fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Még most ellenőrizzük a bauMax-os termékeket!

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A Fogyasztóvédelmi Hatóság jótállási és szavatossági tanácsai a bauMax vásárlóinak az üzletbezárások utáni időkre.

A bauMax 2015 második negyedévében vonul ki Magyarországról. Az ugyanakkor még nem tisztázott, hogy ezután ki biztosítja a vásárlók szavatossági és jótállási jogait. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ajánlásokat és tanácsokat tett közzé a bauMax vásárlóinak.

 

Továbbra is érvényes a jótállás/garancia

Az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság állásfoglalása szerint az üzlet megszűnését követően is érvényesek a jogszabályokban biztosított szavatossági és jótállási (más néven garancia) jogok.

Hibás termék esetén a fogyasztó kérheti a hibás termék javítását vagy cseréjét, vagy ha a vállalkozás ezeket nem vállalja, akkor a vásárló megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől.

Ezek a jogok a vásárlástól számított két éven belül érvényesíthetőek, a kötelező vagy önként vállalt jótállással rendelkező termékek esetében pedig a jótállási szabályok alkalmazandók a vásárlástól számított egy éven keresztül.

 

A bauMax kijelöl valaki mást

A törvény szerint ha egy cég végelszámolás keretében szűnik meg, az ezt követően felmerülő szavatossági, jótállási és kártérítési kötelezettségek rendezése érdekében kötelező harmadik személy kijelölése, illetve céltartalék képzése ezen kötelezettségek teljesítéséhez. Tehát a vásárlók a későbbiek során felmerülő, az egyébként az áruházzal szemben támasztandó szavatossági, jótállási, illetve kártérítési igényeiket a végelszámoló által kijelölt harmadik személy felé jelezhetik. A bauMax még nem tájékoztatott arról, hogy ki vagy milyen cég lesz a harmadik.

 

Nincs még információ a bauMax honlapján

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a folyamatok tisztázása érdekében felvette a kapcsolatot a bauMax Magyarország Zrt-vel. A Hatóság közölte, hogy a megkeresést követően a cég honlapján tájékoztatást tett közzé, amely szerint az utolsó áruház bezárását követően a cég honlapján közzéteszi a jövőbeni ügyintézés helyszínét, illetve a megbízott szervizpartnerek elérhetőségeit. A hivatkozott tájékoztatást a www.tudatosvasarlo.hu csak nagy nehezen találta meg a www.baumax.hu oldalon, és a cég keresője sem a „jótállás” sem a „garancia” keresőszavakra nem adott ki értékelhető találatot.

 

A gyártóhoz is fordulhatunk

A termékszavatosság alapján a gyártóval szemben közvetlenül érvényesíthetik a fogyasztók a megvásárolt termék hibás voltával kapcsolatos javítási, illetve csereigényüket. A gyártót a termékszavatosság az adott termék általa történő forgalomba hozatalától számított két évig terheli, amely határidő jogvesztőnek minősül.

 

Még most ellenőrizzük a bauMax-os termékeket

Az NFH óvatosságra és körültekintésre int minden fogyasztót, aki a nagy árleszállítás alatt a megszűnő vállalkozás boltjaiban vásárolt. A termékeket érdemes még most kibontani, és a működésüket ellenőrizni, hiszen április után a jótállási és szavatossági jogok érvényesítése bonyolultabb lehet, még akkor is, ha a jogi szabályozás a legtöbb kérdésre megfelelő választ ad.

 

 

Fotó: bauMax sajtó

Az NFH sajtóközleménye alapján

 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok