fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Melyik a jó vezeték nélküli hangszóró?

| Tudatos Vásárló

92 vezeték nélküli hangfalat teszteltünk laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Vizsgáltuk többek között, hogy milyen jó hangélményt nyújtanak, milyen könnyen kezelhetők és mennyire sokoldalúak.

A hangszóróknál elsődleges szempont, hogy jó hangélményt adjanak. A tesztelés során vizsgáltuk, hogy milyen hangzást biztosítanak a készülékek különböző zenei műfajok (klasszikus, jazz, pop- és rockzene), illetve beszéd lejátszása esetén. Van-e eltérés a hangminőségben, ha különböző szögből és távolságról hallgatjuk.

A tesztelt készülékek közül 9 kapott 4-es vagy annál jobb pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Jó hír, hogy ezek egyúttal könnyen kezelhetők, vagyis praktikusak is. Az áruk viszont nagyon széles skálán szór: míg a legdrágább egy 188 ezer forintos Bang&Olufsen készülék, egy közel ugyanilyen jól teljesítő Samsung hangfalat már 38 ezerért is megvehetünk.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek Hírlevélre, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő termék- és szolgáltatástesztekről.

* indicates required


Mindössze 13 hangfal kapott 2 vagy annál kevesebb pontot hangzásra. Ezek zömmel olcsóbb, 10 ezer forint körüli készülékek, de van közöttük majdnem 80 ezer forintos is. Az ár tehát továbbra se tévesszen meg senkit.

A vezeték nélküli hangszórók neve sokak számára megtévesztő lehet, ugyanis nem azt jelenti, hogy a készüléknek egyáltalán nincs semmilyen kábele, amit kerülgetnünk kellene, csak azt, hogy a hangfalat vezeték nélkül tudjuk csatlakoztatni a hanghordozó készülékünkhöz, pl. telefonhoz, tablethez. Ettől függetlenül, a hangfalat vezetéken keresztül tudjuk rácsatlakoztatni az áramra, vagy feltölteni az akkumulátort.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt >>>

Habár néhány éve a vezetékes kapcsolat még jobb hangminőséget biztosított, mint a vezeték nélküli készülékek, mára gyakorlatilag megszűnt a különbség a két műfaj között. Minimális hangzásbeli különbség van a Wifi kapcsolat javára a Bloutooth-szal szemben, de ezt csak a nagyon hozzáértő fülűek veszik észre, egy “mezei” felhasználó számára ebben sincs különbség.

A hangminőségben tapasztalt különbség a tesztben szereplő termékeknél sem a Bluetooth vagy Wifi kapcsolaton múlt, hanem a készülék minőségén.

 

Mire figyeljünk hangfal vásárlásnál?

Ha Bloutooth vagy Wifi kapcsolatos készülék között szeretnénk választani, vegyük figyelembe, hogy a Bluetooth-nál előny, hogy nem függünk az internet eléréstől, hátránya viszont a kis hatótávolság. Vagyis kb. 10 méter fölött már megszakad a kapcsolat. Így a hangfallal nem tudunk nagyon eltávolodni a hanghordozótól pl. telefonunktól.

Ezzel szemben a Wifi kapcsolatnál már nem számít a hangfal és a hanghordó készülék távolsága, tehát szabadon mozoghatunk a hangfallal a lakásban/irodában/kertben, de mindkettőnek kapcsolódnia kell ugyanarra a Wifire. Éppen ebből adódik a hátránya, vagyis hogy nem tudjuk használni, ha nincs vagy gyenge a Wifi. Vannak olyan készülékek, amelyeknél mindkét kapcsolatra lehetőségünk van.

 

Ne verjük magunkat fölösleges költségekbe!

Ha már van otthon egy jól működő vezetékes hangfalunk, nem érdemes újra cserélni. Sokkal olcsóbb, ha csak egy Bluetooth adaptert veszünk, azt összekapcsoljuk a vezetékes hangfallal, így a mobilunkról is hallgathatunk zenét a régi hangfalon keresztül. Az adapterek az ára nagyságrendileg 3.000 és 15.000 forint között mozog.

Kép: pixabay.com

Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok