fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 20. száma

| Tudatos Vásárló

Gabonakör: körkép mindennapi kenyerünkről. A Tudatos Vásárló magazin legújabb száma a kenyér és gabona témakört járja körbe, tesztekkel, riportokkal, praktikus ötletekkel.

A gabonák és a belőlük készült élelmiszerek a legnagyobb mennyiségben fogyasztott táplálékaink. Naponta eszünk kenyeret, péksüteményeket, a magyar konyha kedvelt ételei a tésztafélék: nokedli, vagy túrós csusza nagy valószínűséggel előfordul a magyar ember heti étlapján. Míg mi, európaiak többnyire csak esszük a gabonafélét, a keleti népeknél egy más, érdekes összefüggésben is előfordul. A kínai és japán építészetben alapanyagként már több száz éve használják a rizst, a Nagy Fal építésekor rizsliszttel fokozták a habarcs szilárdságát.  A szépségápolásban is elengedhetetlen szerepe van a különböző magvaknak, és ma már az autók is gabonával mennek – amennyiben biodízelt tankolnak beléjük.

A magazin akkreditált laboratóriumi tesztnek vetette alá a tíz legnépszerűbb étolajat. Az elemzésből kiderül, hogy Magyarország legkedveltebb étolajai egészségügyi szempontból kiválóak, a TVE által vizsgált káros vegyszermaradékokat nem tartalmazzák, viszont a fogyasztói tájékoztatás nem mindenhol kielégítő.

Érdemes körülnézni, és megtudni, hogy milyen egészségi hatásai vannak a gabonából készült termékek fogyasztásának, és hogyan hat a környezet állapotára ezek előállítása. A Tudatos Vásárló ezeket a szempontokat gyűjtötte össze új, „Kenyér-gabona” témájú számában, a tőle megszokott színes, olvasmányos módon. Emellett olyan hétköznapi praktikákba is beavat az újság, hogyan érdemes kenyeret választani. A magazin új számában további szempontokat nyújt a környezettudatos életmód kialakításához, és praktikus tanácsokkal látja el olvasóit.

 

A tartalomból

Illegalitásban – Őshonos növények, paraszti vetőmagok

Világszerte vetőmag-forradalmárok szövetkeztek a vegyszermentesen termeszthető, jó minőségű régi gabonafajták feltámasztása. A Tudatos Vásárló beszámol e mozgalmak céljairól és tevékenységéről.

Prés alatt – Napraforgó étolaj teszt

Napjaink legnépszerűbb konyhai zsiradéka egészséges, már ha tudjuk, hogyan kell használni. Káros vegyszermaradványoktól nem kell tartani a tíz legnépszerűbb napraforgó étolaj esetében a Tudatos Vásárló tesztje szerint.

Kritikus tömeg – Búzalisztek súlyát teszteltük

A magazin tesztje szerint évente akár tíz kiló lisztet is nyerhet vagy bukhat a család, ha a lisztgyár nem pont annyit tölt a zacskóba, amennyit ígér.

„A tejet felissza, mint a spongya”- Hogyan válasszunk jó kenyeret?

A jó kenyér kiválasztásához tudni kell, hogyan készül, és hogyan lehet megkülönböztetni a mesterséges adalékanyagoktól duzzadó társaitól. A Tudatos Vásárló összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat.

Széna vagy szalma? – Építkezés újrahasznosított gabonából

A különféle gabonák a világ minden táján alapvető élelmiszerek, de építőanyagként is régóta megállják a helyüket – legyen szó rizsről, kukoricáról, rozsról vagy búzáról. 

Biztonsági játék – Új élelmiszerek

Öregedéslassító kenyér, koleszterincsökkentő margarin, ragadásmentes rágógumi – néhány példa az új élelmiszerek kínálatából. Közös bennük, hogy egészen az utóbbi időkig nem szerepeltek rendszeresen a tányérunkon, és piacra jutásuk szigorú engedélyekhez kötött Európában.

Elveszett illúziók – A bioüzemanyagok és környezetünk

Mégsem nyugodhatnak meg a környezetükért aggódó autósok. Mára kiderült, hogy a gabonafélékre is alapozott bioüzemanyagok csak komoly fenntartásokkal tekinthetők környezetbarátnak.

Se kenyér, se sör – A lisztérzékenység már gyerekkorban felismerhető

A lisztérzékenységet sokáig gyerekbetegségként tartották számon, mostanra azonban kiderült, hogy legalább ugyanannyi felnőttet érint. Diagnosztizálni és együtt élni vele viszont könnyebb, mint régen.

Edzőterem helyett – Közösségi kert a város közepén

Paradicsom, bab, hagyma, szeder, füge: mind a saját kertben termett. Mindenképpen irigylésre méltó dolog, főleg ha egy fővárosi bérház udvaráról beszélünk. A Tudatos Vásárló helyszíni riportja.

Szemesnek áll a világ – Ökokozmetika gabonákkal

Akik vigyáznak az alakjukra, vagy fogyni szeretnének, legtöbbször alig vagy egyáltalán nem esznek pékárut és tésztát, pedig elvonókúra helyett csak válogatni kell. Az egészséges bőr, haj, köröm a táplálkozással kezdődik. Tanácsok és receptek a Tudatos Vásárlóban, amelyek kívül-belül használnak.

Ritka búza, ritka árpa – Paleolit diéta

A hetvenes évek óta terjed a paleolit diéta mozgalma: hívei legszívesebben kihúznának étrendünkből minden olyat, ami a legutóbbi jégkorszak óta került bele, köztük a gabonák többségét is. De vajon működik-e a húst hússal (meg némi zöldséggel-gyümölccsel) terápia?

 

A magazin teljes tartalma megtekinthető itt >>>

 

Szerkesztőknek ajánljuk: a fenti cikkek szerkesztett, kivonatos verzióját másodközlés céljából szívesen rendelkezésre bocsátjuk. Igényét jelezze a megadott elérhetőségeken.

További információk és recenziópéldány igénylés

Perényi Zsófia, +36 30/852 52 14, E-mail: szerk@tve.hu, Fax: +36 1 225-81-36

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok