fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Megtévesztő reklámfogások az Auchantól

Az Auchant jogsértő magatartásáért 50 millió Ft versenyfelügyeleti bírságra büntették.

A GVH július 20-i tárgyalásán megállapította, hogy az Auchan Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. több vonatkozásban is a fogyasztók megtévesztésére alkalmas és a Versenytörvénnyel ellentétes magatartást tanúsított.

Az áruházlánc reklámújságjaiban számos termék esetén alkalmazta a „legolcsóbb”, illetve a „legolcsóbb termékeink” kifejezést, azt közvetítve, mintha a termékkategóriákon belül a reklámozott termékek mindig és minden körülmények között a legalacsonyabb áron megvásárolható termékek lennének a piacon fellelhető valamennyi termék közül. Eközben, szintén jogsértő módon, a reklámozott termékek az akció időtartama alatt nem is voltak kaphatóak az Auchan minden áruházában.

Ugyancsak jogsértés történt, amikor a fogyasztókat befolyásolandó az Auchan azt a látszatot keltette, mintha a „3 + 1 ajándék” csomagolásban árusított 400 g-os „Darling” macskaeledel akciós, azaz olcsóbb lett volna. A macskaeledel ugyanis olcsóbb volt, ha azt darabonként és nem négyes kiszerelésben vásárolták meg.

Szintén törvényellenes volt, hogy a 2006. májusában a 2 literes „Vera” forrásvizet a reklámújságjában közzétettnél magasabb áron árusították két Auchan áruházban is.

Az Auchan esetében a GVH ötödik alkalommal állapította meg, hogy a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított. Mindezek figyelembevételével került kiszabásra az 50 millió Ft-os versenyfelügyeleti bírság.

 

Forrás: GVH

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás