fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Melyik volt a legzöldebb elektronikai gyártó 2012-ben?

| Mészáros Dániel

Laptopunk, telefonunk és táblagépeink produktívabbá és szórakoztatóbbá tehetik életünket, de gyártásuk, használatuk és eldobásuk komoly hatással van bolygónkra. A Greenpeace legújabb jelentése megmutatja, hogy melyik IT gyártó tesz a legtöbbet a környezetvédelemért.
 

A fogyasztók már kifejezték vágyukat a zöldebb elektronikai termékek iránt, és az ipar megmutatta, hogy a fejlesztés lehetséges, ha a vezető gyártók a fenntarthatóság terén is felhasználják tudásukat és innovációs képességüket.

A Greenpeace immár 18. alkalommal készített jelentést a zöld elektronikai iparról, amelyben elkötelezettségük és elért fejlődésük szerint három kritérium alapján rangsorolják a gyártókat:

  • energia és klíma,
  • zöldebb termékek,
  • fenntartható működés.

A tanulmány a gyártókat nem egyes termékeik, hanem átfogó politikájuk és gyártási gyakorlataik alapján pontozza, hogy bemutathassa a fogyasztóknak, jelenleg hol tartanak a nagy nevek a fenntarthatóságban.

A gyártók sorrendje 2012-ben (a megszerezhető max. pontszám: 10)

 Wipro

7,1

HP

5,7

Nokia

5,4

Acer

5,1

Dell

4,6

Apple

4,5

Samsung

4,2

Sony

4,1

Lenovo

3,9

Philips

3,8

Panasonic

3,6

LGE

3,5

HCL Infosystems

3,1

Sharp

3,1

Toshiba

2,3

RIM

2,0

A tanulmány kiemeli, hogy a legfenntarthatóbb eszközök azok, amelyeket nem vásárolsz meg. Javíttatással próbáld meghosszabbítani meglévő termékeid élettartamát, vásárolj használt árut, és csak azt vedd meg, amire igazán szükséged van.

A jelentés bemutat néhány új fejlesztést is. Az Acer 2009-hez képest előretört a rangsorban, részben az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentéséért tett munkájával, amelyet a saját gyáraiban és a beszállítóinál is alkalmaz. Több cég, köztük a HP, az Apple és a Dell lépéseket tettek az irányban, hogy csökkentsék azoknak az ásványi anyagoknak a felhasználását, amelyek kitermelése során súlyosan sérülnek az emberi jogok.

Két indiai cég, a HCL Infosystems és a Wipro is bekerültek az értékelt gyártók sorába. Előbbi hardver- és rendszerintegrációval, utóbbi IT szolgáltatásokkal és kiszervezéssel foglalkozik.

A Wipro a vezető helyet kapta az értékelésben, főként a klíma kategóriában megszerezett előnye miatt. A cég mind a megújuló energiaforrások használatában, mind az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésében kiemelkedően teljesített.  A Greenpeace szerint a cég megújuló energiaforrásokért végzett lobbi tevékenysége Indiában azt a fajta vállalati gyakorlatot testesíti meg, ami a zöld politikai fordulathoz feltétlenül szükséges.

A témával kapcsolatban többet a MakeITfair aloldalunkon olvashatsz!

Míg az ipar összességében sok lépést tett a zöldülés irányába, a legsúlyosabb problémák továbbra is fennállnak: világszerte egyre többen vásárolunk elektronikai eszközöket, és bár az elektronikai-cikk visszavételi programok szaporodnak, ez nem olyan ütemben történik, mint ahogyan fogyasztjuk a termékeket. Így az elektronikai hulladék mennyisége továbbra is rohamosan nő.

A cégek jobbára érintetlenül hagyják a, főleg Kelet-Ázsiából érkező termékeik előállításához kapcsolódó, óriási mennyiségű szennyező energia kérdését. Ehhez tartozik az is, hogy a legtöbb gyártó eddig nem vett részt olyan politikai folyamatban, amely ambiciózus lépéseket indíthatna be a valóban zöld elektronikai ipar és a klímaváltozást okozó hatások csökkentése érdekében.

Szóval van még mit tenni.

Kép forrása: Dreamstime

 

 A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok