fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mennyi gyümölcs van a mesefigurás gyümölcslevekben?

| Nagy Melinda

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A gyerekeknek szánt termékeket általában mesefigurákkal próbálják meg eladhatóbbá tenni. A gyerek ez alapján választ, és legyen bármilyen pocsék is az adott termék, nagy eséllyel a kosárban végzi. Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet a kétdecis, gyerekeket célzó gyümölcslevek terén, ezért párat leemeltünk egy nagyobb szupermarket polcáról, és milliméter papírral mutatjuk meg, hogy a dobozhoz képest mennyi gyümölcslé került a mesefigurás ivólevekbe.
 

Hello Kitty, sárkány, autókázó gyerekek, medve, tigris, kisautó próbálják meg felkelteni a gyerekek figyelmét ezeken a termékeken, de sokat sejtető dizájnos külső sok esetben nem jelent egyet a gyümölcsös belsővel. Az adalékanyagokat, cukortartalmat most nem vettük figyelembe, kizárólag a gyümölcstartalomra (sajnos általában koncentrátumból) koncentráltunk. A 6 termékből egyik sem megy 30% fölé, egy pedig még a legminimálabb 12%-ot sem éri el. Mit sejtet a mesefigurás csomagolás? És mi az igazság?

 

Hiába a kisautós külső, belül a jól ismert 12 százalékos gyümölcsléval töltötték meg.

A gyereket macifugurával, a szülőt plusz kalciummal és vitaminnal próbálják meg rávenni a vásárlásra, de a gyümölcstartalom ebben az esetben is csak 12 százalék.

A csomagolás nagyon gyümölcsös belsőt ígér, és tényleg magasabb a gyümölcstartalom: a kétdecis ital negyede gyümölcsből származik.

Ez a baracklé is negyedrész gyümölcsöt tartalmaz. Bár a csomagolással inkább a gyerekeket célozzák, mert a gyümölcs kisebb, mint a mesefigura. Pozitív csalódás.

Hello Kitty bármit elad, szerencsére ebben az esetben nem a legócskább dolgot. A mezőny első helyezettje a Hello Kitty sokgyümölcsös ivóleve lett, 30%-kal. Egyértelműen a gyerek a célpont, bár a szülőnek is szánnak információt: a gyümölcstartalom és tartósítószermentesség a csomagolás frontján található.

Misztikus sárkány epres ivólé kicsi eperrel (és tényleg), nagy mesefigurával. Hozzáadott édesítőt, színezéket, ízesítőt nem tartalmaz, üzeni a szülőnek, de sajnos gyümölcsöt sem nagyon. Még a 12%-ot sem éri el, 10% a gyümölcstartalma. Mentségére legyen mondva, mindezt a csomagolás elülső oldalán közli is, aki figyelmes, megtalálja.

TudatosVásárló.hu tanácsa: Ínycsiklandó gyümölcsök képével, mesefigurákkal, ígéretes szavakkal gyakran próbálják meg eladhatóbbá tenni a termékeket. Ebben az esetben se felejtsük megnézni az összetételi listát és a gyümölcstartalmat, mert az mondja el a legtöbb információt az adott termékről!

Tetszett a cikkünk? Támogasd az egyesületet! Köszönjük!

Kép: Nagy Melinda

A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok