fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Méltányos gyümölcsöt! Csatlakozz Te is a nemzetközi petícióhoz!

| Tudatos Vásárló

A nekünk és más európai fogyasztóknak termelt gyümölcsöket sokszor borzasztó körülmények között állítják elő. A földeken és az üzemekben dolgozók legalapvetőbb jogait világszerte lábbal tiporják, különösen a fejlődő országokban. Tudatos vásárlóként és fogyasztóként is tehetünk azért, hogy ez megváltozzon. Ezzel a petícióval jelezheted a felelős döntéshozók felé, hogy te méltányos gyümölcsöt szeretnél.

Termelők és munkások ezrei esnek kizsákmányolás áldozatául, hogy finom, édes gyümölcsöket termeljenek az Európai fogyasztóknak. A legalapvetőbb jogaikat egyszerűen lábbal tiporják. Nekünk, fogyasztóknak is felelősséget kell vállalnunk ebben a helyzetben. Jelezzük az Európai Unió, a döntéshozók és a szupermarketek felé, hogy változást szeretnénk! Azt szeretnénk, hogy ezek a jelentős hatalommal rendelkező szereplők garantálják: a piacra kerülő gyümölcsökért méltányos árat kapnak a termelők, a munkások emberi- és munkavállalói jogait tiszteletben tartják, és a termelési módszerek nem szennyezik a környezetet. Tegyél te is a változásért! Írd alá te is az Elżbieta Bieńkowska Biztos Asszonynak, az Európai Unió e témáért felelős biztosának szóló petíciót! 

 

100 000 aláírást szeretnénk összegyűjteni. Ehhez Te is kellesz!

 

 

 

Fontos! A petícióhoz mindenképpen egy működő email-címet kell megadni, különben nem számít a szavazatod.

Az aláírás után a következő nagyszerű dolog, amit tehetsz az ügy érdekében, hogy az oldalt lévő gombok (facebook, google+, twitter, email) segítségével eljuttatod ezt a felhívást minél több emberhez. Köszönjük!

 

Így látják ők

„Egy banánültetvényen tápozom a növényeket. Szeretném, ha a szupermarketek többet fizetnének a banánokért, amelyeket felvásárolnak. Akkor a banánvállalat nekem is több fizetést adhatna – jobbak lehetnének az élet- és munkakörülményeim.” Nfor Lilian (34), munkás egy ültetvényről, Kamerun

 

Fotó: © Jan Nimmo

 

„Egy banánültetvényhez tartozó csomagolóüzemben dolgozom. Ha a szupermarketek fenntarthatóbb árakat fizetnének a banánért, amelyet vásárolnak, jobb lehetne a fizetésem.” Tchafac Bridget (30), csomagoló munkás, Kamerun

 

Fotó: © Jan Nimmo

 

„Nagyon keményen dolgozunk azért, hogy több és jobb legyen a termés, úgy, hogy közben megóvjuk a természetet. De hiába nőnek a terményeink, és hiába nő a szupermarketek haszna, az ár, amit mi kapunk a banánért, úgy tűnik, sohasem nő. Ez az ár nem biztosítja a tisztességes megélhetést.” Anton Bowman, kistermelő, Szélfelőli-szigetek 

 

Fotó: © WINFA

 

 

A petíció magyarországi támogatói

A petíció céljaival számos magyarországi szervezet egyetért, a hivatalos támogatók köre egyre bővül. Jelenleg a következő szervezetek támogatását élvezi a kezdeményezés: Felelős GasztrohősGreenDependent Fenntartható Megoldások EgyesületeGreenpeace Magyarország, HAND Szövetség Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség, Hulladék Munkaszövetség, Szatyorbolt – Szatyor Egyesület. A listát folyamatosan bővítjük. Emellett sok szervezet kommunikációs támogatást nyújt a célok eléréséhez. Ha az általad képviselt szervezet is szívesen csatlakozna, várjuk a jelentkezését a tve kukac tve.hu emailcímen.

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 
   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza 

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok