fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Megnyílt Budapest első Fair Trade antikvárium-kávézója

| Kalas Györgyi

Újabb (zöld) színfolttal gazdagodott a főváros: megnyílt Budapest első Fair Trade antikvárium-kávézója.

Angol nyelvű antikvárium nincs túl sok Budapesten, ezért egy újabb könyvesbolt megjelenése már önmagában is örömre ad okot. A Treehugger Dan’s Bookstore and Café névre hallgató új könyvesházban azonban nem csak olvasgatni lehet, hanem könyvválogatás közben kávézni is. És ha még hozzátesszük, hogy a kávézó kizárólag Fair Trade kereskedelemből származó kávét forgalmaz – Budapest igazán egyedi helye ez!

A könyvesbolt és kávézó hat év után új helyre költözött. Új cím: VI. ker. Lázár u 16.

Daniel Swartz, az antikvárium-kávézó üzemeltetője az Egyesült Államokból költözött Magyarországra, és évek óta részt vesz az itthoni környezetvédő mozgalmak munkájában. Mint elmondta, mindig azt a kérdést teszi fel magának, lehetne-e valahogy egy kicsit segíteni, változtatni a jelenlegi helyzeten. Így jött az ötlete, hogy ha már kávézót nyit, akkor az legyen olyan kávé, ami bizonyítottan tiszta forrásból származik. A méltányos kereskedelem iránti elkötelezettség mellett Daniel Swartz másik célja, hogy egy jól felszerelt, változatos igényeket is kielégítő angol nyelvű könyvesboltot hozzon létre, amely mindenkinek elérhető áron kínálja könyveit.

A kávézót Újszászi Györgyi, a Védegylet munkatársa és a Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség koordinátora nyitotta meg. Elmondta, a Fair Trade – azaz méltányos kereskedelemből származó – kávék esetében a forgalmazó figyelembe veszi a termelő és családja érdekeit, s olyan árat kínál a termékért, amiből a család meg tud élni. Jelenleg ugyanis a becslések szerint egy 300 forintos kávéból jó esetben is csak 9 forintot lát a termelő.

A Treehugger Dan’s a Csengery utcában található, amely a tulajdonos szerint ettől kezdve Budapest “legveszélyesebb” utcája – legalábbis az ínyencek, a könyvbarátok és zöld koffeinisták pénztárcájára nézve. A picike könyvesbolt igen jó hangulatú, már most tele van könyvekkel, így a Daniel Swartz által tervezett folyamatos bővülés eredményeként egészen biztosan egy igen magas színvonalú antikvárium alakul majd ki. A kávézásra kicsi asztalok mellett nyílik lehetőség, a bolt végében elhelyezett kávégépből 300 forintért lehet meginni egy csésze tejeskávét (a presszó 250) — biokávéhoz persze házi biotej dukál. Mint azt Daniel Swartz elmondta, direkt úgy alakította ki az árakat, hogy a kávé ne legyen drágább, mint egy átlagos budapesti kávézóban, ráadásul a kávézó önkiszolgáló, így felszolgálási díj sem terheli a terméket. Az ínyencek valószínűleg megjegyzik majd, hogy a kávé aromája koránt sem egy ilyen automata kávégépben érvényesül a legjobban, a versenyképes árért azonban áldozatot kell hozni. Aki haza is szeretne vinni a kávébabból, az 2000 forintért vehet egy 500 grammos, vagy 3800 forintért egy 1000 grammos csomagot.

A kávézó nem csak a könyveknek és a kávénak, hanem a zöld szervezetek működésének is teret kíván adni. Ennek szellemében vállalja a zöld mozgalom kiadványainak terjesztését, a könyves részleg pedig külön hangsúlyt fektet a környezetvédelemmel és szociális kérdésekkel foglalkozó kiadványok begyűjtésére.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára