fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Megmenekült az indiai padlizsán a génmódosítástól

| Tudatos Vásárló

Társadalmi nyomás hatására az indiai kormány év elején visszavonta a génmódosított padlizsán termesztésére korábban kiadott engedélyt. Nemes Noémi indiai beszámolója.

Hónapok óta vártuk a mai napot. Hasonló nagyságú
környezetvédelmi megmozdulás régen volt, mint az előző hónapokban – talán mert
most nem csak a környezetről, hanem sokkal többről volt szó: az első
génmódosított zöldség, a padlizsán (vagy ahogy Indiában nevezik, brindzsal)
engedélyezéséről. A padlizsán az egyik legfontosabb és legközkedveltebb alapélelmiszere
az indiai konyhának. Nem véletlen, hisz a brindzsal Indiából ered, az itteniek
már 4000 éve termesztik, és genetikai sokféleségét mi sem jelzi jobban, mint hogy
több mint 2500 fajtáját vették nyilvántartásba.

Indiában 2000-ben kezdték el a kutatást a génmódosított
padlizsánnal kapcsolatban (a bevitt Bt gén által olyan toxint termel a növény,
amely megvédi őt bizonyos kártevőktől – innen a neve). Öt évvel később a Mahyco
indiai biotechnológiai cég (26%-ban a Monsanto tulajdonában van) már
szántóföldi kísérleteket végzett, majd 2009-ben a génmódosított élőlényeket
engedélyező bizottság (GEAC), zöld utat adott a Bt-padlizsán termesztésére.

Óriási felháborodás követte a tavaly októberi döntést, nem
csak környezet- és fogyasztóvédelmi szervetek részéről, de megannyi
gazdaszervezet, magasrendű politikusok, tudósok, egyetemek, kutatóintézetek,
sőt egész államok majdnem hogy egyként jelezték tiltakozásukat. Az indiai
környezetvédelmi miniszter, Jairam Ramesh, kezébe vette az ügyet, és
kijelentette, hogy csak akkor engedélyezi a termesztést, ha a következő hónapok
során rendezett közmeghallgatásokon bebizonyosodik, hogy valóban érett a
társadalom és a tudomány a Bt-padlizsán engedélyezésére. Nagy megkönnyebbülés
követte a bejelentést, hisz köztudott volt, a nép ellenzi, hogy rajta próbálják
ki a világon először egy génmódosított zöldség nagybani fogyasztását.

A hat meghallgatást maga a miniszter vezette le, ami
önmagában is történelmű jelentőségű Indiában – nincs is rá korábbi példa, ahogy
arra sincs, hogy a világon bárhol közmeghallgatással döntsenek a génmódosított
élelmiszerek engedélyezéséről. Az összes meghallgatás egyértelmű bizonyítéka
volt annak, hogy sem a fogyasztók, sem a gazdatársadalom, de még a tudósok
sincsenek az engedélyezés mellett.

 

Fizetett pártfogókkal kampányolt a gyártó

Az utolsó, Bangalore-ban, február 6-án megrendezett
közmeghallgatás más volt az előzökhöz képest. A Mahyco cég több száz gazdát
fizetett, utaztatott azért, hogy hangoztassák “Bt-brindzsalt akarunk!” A
sokszor majdnem összecsapásban végződő esemény elképesztő volt, hiszen az
indiaiak közismertek békeszeretetükről, és nyugalmukról, ami szöges ellentéte
volt annak, amit a teremben lehetett tapasztalni: üvöltözés, kiabálás,
tapsvihar követett minden pro és kontra felszólalást, és tucatnyi rendőr
próbálta féken tartani a perzselő hangulatú gyűlést.

A számomra, és talán a
miniszter számára is az egyik legmeghökkentőbb pillanat az volt, amikor az
indiai Monsanto volt vezetője, aki 18 évig dolgozott a cégnél, kijelentette,
hogy semmi szüksége Indiának a génmódosított padlizsánra és jól ismert, hogy a
cég sokszor “kozmetikázza az adatokat” saját érdekeinek megfelelően.

A döntést megelőzően, az indiai tudóstársadalom nagy része
óvatosságra intette a minisztert, hisz semmilyen hosszútávú és független
bizonyíték nincs arra, hogy egészséges lenne a Bt padlizsán fogyasztása.
Tucatnyi külföldi tudós is hasonlóan vélekedett, ahogy a megkérdezett 10 indiai
állam vezetője is, mindegyikük az engedélyezés ellen foglalt állást. Sőt többen,
mint például Kerala vagy Karnataka bejelentette: ha országosan engedélyt is
kap, ők tiltani fogják állami szinten. Büszkén hallgattam számos alkalommal az
itteni médiában, amint külföldi példaként állandóan a magyar moratóriumot (nem
pedig a franciát, a németet, az osztrákot, görögöt) említették.

 

A GM gyapot biztonságossága is kérdéses

A döntést február 10-re ígérte a miniszter, de már előző nap
sajtótájékoztatón jelentette be, amit a többség elvárt tőle: “kötelességem
elrendelni a moratóriumot (…) addig amíg független, hosszútávú, az egészségügyi
és környezeti hatásokat – beleértve, a padlizsán genetikai gazdagságát –
vizsgáló kutatások nem bizonyítják egyértelműen a Bt padlizsán
biztonságosságát.”

A Monsantonak és más, a géntechnológiában érdekelt cégnek,
nagy pofon ez, ahogy a génmódosított élőlényeket engedélyező bizottságnak is.
Ez utóbbit leminősítette a 19 oldalas miniszteri döntés, és újabb nevet kapott
az eddig csak génmódosítás-párti döntést hozó testület (akárcsak az EFSA az
Európai Unióban): génmódosított élőlényeket véleményező bizottság.

Remélem, hogy a génmódosított gyapot kora is hamarosan
leáldoz az országban, mert bár maga a gyapot nem ehető, a gyapotmagból préselt
olaj a legolcsóbb, és ezáltal legelterjedtebb növényi olaj. Az indiai gyapot
90%-a génmódosított, de az élelmiszerláncba került Bt-gyapotolaj
biztonságosságát senki a világon nem ellenőrizte. A padlizsánnal kapcsolatos döntés
analógiáját követve azonban a Bt-gyapot termesztését is fel kellene
függeszteni.

 

Forrás: LMV

Kép [cc] designvallah

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok