fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Még a nagyszünetben is kiugranak locsolni

| Molnár Dénes

Egy iskola kertjében nyílt meg a káposztásmegyeri Homoktövis Közösségi Kert. Van itt minden, ami a diákoknak és a környékbeli családoknak kell: tanóra, pestó-parti, ballagás utáni buli, bográcsozás, nyári tábor.

Szellő csiklandozza a leveleket a verőfényes szombat délután. Diófa alatt, gyerekek festette rönkökön ülve tartja találkozóját a Káposztásmegyeri Ökokör az iskola kertjében. Időnként odaköszönnek kannát, horolót, gereblyét hurcoló anyukák, apukák, aztán szorgosan tovahaladnak. Áprilisban van elég dolog a veteményessel.

A suli 25 évvel ezelőtti indulásakor már volt itt egy tankert – mutat körbe Rab Istvánné Jutka, a reGarden projekt iskolai felelőse -, de miután nyugdíjba ment a kolléga, aki gondozta, gazdátlanul maradt, lassan az egészet benőtte a gaz.

A lelkes szülők és tanárok hónapokig nyikorgatták a kertkaput a gyerekekkel és a Kortárs Építészeti Központ szakembereivel, mire 2014 májusára újra gondozott formája lett a több mint 600 nm-es területnek – benne a közel 100 nm-nyi megművelt veteményessel -, és hivatalosan is megtartották a Homoktövis Közösségi Kert megnyitóját.

 

Hello holnap!

A fenti névvel futó kampánnyal a Telekom a fenntarthatóság fogalomkörét szeretné a mindennapok részévé tenni. A 2013-as Viviccita Városvédő Futáson részt vevő állami fenntartású budapesti általános iskolák ennek szellemében pályázhattak a telekommunikációs cég és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) közös programjára, amely szakmai és anyagi támogatással ösztönözte közösségi kertek megvalósítását.

A közeli Dunakeszi Közösségi Kert még várja új tagok csatlakozását. Legyél Te is közösségi kertész!

A vegyszermentes és környezettudatos gazdálkodás mellett a pályázat feltételei között szerepelt, hogy a kertet legalább három éven keresztül működtetni és művelni kell.  Ki kell alakítani a program saját fenntarthatóságára, továbbvitelére vonatkozó tervet, és megszervezni a diákokból, tanárokból és szülőkből álló közösséget a kert kialakítására és fenntartásával kapcsolatos feladatokat ellátására.

A cél, hogy a tanárok, diákok és szülők megismerjék a környezet és a közösség érdekeit is figyelembe vevő közös tevékenység örömeit. Egyúttal – a közösségi kertek kialakítása és fenntartása révén – felismerjék az önellátásnak az egészséges életmódra, a környezetre gyakorolt pozitív hatását.

 

Tanóra és délutáni kikapcsolódás helyszíne

Huszonkét parcella van, amiből jelenleg kilencet gondoznak osztályok és tankörök – meséli Jutka. A tanárok hozzák a környezetismeret órákon vagy napköziben tanulókat, hogy különböző játékok segítségével megismertessék velük a növényeket, a kerti munkát. Aztán van, akiknél annyira jól sikerül felkelteni az érdeklődést, hogy még nagyszünetben is be-beugranak locsolni.

A kert egyelőre remek lehetőséget jelent, hogy az arra fogékony tanárok és gyerekek az iskolában kertészkedhessenek. Jutka persze azt szeretné, ha előbb-utóbb minden osztály és osztályfőnök részt venne valamilyen formában a kert művelésében és gondozásában.

A KÉK közösségi kertkoncepciós programja a Nyugat Európában és az amerikai kontinensen évtizedes hagyományokkal rendelkező közösségi kertek budapesti meghonosítását tűzte zászlajára. A tengerentúli és európai példákból kiindulva abban bíznak, hogy az általuk vagy segítségükkel indított kerteket megismerve több közösség is létrehozza sajátját, és hosszú távon is önműködővé válnak.

A programjukban a kerteket fenntartható módon alakítják ki: a szerszámtárolót, komposztálót újrahasznosított konténerből készítik, takarékos öntözőrendszert, esővízgyűjtőt építenek ki, de van hely kísérleti parcellának is. A tapasztalataik szerint a közösségi kertek jó hatással vannak a közösségi kultúrára, az egészségmegőrzésre, az oktatásra, és a környezetvédelemre.

 

Pesto-parti, ballagás, napközis tábor

A Homoktövis nem véletlenül került a pályázat három nyertese közé. Az intézmény több éve birtokolja az Ökoiskola címet. Az iskola szelektíven gyűjti a hulladékot, részt vesz a TeSzedd! akciókban, foglalkozásokat tart a közeli Farkaserdőben, ahol a Homoktövis tanösvény is található. Az udvara fáin technika órákon készült madáretetők csüngenek, az épületben növények zöldítik a tereket, folyosókat és még sorolhatnánk.

Az újra használatba vett kert máris szervesen beépült az intézmény életébe. A parcella-tulajdonos családok pesto-partijai, piknikjei, bográcsozásai mellett volt már itt nyugdíjas tanár-búcsúztató, elballagó diákok utolsó találkozója, nyári napközis tábor programja. De a kert olyan iskolai rendezvényeknek is kiegészítő helyszínéül szolgált az elmúlt évben, mint az Autómentes Napon megtartott Családi- és Sportnap, vagy a Föld Napjára szervezett program.    

A pályázatban vállaltakhoz hasonlóan három évre szól a megállapodásunk az önkormányzattal, amely szintén segített az induláskor kerítésépítéssel, kertkapu készítéssel, kerti csap telepítéssel. Kicsit bizonytalan, hogy a három év letelte után, amikor megszűnik majd a Telekom és a KÉK pártfogása, átveszik-e a kerttel kapcsolatos ügyek támogatását, mert erre vonatkozóan semmilyen megállapodásunk nincs még. Mindenesetre rajtam nem múlik, amíg én itt leszek, a közösségi kert is működik majd valahogy – jelenti ki határozottan Jutka.

Véget ér az Ökokör találkozó. Szedelőzködnek, búcsúznak a tagok. Csukódik a kapu. Ketten maradnak még. Anna mutogatja Gabinak a tárolóban a szerszámokat, magyarázza a parcellafoglalás mikéntjét. Jövő héttől új családdal bővül a közösség.

Kép: flickr közösségi kert

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek