fbpx
mosógép teszt legjobb 2023

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Melyik a legjobb mosógép jó áron? Tesztösszefoglaló

Míg a szárítógépek létjogosultágáról egy átlagos háztartásban megoszlanak a vélemények, mosógépre nem kérdés, hogy szükségünk van. Még jobb, ha ez egy megbízható darab, ami hosszú éveken át tudja teljesíteni a rá bízott feladatot. Választék az akad bőven, és árban is nagy a szórás, ezért jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis mi alapján döntsünk, és hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb darabot ár-érték arányban? Ebben segítünk legfrissebb mosógép tesztünkkel – ebből emeltünk ki néhány fontos eredményt.

13 márka – BEKO, Bosch, Candy, Gorenje, Grundig, Haier, Ikea, Indesit, LG, Miele, Samsung, Whirlpool – 61 termékét tesztelték partnereink az EN 60456 nemzetközi előírások alapján. A felültöltős mosógépek kevésbé népszerűek, a kínálat is kisebb belőlük a boltokban, ugyanakkor vannak, akik erre esküsznek, ezért a tesztelt termékek közé is bekerült 6 ebből a típusból, az 55 tesztelt elöltöltős típus mellé.

Toxfree kérdőív mondd el slider

A mosógépek teljesítményét több szempont alapján vizsgáltuk és pontoztuk:

 • mosási hatékonyság,
 • öblítési hatékonyság,
 • centrifugálási hatékonyság,
 • energiafogyasztás,
 • vízfogyasztás,
 • zajkibocsátás,
 • használhatóság.

Pontosan ugyanazt a módszert alkalmazva pontoztuk az egyes eredményeket, a végén súlyozással alakult ki a végső sorrend. Természetesen a mosási hatékonyság számított bele a végeredménybe a legnagyobb súllyal (45%).

Az összes eredmény itt tekinthető meg!

Melyik mosógép mos a legjobban?

A Miele mosógépek hozták a márka nevéhez fűzött reményeket, viszont érdekes, hogy nem a legdrágább vizsgált termékük – a Miele WWR 860 WPS PowerWash TwinDos, mely 805 000 Ft-os átlagáron érhető el – mosási hatékonysága volt a legjobb. Megelőzte őt ebben a szinte fele áron kapható Miele WWG 660 WCS, amelynek átlagára 438 000 Ft -, mely egyben dobogós helyezést ért el a tesztben.

Ami talán jobb hír, hogy kedvezőbb áron elérhető mosógépek is szerepeltek kiválóan eben a kategóriában. Például a Whirlpool FFB 7238 BV PT, amely 140 000 Ft-os átlagáron beszerezhető.

Öblítési hatékonyság

Ez utóbbi egyébként öblítési hatékonyság (ami azt mutatja, hogy mennyi mosószer marad a ruhákban öblítés után) tekintetében jobban is szerepelt az amúgy remek mosási hatékonysággal rendelkező Miele mosógépeknél. S ez fontos szempont lehet számunkra, különösen akkor, ha érzékeny a bőrünk és oda kell rá figyelnünk, hogy lehetőleg ne maradjon mosószer a kimosott ruhákban.

Melyik a legjobb szárítógép? Tesztösszefoglaló

Melyik mosógép centrifugál a legjobban? Melyik mennyi hangos?

A centrifugálási hatékonyság bajnokai a Samsung termékei lettek. Ezek közül több termék is a lista élén végzett ebben a kategóriában. S mellettük szól még, hogy nem tartoznak a legzajosabb mosógépek közé. Szemben mondjuk az Indesit BTWL50300, a Gorenje WNEI94BS vagy a Candy CS 1072DE/1-S termékekkel, melyeket a teszteredmények alapján nem javaslunk a csendes mosógépet keresőknek.

Bár a Candy CS 1072DE/1-S energia és vízfogyasztási szempontból szép eredményeket ért el, ez nem biztos, hogy vígasztal majd minket, amikor a hangját hallgatjuk. Viszont a Samsung WW 90TA046TE a maga 175 000 Ft-os átlagárával például egy azon mosógépek közül, amelyek jó energia és vízfogyasztási eredményeket produkáltak, emellett a mosási hatékonyságuk is megfelelő. Hátránya talán annyi, hogy viszonylag hosszú lefutásúak a programjai.

Tízezreket spórolhatunk, ha háztartási gép vásárlás előtt itt nézünk körül

Arra mindenképp készüljünk fel, hogy

valamilyen kompromisszumot szinte mindegyik mosógép kapcsán kötnünk kell, de jó, ha saját prioritásaink alapján mi magunk dönthetjük el, hogy pontosan milyent.

Azon túl, hogy legyenek tiszták a ruhák, mindannyiunknak más lehet még fontos a tökéletes mosógép kiválasztásánál. Az sem mindegy, hogy mennyire könnyű a mindennapi használata. Sőt. Hiszen, nem jó, ha minden alkalommal bogarásznunk kell a használati kézikönyvet, mert nem egyértelmű, hogy milyen funkciót, hogyan indíthatunk el könnyedén, vagy minden ki- és bepakolás macerás.

Ezt és a fentebb említett összes vizsgált szempontot is külön-külön meg tudjuk vizsgálni és össze is tudjuk hasonlítani termékenként a Tudatos Vásárlók Egyesületének friss mosógép tesztjében, ami segíteni fog olyan tudatos döntést hozni, amivel hosszú távon elégedettek lehetünk. Mert nem elég csak márka vagy ár alapján döntenünk.

S ha eljött az ideje, hogy lecseréljük készülékünket, akkor ez ügyben is körültekintően járjunk el, kérjük az új terméket szállító boltot, hogy vegye át feleslegessé vált készülékünket, hiszen erre jogszabály kötelezi, vagy keressünk fel vele egy hulladékudvart.

Az összes eredmény itt tekinthető meg!

Miért kérünk pénzt az eredményekért?

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, mi a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon tesszük közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeket, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát.

A Tudatos Vásárlók tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás