fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mellőzzük a PVC-burkolatot: kevesebb méreg kerül a szervezetünkbe

| Tudatos Vásárló

A kockázatos anyagok egészségügyi szektorban való felhasználása ellen küzdő Health Care Without Harm (HCWH) nemzetközi szervezet európai csoportja tanulmányt készített a kórházakban használható padlóburkolóanyagok hatásairól.

A civil szervezet tanulmányát a Malmöben rendezett CleanMed konferencián mutatta be. Anja Leetz, a HCWH igazgatója elmondta, szükség van a szervezetünkbe kerülő káros anyagok mennyiségének csökkentésére, ezért fontos a megfelelő padló kiválasztása. A tanulmány segít a kórházaknak, hogy az épület kialakítása, felújítása során a munkavállalók, a betegek és a környezet szempontjából legjobb megoldásokat választhassák. Az optimális padlóburkoló kiválasztása azért is fontos, mivel egy-egy esetleg kedvezőtlen döntés eredménye csak nehézkesen, újabb beruházással javítható ki.

A publikáció a higénikusság mellett a költséghatékonyságot és a biztonságosságot is értékeli a PVC-padlóburkoló anyagok, a linoleum és a gumipadló esetén. Az ideális burkolat (figyelembevéve a termék teljes életciklusát) nem bocsát ki mérgező anyagokat, könnyen tisztítható, tartós, biztonságos, csendesen használható, esztétikus és költséghatékony. Bár egyik elérhető burkolattípus sem ad tökéletes megoldást, de egyes lehetőségek alacsonyabb kémiai kockázat mellett is jó választást jelentenek.

A tanulmány szerzője, Dr. Rye Senjen szerint a megfelelő padló kiválasztása előtt meg kell határozni az elvárásokat és a fontos tulajdonságok szempontjait súlyozva lehet kiválasztani az optimális megoldát. Környezeti szempontból érdemes az olyan védjegyekkel ellátott termékeket választani, mint a Kék Angyal, a NatruePlus vagy az Osztrák Környezetvédelmi címke. A költségek és a környezeti hatások miatt nem javasolják a PVC használatát. Annak előállítása és ártalmatlanítása során ugyanis erősen mérgező anyagok, például dioxin keletkeznek, és a lágyítására használt adalékok (ftalátok) is környezet- és egészségkárosító hatásúak.

Sem a linóleum, sem a gumipadló nem tartalmaz klórozott vegyületeket vagy ftalátokat. Bár a linóleum számos területen jól alkalmazható, nedvszívóképessége miatt nem érdemes kezelőhelyiségekben, műtőkben használni.

A gumiburkolat lerakása esetén el kell kerülni azokat a termékeket, amelyeket újrahasznosított autógumiból állítanak elő, érdemes az ökocimkével ellátott, jó minőségű árucikkeket választani. A tanulmány szerint a jó minőségű gumiburkolat a legkedvezőbb választás kórházak számára, hiszen olcsón fenntartható, nem csúszós, csendes és kényelmes. Tisztítása és kezelése nem igényel veszélyes anyagokat, speciális készítményeket, és nem távoznak belőle az egészségre kockázatos vegyületek.

Az eredeti cikk és a tanulmány itt érhetőek el.

Forrás: Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelében. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok