fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Megéri a multik körmére nézni

| Sebestyén Éva

Szép dolog szembeszállni az etikátlan óriásvállalatokkal, de eredményt úgysem érhetünk el velük szemben – gondolják sokan. Az Oxfam nevű civil szervezet bebizonyította, hogy alig egy év alatt jelentős változtatásokra lehet bírni a legnagyobb cégeket is.

Az Oxfam 2013 februárjában indította el Behind the Brands nevű kampányát, melynek célja az, hogy rávilágítson a tíz legnagyobb élelmiszeripari vállalat üzletpolitikájának és termelési gyakorlatának visszásságaira. Olyan pontrendszert dolgoztak ki, amely szemléletesen megmutatja a fogyasztók számára, hogy az egyes multik hogyan teljesítenek a következő terülteken:

  • munkások, a kistermelők vagy a beszállítók védelme,
  • a női egyenjogúság kérdése,
  • környezetvédelem és átláthatóság.

A vizsgált tíz cégóriás a Nestle, a PepsiCo, az Unilever, a Mondelez, a Coca-Cola, a Mars, a Danone, az Associated British Foods (ABF), a General Mills és a Kellogg’s.

A jó hír, hogy az elmúlt egy évben a General Mills kivételével az összes vállalatot sikerült pozitív változásra bírni, habár eltérő mértékben. A legnagyobb fejlődést a Nestlé, az Unilever és a Coca-Cola mutatták, de szép teljesítményt nyújtott az ABF és a Kellogg’s is, míg a többiek kisebb mértékben ugyan, de szintén feljebb léptek az etikai ranglétrán.

 

Fenti eredményt olyan, a fogyasztók százezrei által támogatott petíciókkal sikerült elérni, amelyek felett a multinacionális cégek sem hunyhatnak szemet.

A kampányoknak, és a nyilvánosságnak köszönhetően a csokoládéipar óriásai, a Mars, a Mondelez és a Nestlé ma már figyelmet fordítanak arra, hogy a kókusz- és kakaóbab-ültetvényeken dolgozó munkásaik – különösen a nők – helyzetét javítsák, míg a Coca-Cola és az ABF arra tett vállalást, hogy piaci befolyásukat kihasználva visszaszorítják a kistermelők földjeinek kisajátítását, és fellépnek a monokultúrás ültetvények kialakítása során elkövetett visszaélések ellen.

Hét céget sikerült rábírni arra, hogy aláírják az ENSZ azon irányelveit, amelyek a nők védelmét szolgálják a munka és a közösségi élet területén (Women’s Empowerment Principles), továbbá nyolc multi vállalta, hogy átláthatóbbá és követhetőbbé teszi termelésének környezeti hatásait (elsősorban szén-dioxid kibocsátásra és veszélyes anyagok használatára vonatkozóan).

A vállalatok tehát elindultak abba az irányba, amely egy etikusabb és környezetkímélőbb termelési gyakorlathoz vezet, azonban még bőven van tennivaló.

Aláírásoddal Te is támogathatod az Oxfam erőfeszítéseit, vásárlásoddal pedig szavazhatsz a rosszul teljesítő cégek ellen.

Az aktuális kampányokért és a multikat értékelő adatbázisért látogass el a Behind the Brands weboldalára: http://www.behindthebrands.org

Forrás: Oxfam

Kép: dreamstime
 

A cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok