fbpx
grillsütő teszt

Melyik a legjobb grillsütő? Tesztösszefoglaló

Faszenes, gázüzemű, elektromos, hibrid. Mindenki másra esküszik. A Tudatos Vásárlók Egyesülete most mindegyikből tesztelt párat, hogy segítsünk választani. Sőt, egy hibrid faszenes-gázüzemű verziót is vizsgáltunk, ha valaki esetleg előnyben részesíti a 2in1 megoldásokat. Pontoztuk, melyikben sülnek a legtökéletesebb ételek, melyiknek a legpraktikusabb a használata, melyik mennyire strapabíró, borulékony, mennyire sérül-karcolódik, milyen egyszerű mozgatni őket, és melyik mennyibe kerül. 

Összesen 29 grillsütőt teszteltünk a kisebb asztali verzióktól az akár nagy kerti bulikat is kiszolgáló darabokig.

A grillsütők teljesítményét több szempont alapján vizsgáltuk és pontoztuk:

 • mennyire egyenletesen sül át az étel, előfordul-e, hogy megég az étel külseje, miközben belül nyers marad,
 • szaftos marad-e vagy kiszárad a sülthús,
 • mennyire ízletes, hozza-e a jellegzetes faszénen grillezés ízét és kinézetét,
 • mennyi idő alatt éri el a készülék a sütési hőmérsékletet, milyen könnyű szabályozni a készülék hőmérsékletét,
 • mennyi idő alatt készül el az étel,
 • mennyire lobban fel a grill lángja sütés közben,
 • a tesztsütéskor lesz-e karcolás, repedés, más sérülés a berendezésen.
 • ha a grillsütőt a kertben, teraszon tervezed használni, fontos, hogy a készüléket könnyen tudd mozgatni. Azt is pontoztuk, milyen könnyű arrébb tenni, gurítani a grillsütőket. Kipróbáltuk azt is, hogy mozgatás közben könnyen felborul-e.
 • használat után mennyire könnyű megtisztítani a készüléket.
 • ár: az árak a hazai webáruházak árainak átlagát jelzik a publikálás időpontjában.

grillsütő teszt

Faszenes grillsütők

A faszenes sütőkkel érhető el legkönnyebben az a füstös, aromás íz, amit elvárunk egy grillezett ételtől. Ebben a versenyszámban csak az aromasínes gázüzemű grillek indulnak hasonló esélyekkel rajtuk kívül.

A faszenes verziók többsége könnyebb és kisebb, mint egy-egy gázüzemű termék, ezért egyszerűbb a mozgatásuk is. Persze ezekből is akadnak emberesebb darabok, amiket nem fogunk csak úgy könnyen ide-oda pakolászni. Ilyet akkor érdemes beszerezni, ha leginkább fix helye lesz, s ha kellőképpen gyakran és nagyobb mennyiségben sütögetünk.

Amivel jó, ha számolunk faszenes grillek esetében, hogy a használatuk igényel némi rutint vagy türelmet, amíg ezt a rutint megszerezzük. Több időt vesz igénybe, mire a készülék eléri az ideális sütési hőmérsékletet, aminek szabályozása szintén igényel egy kis gyakorlatot. Illetve, a végén sem tudjuk csak úgy kikapcsolni, mint egy elektromos vagy gázüzemű verziót. Meg kell várnunk, míg a készülék (és a parázs!) kihűl, csak ezután tudjuk tisztítani.

Az összes eredmény itt tekinthető meg!

Big Green Egg, Weber, Kamado Joe, Napoleon és Landmann termékeket teszteltünk ebben a kategóriában. Az eredmények azt mutatták, hogy nem elég márka vagy ár alapján döntenünk. Egy márkán belül is akadtak jobban és kevésbé jól teljesítő termékek, s

előfordult, hogy pont az olcsóbb lett a jobb.

Például a Weber Master-Touch GBS Premium 57cm SE E-5775 terméke 202 000 Ft-os átlagáron érhető el, eredményeit tekintve viszont összességében látványosan kevésbé jól teljesített, mint ugyanezen márka egy másik, átlagosan 30 000 Ft-tal olcsóbb terméke.

Így grillezz, hogy egészséges maradj

Gázüzemű grillsütők

A faszenes társaikhoz képest nagy előnyük, hogy könnyebb őket beüzemelni. Gyorsan elérik az üzemi hőmérsékletet, amit utána könnyű szabályozni. Ha nem vágyunk kifejezetten füstös ízre, jó választás lehet egy-egy ilyen termék, ugyanis ezt nem lehet tőlük elvárni. Kivéve, ha rendelkeznek a már említett aromasínnel.

A gázüzemű grillsütők alapból drágábbak, mint egy faszenes verzió, ha pedig még aromasínre is vágyunk, ezért pluszban a pénztárcánkba kell nyúlnunk, Jellemzően nagyok, nehezek, ezért jó, ha állandó helyük van, mert nem egyszerű a mozgatásuk.

Weber, Cadac, Broil King, Napoleon, Char Broil, Landmann termékeket teszteltünk, illetve ráadásnak egy hibrid gázüzemű/faszenes Char Broil grillsütőt is. Ezek közül a Weber Genesis E-325S érte el összességében a legjobb eredményt.

Még egy legjobb terméknek is vannak hátrányai! Az egy dolog, hogy összeszerelni vagy mozgatni nem könnyű a modellt, erre számíthatunk általában egy ilyen típusnál. Viszont a tisztítása is körülményes, ami már kellemetlenebb, főleg, ha rendszeresen szeretnénk használni. Ezek mellett kifejezetten drága is, viszont arányaiban annyival nem nyújt többet a többi jól teljesítő terméknél, mint amennyivel többe kerül.

Mennyibe kerül egy jó beépíthető sütő? Termékteszt

Elektromos grillsütők

Jellemzően ezek a legkönnyebben használható grillsütők. Esetükben sem számíthatunk kifejezetten füstős ízű ételre, de ha ezzel meg tudunk barátkozni, jó választás lehet. Mivel többnyire kisebb a sütőfelületük, nagyobb baráti társaságok kiszolgálására nem a leghatékonyabbak. Viszont könnyen mozgathatóak, tárolhatóak, ami fontos szempont, ha nem mindig egy fix helyen szeretnénk használni.

Weber, Napoleon, Cadac és Landmann termékeket vizsgáltunk. Általánosságban elmondható, hogy jól szerepeltek, talán csak a Landmann E-Pantera grillsütője lógott ki a sorból, gyengébb sütési és szerkezeti eredményeivel.

Lehetünk tehát bármelyik típus szerelmesei, járjunk utána alaposan a konkrétan kiszemelt termék valós jellemzőinek. Hogy melyik készüléknek mi az erőssége vagy éppen a gyengesége, pontosan szűrhető a teszteredményekből, illetve látható a termékek részletes adatlapján.

Az összes eredmény itt tekinthető meg!

grillsütő teszt

Miért kérünk pénzt az eredményekért?

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, mi a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon tesszük közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeket, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát.

A Tudatos Vásárlók tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás