fbpx

| Tudatos Vásárló

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin Édesség című száma

Hogyan hat az „édes élet” egészségünkre, a környezetre, az európai vagy a harmadik világbeli termelők életére?  Milyen félretájékoztatásnak vagyunk kitéve fogyasztóként? Válaszok a Tudatos Vásárló magazin 14. számában.




Alighogy elmúlt a karácsony, itt a farsang, folytatódik az
édességek szezonja. De a megnövekedett édességfogyasztás nem csak az ünnepekre
jellemző, hanem egyfajta civilizációs jelenség is. Az ENSZ Élelmezési és
Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint a fejlett országokban 120 gramm, a fejlődő országokban 55 gramm volt az egy főre jutó napi
cukor- és édesítőszer-fogyasztás az ezredfordulón.

A Tudatos Vásárló 14. száma azt járja körbe, hogyan hat az „édes
élet” egészségünkre, a környezetre, az európai vagy a harmadik világbeli
termelők életére, illetve hogy fogyasztóként milyen félretájékoztatásnak
vagyunk kitéve. A Tudatos Vásárló a problémák bemutatása mellett a
megoldásokról is szól: az olvasók többek között megtudhatják hogyan süssenek
süteményt adaléktúladagolás nélkül; milyen természetes édességforrásokkal
elégíthetik ki édességigényüket; hogyan készítsenek aszaló-berendezést; vagy
épp, hogy kitől érdemes biomézet vásárolni.

Érdekességek a Tudatos Vásárló 14., Édesség c. számából:

  • 1600-ban a magyar vásárlónak fél kiló cukor egy sertés árába
    került.
  • A rabszolga-kereskedelem, majd a rabszolgaság 19. századi
    eltörlésében jelentős szerepet játszottak a 18. század végi nagy-britanniai
    fogyasztói cukorbojkottok, melyekhez fénykorukban majd félmillióan
    csatlakoztak.
  • Magyarországon jelenleg egy üzem, a kaposvári Magyar Cukor
    Zrt. gyára folytat cukortermelést. Az üzem területén 2007-ben avatták Európa
    legnagyobb cukorgyári biogázüzemét, amely a feldolgozási időszakban a gyár
    energiaszükségletének 45-50 százalékát állítja elő környezetbarát módon.
  • Minden második gyerekeknek szóló tévéreklám édességet
    hirdet, miközben 1999 és 2005 között másfélszeresére, évi 46 000-re nőtt a
    kalóriatöbblet miatti elhízással háziorvosokhoz és házi gyermekorvosokhoz forduló
    18 év alattiak száma
  • Napi 5 gramm
    feleslegesen elfogyasztott szénhidrát (legtöbb esetben cukor) egy év alatt
    másfél kiló zsír lerakódásához vezethet, ami 15 év alatt 15 kg túlsúlyt eredményezhet, ha nem
    növeljük a fizikai aktivitást.
  • Az Európai Unióban évente három millió tonna talaj vész el a
    cukorrépa felszedésekor. A talaj, amely a gyökéren marad, a teljes éves
    cukorrépa-mennyiség súlyának 10-30 százalékának felel meg.
  • Világviszonylatban az éves kakaótermésnek mindössze fél
    százaléka bio minősítésű, azaz gyakorlatilag vegyszermentes termesztésből
    származó.
  • Egy 100 grammos csoki árát 100 forintnak feltételezve mindössze
    9 forintot kap a kakaó termesztője. Jelentős összeg tűnik el reklámozók,
    szállítók, kiskereskedők kezén; a felvásárló, a kereskedő és a csokigyár
    részesedése 49 forint.
  • A Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Szervezet szerint 284 000
    gyermeket (9-12 éveseket) foglalkoztatnak veszélyes körülmények között a
    nyugat-afrikai kakaóültetvényeken. Jelenleg a világ évi kakaótermésének
    mindössze egy ezrelékét vásárolják fel a méltányosság elvei szerint.

Tartalom és
további információ >>>

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás