fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Még most ellenőrizzük a bauMax-os termékeket!

A Fogyasztóvédelmi Hatóság jótállási és szavatossági tanácsai a bauMax vásárlóinak az üzletbezárások utáni időkre.

A bauMax 2015 második negyedévében vonul ki Magyarországról. Az ugyanakkor még nem tisztázott, hogy ezután ki biztosítja a vásárlók szavatossági és jótállási jogait. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ajánlásokat és tanácsokat tett közzé a bauMax vásárlóinak.

 

Továbbra is érvényes a jótállás/garancia

Az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság állásfoglalása szerint az üzlet megszűnését követően is érvényesek a jogszabályokban biztosított szavatossági és jótállási (más néven garancia) jogok.

Hibás termék esetén a fogyasztó kérheti a hibás termék javítását vagy cseréjét, vagy ha a vállalkozás ezeket nem vállalja, akkor a vásárló megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől.

Ezek a jogok a vásárlástól számított két éven belül érvényesíthetőek, a kötelező vagy önként vállalt jótállással rendelkező termékek esetében pedig a jótállási szabályok alkalmazandók a vásárlástól számított egy éven keresztül.

 

A bauMax kijelöl valaki mást

A törvény szerint ha egy cég végelszámolás keretében szűnik meg, az ezt követően felmerülő szavatossági, jótállási és kártérítési kötelezettségek rendezése érdekében kötelező harmadik személy kijelölése, illetve céltartalék képzése ezen kötelezettségek teljesítéséhez. Tehát a vásárlók a későbbiek során felmerülő, az egyébként az áruházzal szemben támasztandó szavatossági, jótállási, illetve kártérítési igényeiket a végelszámoló által kijelölt harmadik személy felé jelezhetik. A bauMax még nem tájékoztatott arról, hogy ki vagy milyen cég lesz a harmadik.

 

Nincs még információ a bauMax honlapján

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a folyamatok tisztázása érdekében felvette a kapcsolatot a bauMax Magyarország Zrt-vel. A Hatóság közölte, hogy a megkeresést követően a cég honlapján tájékoztatást tett közzé, amely szerint az utolsó áruház bezárását követően a cég honlapján közzéteszi a jövőbeni ügyintézés helyszínét, illetve a megbízott szervizpartnerek elérhetőségeit. A hivatkozott tájékoztatást a www.tudatosvasarlo.hu csak nagy nehezen találta meg a www.baumax.hu oldalon, és a cég keresője sem a „jótállás” sem a „garancia” keresőszavakra nem adott ki értékelhető találatot.

 

A gyártóhoz is fordulhatunk

A termékszavatosság alapján a gyártóval szemben közvetlenül érvényesíthetik a fogyasztók a megvásárolt termék hibás voltával kapcsolatos javítási, illetve csereigényüket. A gyártót a termékszavatosság az adott termék általa történő forgalomba hozatalától számított két évig terheli, amely határidő jogvesztőnek minősül.

 

Még most ellenőrizzük a bauMax-os termékeket

Az NFH óvatosságra és körültekintésre int minden fogyasztót, aki a nagy árleszállítás alatt a megszűnő vállalkozás boltjaiban vásárolt. A termékeket érdemes még most kibontani, és a működésüket ellenőrizni, hiszen április után a jótállási és szavatossági jogok érvényesítése bonyolultabb lehet, még akkor is, ha a jogi szabályozás a legtöbb kérdésre megfelelő választ ad.

 

 

Fotó: bauMax sajtó

Az NFH sajtóközleménye alapján

 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás