fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Menedzsment és hit

| Követ

Elképzelhetőnek tartottad volna 20 évvel ezelőtt, hogy az egykori Marx Károly Egyetem legnagyobb előadótermében apácák tartsanak előadást a menedzsmentről?

Mi sem.
Mára viszont már látjuk: ez is lehetséges.

Május 10-én négy kiváló személyiség beszélt a menedzsment és hit kapcsolatáról, a vállalatok társadalmi felelősségéről a Budapesti Corvinus Egyetem IV-es előadójában, Kerekes Sándor dékán úr megnyitója után.

Az immár magyarul is megjelenő Menedzsment, ha számít a hit… c. könyv két szerzője Helen J. Alford és Michael J. Naughton egy hétre hazánkba látogatott, és a “Közgázon” is beszédet tartottak.
                   
A résztvevők körülbelül 220-an lehettek, és összetételükből is látni, hogy a téma megmozgat mindenkit a fiataltól az idősig, a munkástól a professzorig, a papoktól/apácáktól a cégvezetőkig, a hallgatóktól az egyetemi tanárokig, a médiát… Mindenkit.

A teológiát és vállalati életet egyaránt jól ismerő Helen J. Alford és Michael J. Naughton az egyház társadalmi tanítása (ld. alább) egyes speciális területeinek elismert szakértői. Olyan kérdésekkel foglalkoznak, amelyeket nyíltan vagy lelke mélyén sok olyan ember feltesz magának, aki úgy érzi, munkája időnként a lelkiismeretével ellentétes lépésekre kényszeríti.

A könyv „felhívása” így foglalható össze:
– Váljunk teljes emberré alkalmazottként, illetve vezetőként!
– Olyan közösséget próbáljunk munkahelyünkön is felépíteni és fenntartani, amely az emberért van, s nem csak kihasználja az embert!
– A nyereséget fontos feltételnek, s ne életcélnak tartsuk!

A fenti kijelentések nem csak jámbor óhajok, hanem olyan valóra váltható alapelvek, amelyekre itthon is találunk példákat a Fokoláré mozgalomhoz tartozó vállalkozások, a Keresztény Üzleti Kerekasztal szervezeteihez tartozó vállalatok és vállalatvezetők, vagy a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület által felkutatott „másért vállalkozók” között.
Ezek a gondolatok összhangban vannak a Római Katolikus Egyház társadalmi tanításával, amely 1891 óta olyan dokumentumokban ölt testet, mint a Gaudium et spes című zsinati lelkipásztori konstitúció, vagy a II. János Pál pápa által kiadott Solicitudo rei socialis, illetve Centesimus annus kezdetű körlevelek, de véleményünk szerint minden jó szándékú ember egyetérthet velük, függetlenül hitbéli meggyőződésétől.

A Menedzsment, ha számít a hit magyar változata az Altern-csoport közreműködésével, prof. Kindler József, Baritz Sarolta Laura O.P. és Kocsis Tamás szerkesztésében, a Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok