő? Termékteszt

A sütő a konyha egyik legfontosabb háztartási berendezése, amit ritkán cserélünk le, leginkább egy új konyha berendezésekor, vagy amikor az előző meghibásodik és javíthatatlanná válik. Ma már sokan a beépíthető sütő mellett teszik le a voksukat. AEG, Beko, Bosch, Candy, Concept, Electrolux, Gorenje, Ikea, Indesit, Miele, Samsung, Smeg, Teka, Whirlpool sütők – melyik lehet számunkra a legjobb? 46 beépíthető sütő márkáról és típusról mutatjuk meg, milyen hatékonyan sütnek, mennyire könnyen használhatók, mennyi energiát fogyasztanak, milyen biztonságosak és mennyire zajosak.

A friss teszteredményeinkkel 14 márka – AEG, Beko, Bosch, Candy, Concept, Electrolux, Gorenje, Ikea, Indesit, Miele, Samsung, Smeg, Teka, Whirlpool – 46 beépíthető sütőjét hasonlíthatod össze különböző szempontok szerint. A termékeket laboratóriumban vizsgáltuk nemzetközi szervezetekkel együttműködve. A tesztek során a következőket pontoztuk:

 1. sütési teljesítmény
 2. energiafogyasztás
 3. használat és tisztítás
 4. zajszint
 5. biztonság

Mitől jó a sütési teljesítmény?

A sütési teljesítményt több szempont alapján is értékeltük.

Mértük az üres sütő 180°C-os előmelegítéséhez szükséges időt. A legjobb sütők esetében az előmelegítéshez szükséges idő kevesebb mint 5 perc, míg a legrosszabbak esetében akár 15 percig is eltartott.

Azt is figyeltük, hogy milyen pontos a készülék hőmérsékletszabályozása vagyis, hogy a sütő 80°C, 150°C, 200°C és max. hőmérsékletre állítását követően milyen valós hőmérsékletet mérhetünk bennük. A leggyengébb modellek akár 30˚C-kal is eltértek a beállított hőmérséklettől.

Azt is vizsgáltuk, hogy a kívánt hőmérséklet elérését követően mennyire stabilan tartják a készülékek a beállított hőfokot.

Ezen túl arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen jól sütnek az egyes sütők. Ezt aprósütemények, habcsók és piskótatészta készítésével teszteltük, a grillfunkciót pedig kenyérpirítással és grillcsirke sütéssel. A gőzfunkcióval rendelkező modelleket lazac és zöldség, brokkoli és puding készítésével teszteltük.

A sütési teljesítményre vonatkozó kritériumok abszolút győztese a Whirlpool AKZ9 6270 IX terméke.

Az összesített listán mégsem ez a sütő végzett az első helyen, mert néhány másik vizsgált termékjellemző, például a zajszint és az energiafogyasztás tekintetében nem teljesített meggyőzően. Ezek lehetnek olyan hiányosságok, amiktől hosszú távon nem érezzük majd a barátunknak, pl. ha szeretnénk csendes és energiatakarékos készüléket a konyhánkba.

Mennyire praktikus, könnyű használni, tisztítani?

A használhatóságot és a sütők esetében kritikus tisztíthatóságot is alaposan teszteltük. Értékeltük, hogy mennyire felhasználóbarát a használati kézikönyv és a kezelő panel (pl. hőmérséklet és üzemmód, idő beállítása, jelek, különböző programok), a hangjelzést, a sütőkamra világítását, vagyis, hogy mennyire jól lehet belátni a sütő üvegén keresztül, az ajtónyitást és zárást, a ki-be pakolást, az oldalsó vezetőrács kiszedését és a védőburkolatot. Ezekről mind külön-külön találunk értékelést a tesztben termékenként.

A tisztítást könnyítő funkciókat (aqua clean, gőz, pirolitikus, katalitikus) is kipróbáltuk (amelyik terméknél volt ilyen) és kiderült, hogy mely termékek esetében könnyítik ezek meg valóban az életünket, amikor a sütő tisztítására kerül sor.

Okos sütők esetében az app letöltését, használhatóságát is értékelték. Akadt rá példa, hogy egy márka egyik terméke kiváló értékelést kapott ebben a kategóriában (IKEA Eftersmak), míg egy másik (IKEA Anrätta (00411718) ugyanebből a szempontból említésre sem érdemes. Ha a boltban találkoznánk velük, még ár alapján se tudnánk megtippelni, hogy ez így van, hiszen a kevésbé jól teljesítő termék még drágább is, mint a jobban teljesítő társa. Arról nem is beszélve, hogy összesítésben is jobban, sőt a legjobbak között szerepel az olcsóbb változat.

Biztonság – áramütés, átmelegedés, rácsok

Jó, hír, hogy a biztonsági szempontoknak a termékek többsége megfelelt. Vizsgáltuk őket elektromos, mechanikai és termikus biztonsági előírások szerint is. Pontoztuk, hogy előfordulhat-e áramütés veszély, illetve megfelelő mértékben teherbíróak-e a polcok. Megnyugtató, hogy

a biztonság szempontjából minden modell jól teljesített.

Továbbá a felületek átmelegedését is értékelték, vagyis, hogy normál sütéskor, grill funkcióban, öntisztító üzemmódnál mennyire melegednek át a gombok, a sütőajtó fogantyú, az üveg, az előlap és a levegő kivezető rész. Egy-két termék, például a Candy FCS 100X elbukott ezen a próbán. Ezeket a modelleket sem kell feltétlenül kizárnunk a lehetőségek közül, de ha például kisgyerek van a családban, olyan magasságba tervezzük a sütő beépítését, ahol nem éri el.

Ár-érték arány

A tesztelt sütők átlagára 71 000 Ft – 789 000 Ft között mozog.

Összesítésben a legolcsóbb szerepelt a leggyengébben, viszont nem a legdrágább szerepelt a legjobban.

100 000 Ft -250 000 Ft között bőven találunk kiváló készülékeket.

Az élen holtversenyben egy Ikea, egy Bosch és egy Electrolux termék végzett. A legolcsóbb közülük 163 000 Ft-os átlagáron szerezhető be. Érdemes tehát végiggondolnunk, hogy számunkra melyek a legfontosabb szempontok egy sütő esetében, és annak megfelelően kiválasztani a legmegfelelőbbet a mi konyhánkba. Csupán ár vagy márka alapján nem biztos, hogy olyan döntést tudunk hozni, amivel elégedettek leszünk hosszú távon. A sütők valós teljesítményének megismerésében és összehasonlításában segít a termékteszt.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt.

MIÉRT FIZKÉRÜNK PÉNZT AZ EREDMÉNYEKÉRT?

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás